Unreal Tournament Single Player Episodes

Ook al is Unreal Tournament een multiplayergame, de basis ervan is Unreal en die was vooral bekend vanwege de single player experience. Vandaar dat het ook mogelijk is om single player mods voor UT te maken, zoals bijvoorbeeld Operation: Na Pali, Xidia Gold en Spatial Fear.

Operation: Na Pali
Operation Na Pali speelt zich af op een bekende plek: de al vaker bezochte planeet Na Pali. Je bent een bemanningslid van de Vortex Rikers2. Je missie is het redden van drie overlevenden van de gecrashte Vortex Rikers, maar zodra je ook maar voet op het planeetoppervlak zet, wordt je neergeschoten en gevangengezet door Skaarj. Nu mag je jezelf gaan redden…

Operation: Na Pali is alweer het derde bezoek aan Na Pali en zou dus meer van hetzelfde kunnen zijn. Dat is gelukkig niet waar. Toegegeven, er zijn geen nieuwe soorten omgevingen en een paar maps heb je al een keer bezocht, maar de opbouw van de maps is vaak zeer goed en het overgrote gedeelte van de maps is helemaal nieuw.

Verder heb je in Operation Na Pali ook nog teammates die je simpele commando’s kunt geven en die zeker niet slechter zijn dan de teammates in commercieel verkochte games (ook niet veel beter trouwens). Ook zijn er een paar maps waarin je met een jager moet rondvliegen, een .

Operation: Na Pali is verder ook nog eens goed afgewerkt met bijvoorbeeld cutscenes met daarin ingesproken teksten en speciale credits. Dit alles maakt van Operation: Na Pali de beste mod van de hier voorgestelde drie. Aarzel dan ook niet en download deze mod: http://www.planetunreal.com/teamvortex/help/.

Xidia Gold
Xidia Gold is twee episodes in één: Xidia en Xidia: The Escape. Beide draaien om de planet Xidia, maar in de eerste ben je een space marine die moet onderzoeken wat er met Outpost Pheonix is gebeurd. Het enige dat je weet, is dat de communicatie met die outpost verbroken is en niemand weet waarom… In Xidia: The Escape ben je een mijnwerker die probeert weg te komen van Xidia, nadat je bent aangevallen door onbekende monsters.

Beide episodes spelen zich af op de planeet Xidia, maar het had net zo goed Na Pali kunnen zijn. Je vecht namelijk nog steeds tegen Skaarj op een planeet die erg op Na Pali lijkt. Verder speel je ook nog eens ‘ontsnapping-aan-de-aliens-verhalen’ en die kennen we nu eigenlijk ook wel.

We moeten natuurlijk niet vergeten dat Xidia Gold voor niets te spelen is en wel in ieder geval nieuwe omgevingen biedt. Ik moet nog wel even zeggen dat Xidia Gold over het algemeen nogal pittig is en dat het technisch niet voor de volle 100% werkt (in level 3 van episode 1 werkt het save/loadsysteem bijvoorbeeld niet altijd), maar nogmaals: het kost niets.

Xidia Gold download je van de volgende locatie: http://www.planetunreal.com/phalanx/xidia/.

Spatial Fear
Spatial Fear, of eigenlijk Spatial Fear: Prologue, gaat over een toekomst, waarin de mensheid bezig is het universum te verkennen door ‘worm hole devices’ uit te zetten. Door deze strategisch uit te zetten wordt een netwerk van ‘jump points’ gemaakt. Spatial Fear is het verhaal van de bouw van één zo’n jump point. Je speelt een science officer, die wakker wordt uit een cryoslaap. Je weet niet meer waarom je daarin bent gezet, maar al snel wordt duidelijk dat het ruimteschip waarin je zit is aangevallen door onbekenden. Je hebt geen missie meer, maar nog slechts één doel: ontsnappen uit dit schip.

Spatial Fear is eigenlijk geen mod meer te noemen, want het is voor bijna 100% een total conversion. Het verschil: een total conversion gebruikt alleen de onderliggende engine van een game nog en verder niets. De makers van Spatial Fear schatten de hoeveelheid nieuwe content van SF op 97%.

Spatial Fear lijkt daarom helemaal niet meer op Unreal Tournament. De beklemmende sfeer en de omgevingen deden mij eerder denken aan System Shock 2 en de aanwezigheid van een zeer kleine hoeveelheid upgrades voor jezelf en je wapens versterkte dat gevoel.

Spatial Fear blijft echter gewoon een shooter, waarin je moet ontsnappen van een schip dat uit zeer mooi vormgegeven locaties bestaat. Het is geen lange game, maar zal je wel een paar uurtjes plezier (en spanning!) leveren. Nog een laatste tip: weet je van jezelf dat je snel schrikt? Speel Spatial Fear dan bij voorkeur niet met een koptelefoon op in het donker…

Spatial Fear is te vinden op: http://www.planetunreal.com/le.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren