Conflict Desert Storm 2

Of deze game gaat profiteren of juist niet van de onlangs gevoerde oorlog in Irak is nog niet duidelijk, dat het minstens zo’n goede game is als het vorige deel wel.

Back to Baghdad
Vlak na het verschijnen van Conflict Desert Storm werd al bekend dat er aan verschillende opvolgers werd gewerkt. De eerste daarvan is Conflict Desert Storm 2, die bij de aankondiging nog de extra titel ‘Back to Baghdad’ had. Deze extra titel is vrijwel nergens meer terug te vinden en dat zal er wel mee te maken hebben dat de ontwikkelaar wil laten zien dat deze game nog steeds om de eerste Golfoorlog draait en dus NIET om de onlangs gevoerde oorlog in Irak.

Het is dus nog steeds 1991 en je vecht ook nog steeds naar keuze met Delta Force- of SAS-eenheden. Je zult tien missies moeten volbrengen (vijf minder dan het origineel), waaronder het uitschakelen van de Supergun, Scudlanceerinstallaties en de laatste resten van de Republikeinse Garde in Kuwait City.

Ontwikkelaar Pivotal Games belooft verder verbeteringen in de wapens, grafische weergave, AI en geluid. Tja, anders kun je net zo goed een expansion uitgeven in plaats van een volledige game…

Demo
Onlangs verscheen de demo van Conflict Desert Storm 2, met daarin een missie uit de volledige game. Multiplayer ontbreekt in de demo, maar dat zal in de volledige versie wel zitten aangezien op de website van de game wel co-op wordt genoemd. Tot die tijd moet je maar in je eentje spelen, iets wat bij het eerste deel heel goed ging.

De demo laat een paar dingen zien. Ten eerste dat ontwikkelaars zo graag filmpjes maken, dat de download van de demo zo’n 216 MB is, waarvan minstens drie kwart gebruikt wordt voor video’s! Dat zegt natuurlijk niets over de game, maar ik hoop stiekem dat een paar ontwikkelaars/uitgevers dit lezen en daarna besluiten dat dat toch een beetje belachelijk is. Om ze een extra reden te geven: gamers met een 56k-verbinding bestaan nog steeds!

Eenmaal opgestart valt er nog niet zoveel op aan de game. Dat verandert zodra je een spel start: het laden van de levels gaat een stuk sneller dan voorheen, al kan dat natuurlijk per machine verschillen. Een andere vernieuwing die je ziet, is het gebruik van de al genoemde filmpjes. Daardoor voelt de game iets ‘duurder’ aan ten opzichte van de in-game renderings van het eerste deel.

Het detail in de game zelf is wel een stuk beter en daarmee komt Pivotal Games de belofte die het daarover gemaakt heeft na. Dat extra detail zit hem vooral in mooiere textures en wat meer aankleding in de levels en is dus technisch gezien niet zo bijzonder, maar het doet de game wel goed.

De belofte over verbeterd geluid is ook waar en is vooral te merken in betere muziek. Het eentonige deuntje uit het eerste deel is vervangen door een wat heftiger stuk muziek en dat maakt de game net iets lekkerder.

Verder is de AI ook echt verbeterd en wachten tegenstanders nu bijvoorbeeld op elkaar, voordat ze gezamenlijk aanvallen, waarbij ze ook goed gebruik van objecten in de omgeving maken. De AI van je medestrijders is verder nog net zo goed als in het eerste deel en dus kunnen ze zichzelf nog steeds zeer behoorlijk redden als je zelf met één van de figuurtjes wat verderop zit. De AI zorgt daardoor ervoor dat ook deel 2 een tactische shooter blijft, waarbij Rambo-style direct wordt afgestraft.

Conclusie
Het lijkt erop dat Conflict Desert Storm 2 dezelfde gameplay gaat bieden als het eerste deel, maar met nieuwe missies en verbeteringen in onder andere graphics en AI. En zo hoort dat ook bij een sequel. Ik kan deze game nu al aanraden bij fans van het voorgaande deel.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren