Midtown Madness 3


Hoewel deeltje één en twee alleen op de PC verschenen, is MM3 een exclusieve titel voor de Xbox, het concept is hetzelfde gebleven, maar de door het Zweedse DICE ontwikkelde game heeft een hoop nieuwe opties en aanpassingen gehad en baant z’n weg zeker tussen de top van de Xbox games.
Wanneer je voor het eerst Midtown Madness 3 opstart en een bestaand karretje kiest om mee te rijden zal je zien dat je langs een Wit Huis, een metalen toren met een scherpe punt en een grote witte boog komt.

Je raadt dus al dat je je dan in Parijs of Washington bevindt, deze steden zijn zo echt mogelijk nagebouwd en je zult vast wel merken dat Digital Illusions hier veel tijd in heeft gestoken.

De makers van oa. Battlefield 1942 en Rallisport Challenge hebben de bekendste monumenten, parken, wegen en wateren tot in de kleinste details neergezet, natuurlijk zijn er wel enige aanpassingen geweest zoals het wegwerken van te smalle steegjes en het zorgen dat je niet de wijde wereld intrekt en zo probeert om naar New York of Marseille te rijden.
Zo hebben ze dit in Parijs slim aangepakt door hier de “ring”-snelweg te plaatsen, in Washington doen ze dit door gewoon non-destructable hekken te plaatsen.
Ook kan je de steden eens wat dieper bekijken, namelijk met de metro, dit zal voornamelijk in Xbox Live veel gebruikt worden, want je komt ergens sneller en meer sneaky.

Zoals ik al zei zitten er in de game bestaande auto’s, 34 in totaal, zo heb je de langzame Brommobiel of Bus, maar ook bevat de game asfaltvreters als de Corvette, Viper, Lotus Esprit en de Koenigsegg CC (Snelste productie wagen ter wereld)
Ook zijn er nog 2 Bonus wagens te verdienen, welke dat zijn verklappen we natuurlijk niet.
Wie begint met Live-gamen zal zien dat hij alle wagens tot z’n mogelijkheid heeft, je hoeft het dus niet te doen met de standaard wagens die je aan het begin van het spel krijgt, de Bonus Wagens zal je wel eerst moeten verdienen voordat je hier over het Wereld Wijde Web mee kan gaan brommen.
Echt waarheidsgetrouw zullen deze wagentjes niet sturen, het is allemaal wel arcade en er wordt gekeken naar onder andere snelheid, massa en acceleratie.

We hebben een stad, we hebben een wagen, enige wat we nog nodig hebben zijn de spelmodes en dan kunnen we plankgas gaan.
Net als in de vorige 2 delen krijg je de Single Player mode mee, deze bestaat uit Cruise (gewoon nutteloos door de stad rijden) Blitz (in een zo snel mogelijke tijd bij de eindstreep zijn) en Checkpoint (kom als eerste over de eindstreep wanneer je alle checkpoints verdiend heb), In de laatste 2 modes vallen auto’s te verdienen.
In de Cruise valt ook wat te verdienen, namelijk paint-jobs, dat zijn kleuren voor een bepaalde auto waarmee jij helemaal de bink kan zijn op Xbox Live.
Nieuw in het derde deel zijn de Undercover banen, dit zijn 14 missies onderverdeeld in 2 steden, dus per stad krijg je 7 missies tot je beschikking.Elke missie bestaat uit 4 submissies die je toch wel even op je tanden laten bijten.Ook hier krijg je per uitgespeelde missie een nieuwe auto tot je beschikking.

Multiplayer neemt ook een groot deel van de game in beslag, dit kan via 3 manieren, namelijk met z’n 2-tjes achter een Xbox, via System-Link (Xbox’en aan elkaar koppelen) en via Xbox Live, het online netwerk van Microsoft.Wanneer je met een vriend thuis gaat gamen krijg je 2 modes, namelijk Cruise en Checkpoint.De System-Link en Xbox-Live multplayer krijgen meer modes, namelijk:
Cruise (veredelde chatbox)
Checkpoint (race’en om de eerste plek)
Hunter (jachten op een medespeler, neem de plaats in van de politie en probeer iedereen te vangen)
Stayaway (probeer zo lang mogelijk onaangeraakt te blijven)
Tag (tikkertje met auto’s)
Capture the Gold (2 teams in 1 stad, probeer zoveel mogelijk goud te behalen)
Veel te doen offline en online, dat helpt zeker mee met de houdbaarheid van deze game.

De Undercover mode is eigelijk de hoofd-mode van de game, dit zijn missies die je in Parijs of in Washington moet uitspelen.
Je speelt hier recherche bij de Parijse Politie en zowel de Washington P.D. Jouw taak in Frankrijk is het beschermen van Dieter Kleinmann, een Duitse Race-Ster die een aardig grote fanbase heeft. Deze missies variëren van Race’s tot Taxi spelen (ala Crazy Taxi)
Je neemt het hier meestal op tegen een franse schone of tegen een Amerikaanse snelheidsduivelin. De eerste paar missies zijn niet echt moeilijk, maar zo zullen de laatste 3 van beide steden toch wel aardig frustrerend zijn.
Ook in de checkpoint en Blitz modes kan je auto’s verdienen. Er zijn voor elke stad 9 checkpoint en 9 blitz races, wat dus het totaal op 36 maakt, voor de eerste 3 gewonnen races krijg je een auto, zo door naar 6 en dan ook nog een auto wanneer je ze alle 9 uitspeelt.
Ook hier zullen de eerst 5 races geen tot weinig problemen geven en zal je niet echt afwijken van je aangegeven route via je kaart.
Daarna zal het echter meer een “pain in the ass” zijn om deze races te winnen, je zult dus de goede auto moeten kiezen en goed gebruik moeten maken van short-cuts.
Het is wel slim om deze Single Player niet al te makkelijk te maken, zo hebben non-Live’ers ook heel lang plezier van de game.

Wie niet veel van Midtown Madness 3 afweet en deze game opstart zal een opmerking plaatsen dat het spel niet mooi is, niets is minder waar.
Hoewel het mij ook opviel dat het geen Project Gotham Racing 2 graphics of iets dergelijk zijn zou het mooier maken van de game niet mogelijk zijn.
Parijs en Washington zijn immens grote steden en Dice heeft ze tot in de kleinste details nagebouwd, dit vereist de nodige laadtijden aangezien je tijdens het spelen geen laad-tussenstukjes zult krijgen.
Alles in de stad is te vernietigen, niet alleen je auto, maar ga eens in een drukke straat rijden en neem de stoeprand is mee, lantaarnpalen, bloembakken, stoelen, prullenbakken, alles zal omgaan en een hoop rotzooi brengen. Zelfs elke ruit in de game is kapot te maken, ook kan je bij een aantal winkels zelfs naar binnen tuffen.
Ook kan je niet alleen overdag rijden in de zomer, maar je kan kiezen tussen vier jaargetijden, of je ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds of zelfs ’s nachts wilt rijden.
En je kan ook nog eens instellen of je veel of weinig mensen, veel of weinig auto’s en de hoeveelheid politieauto’s op straat wil. Alsof dat nog niet genoeg is kan je ook instellen dat het zonnig, regenachtig of sneew-weer is.

De omgevingen, lees auto’s, mensen, vogels, geven allemaal natuurgetrouwe geluiden af, en elke bak heeft een andere geluid wat ook voor mooie variatie zorgt.
Zoals bijna elke Microsoft game heb je ook weer de mogelijkheid om je eigen soundtrack tijdens het gamen af te spelen, dit is aan te raden, want de originele soundtrack is niet geweldig.
De controls van Midtown Madness 3 zijn goed gekozen, remmen en gassen gaat natuurlijk met de schouderknoppen, en je hand-rem zit op de A-knop.
Met de witte en zwarte knoppen kan je respectievelijk je koplampen aan en uit zetten, en je kan de verschillende camerastandpunten bepalen.
Ook een toeter ontbreekt niet, en met een druk op de rechtertumbstick krijg je een gedetailleerde map in beeld.

Met schoenmaatje 47 stapt Midtown Madness 3 over de concurrent Midnight Club II heen op alle fronten.
Zowel on- als off-line is er meer dan genoeg te beleven en iedereen die ook maar een beetje opzoek is naar een nieuwe game zouden we deze titel ten zeerste aanraden.

Zoveel te beleven en te ontdekken in deze topgame van Dice, eentje die je zeker in je DVD-rekje moet hebben staan.

  1.   
    Faex's avatar

    Cool ik heb hem nu ook voor de pc (( en ik heb het geluid een 8 gedaan omdat wij een souround system hebben en sommige hebben dat niet dus dat kan je ook niet vergelijken))