Tony Hawk’s Underground

Ongeveer vijf jaar geleden kwam ‘mister 900’ Tony Hawk met zijn videogame. Het heette toen Tony Hawk’s Pro Skater en was gelijk immens populair. De populariteit vergrootte alleen nog maar toen Tony Hawk’s Pro Skater 2 uit kwam. Een goede verbetering. Het liep sneller, beter en het was mooier voor het oog.

Toen kwam er Tony Hawk’s Pro Skater 3, dit deel had opeens veel grotere landen maar was erg onrealistisch en is dan ook minder verkocht dan de andere delen. Uiteindelijk zijn we nu bij Tony Hawk’s Pro Skater 4 wat er toch wel erg mooi uit ziet. Nog steeds spelen mensen dit en geef ze eens ongelijk, want alles zit erin. Je moet natuurlijk je vaardigheid vergroten, maar daar mag de humor niet bij ontbreken en die zit er zeker in. Zo is er bijvoorbeeld de Bam Magera’s (Jackass) Pro Challange waarbij je in een Shopping Cart een parcours af moet leggen. Nu is de vraag. Kan het nieuwste deel Tony Hawk’s Underground ons ook die fantastische skatebelevenis geven, of is Tony uit de mode?

Een nieuwe titel, nieuwe gameplay?

Activision vond Tony Hawk’s Pro Skater 5 niet staan. Het was te patserig en dus besloten ze een nieuwe naam aan de game te geven. Tony Hawk’s Underground werd die nieuwe naam, maar is de game net zo vernieuwend als de naam? Tot op heden is het Neversoft altijd weer gelukt om ons iets origineels voor te schotelen en ook dit keer gaat het zeker lukken. Het vernieuwende aspect aan de game is namelijk dat je niet meer alles al skatend af moet leggen, maar dit kan ook te voet! Hierdoor kan worden geklommen en kan men gebruik maken van het openbaar vervoer. Je hoeft er dus niet meer achter te hangen zoals in het vorige deel, maar je bent gewoon binnen welkom. Dat vervoer zal ook weer nodig zijn, omdat de levels (zoals bij elk deel) weer aanzienlijk zijn vergroot.

Steden realistischer

De half-pipes in de steden waren natuurlijk erg handig, maar niet erg reëel. Dit keer zul je echter genoegen moeten nemen met trappen, leuningen, bankjes en dat soort dingen die je in een stad tegen komt. Sneaky een trap oprijden zit er ook niet meer in; je zult nu toch echt af moet stappen en naar boven lopen.

Eigen parken, eigen skater

Een erg leuk onderdeel van de vorige games was altijd je eigen park bouwen. Neversoft heeft daar aandacht aan besteed en dat onderdeel verbeterd. Het is nu mogelijk hele gebouwen te plaatsen en je park zal ook niet meer zo gauw vol zitten. Als je denkt dat het daar ophoudt heb je het mis, want dit keer is het mogelijk je eigen missies te maken die je dan ook in de gewone levels tegenkomt! Zo kan je de COMBO ergens plaatsen of de letters S-K-A-T-E een plekje geven en je kunt zelfs een eigen uniek level maken.
Niet alleen je unieke park maken is mogelijk, maar ook je eigen unieke skater! Eerst werd er gefluisterd dat je je eigen gezicht in kon scannen met behulp van de Eye-Toy. Later werd dit weer ontkend door Activision. Nu stromen er geruchten rond over twee verschillende mogelijkheden. Enerzijds wordt er beweerd dat het kan door middel van je digitale camera aan te sluiten op je PlayStation 2 (of misschien de PC in de toekomst) door middel van USB. Anderzijds wordt beweerd dat je je eigen foto moet uploaden op de site van Activision en dan wordt het in een bruikbaar formaat omgezet. Als je jezelf dan aanmeld met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je dus jezelf als skin. Uiteraad heb je hiervoor wel internet op de PS2 nodig.
Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook nog eens je compleet eigen skateboard ontwerpen. Je deck, je trucs, je wielen alles kan door jou worden samengesteld tot een mooi en ideaal skateboard.
Waarschijnlijk wordt het ook nog mogelijk om parken te downloaden, maar dat blijven nog steeds geruchten.

Career-mode

De career-mode is de optie in het spel die het zo populair maakt. Dit keer ben je geen beroemde skater, maar jezelf. Je begint met toernooien in dorpjes en kleine steden en naarmate je meer wint kom je bekende skaters tegen die je dingen gaan leren. Je klimt steeds hogerop en uiteindelijk zul je een sponsor vinden en dus Pro worden.

Vernieuwend

Tony Hawk’s Underground heeft ook kleinere dingetjes die de voorgaande delen niet hadden. Meer trucs is niet alleen die kleinste vernieuwing. Zo is het nu mogelijk om ook s’nachts te skaten en zijn er wisselende weersomstandigheden.
Het beste woord om Tony Hawk’s Underground dus samen te vatten is: vernieuwend. Het lijkt mij dat het niet ten koste gaat van de gameplay, want er komen alleen maar dingen bij waar ik positief over kan oordelen. Mijn voorspelling is dan ook dat de game erg succesvol zal zijn mede door het feit dat overal kleine vernieuwingen hebben plaatsgevonden. In november zal Tony Hawk’s Underground in de winkels liggen voor alle drie de Next-Gen Consoles.

  1.   
    fcrudy's avatar

    ik heb geen skatebord fan en dus nu ook niet 😛