NBA Live 2003

De NBA playoffs zijn momenteel nog in volle gang in de Verenigde Staten, maar toch heb ik nog de tijd vrij kunnen maken om bezig te gaan met de nieuwste NBA Live game van EA Sports voor de Xbox. Deze 2003 versie bevat alle spelers, teams en statistieken van het seizoen 2001-2002.

Introductie
NBA Live van Electronic Arts is naast de Xbox ook op Playstation 2 en GameCube uitgekomen, maar deze review richt zich enkel op de spelervaring zoals ik die heb meegemaakt op de Xbox. En ik zal het meteen maar zeggen: het spel is erg verslavend. NBA Live is simpel onder de knie te krijgen en is ook al snel mogelijk om partijtjes basketbal te winnen, zelfs van de beste teams in de NBA (National Basketbal Association – de basketbal divisie in de VS). Het is wel mogelijk om de moeilijkheidsgraad op te hogen, maar hier wordt het spel dan in één keer ook veel moeilijker door, dus dat is alleen voor de echte gevorderden aan te raden.

Alle echte spelers
Het leukste van dit spel is dat ze alle officiële licenties van teams en spelers uit de NBA hebben. Hierdoor kun je met alle spelers spelen in deze league. Waar andere games het nog wel eens moeten doen met zelfbedachte spelers kun je hier je kunsten vertonen als een echte Michael Jordan, Kobe Bryant of Allen Iverson. Natuurlijk kun je de typische liefde van Amerikanen voor statistieken ook terugvinden in dit spel. Na elk gespeeld spelletje kun je van elke speler, van elke minuut, en zelfs van elke basket weten wat er is gebeurd, hoeveel er is gescoord en ga zo maar door. Ook als je een geheel seizoen speelt wordt er per wedstrijd precies bijgehouden hoe het er in de competitie uitziet.

Speelmodi
Hiermee komen we op de verschillende speelmodi. Het is mogelijk om een enkele wedstrijd te spelen en hiervoor kies je een team en een tegenstander en vervolgens speel je één potje basketbal van totaal vier quarters die elk vijf minuten duren. Ook kun je season-mode kiezen. In season-mode kies je een team waar je een heel seizoen mee gaat spelen. Hier speel je 25 wedstrijden (normaal 82) in het gewone seizoen, gevolgd door playoffs (een afvalrace zoals die ook bekend is op het WK-voetbal). Ook is er de spelmodus waarbij je direct in de playoffs door kunt gaan. Bij 1-on-1 kun je met twee spelers tegen elkaar spelen en op deze manier kun je bijvoorbeeld eens testen of Michael Jorden wel echt beter was dan Michael Johnson. Tot slot is er de practice-mode en hier kun je in je uppie oefenen met dunks (het direct deponeren van de bal in de basket), schieten en het maken van tactische moves.

Grafisch
Grafisch ziet het spel er helaas minder uit dan verwacht. De bewegingen van de basketballers zijn soms een beetje houterig en het gehele spel had van mij wel een wat hogere resolutie mogen hebben. Iets wat wel mooi gedaan is zijn de gezichten van de verschillende spelers, want deze lijken echt veel op de echte spelers. Voor de rest reflecteert het speelveld wel heel mooi, net als in de echte NBA waar het altijd zeer nauwkeurig wordt gepoetst. De echte kracht van Microsoft’s Xbox wordt toch naar mijn mening niet volledig benut.

Gameplay
De gameplay is wel erg goed. Je speelt snel even een potje tussendoor en het is zoals ik al zei ook heel verslavend. Je leeft je erg in je team in (zoals ik bij de Los Angeles Lakers) en hier speel je dan ook graag een heel seizoen mee. Doordat je langer speelt krijg je meer handigheid in passes maken, tactieken van aanvallen maken, maar ook weet je makkelijk wanneer je moet scoren. De juiste multiplayer opties zijn ook aanwezig. Je kunt met elkaar spelen, maar ook tegen elkaar. Vooral 1-on-1 is dan heel leuk. Voor de rest zijn hier geen opzienbarende dingen.

Conclusie
Dit is een zeer goed spel dat voor de echte basketbalfans zeker aan de spelcollectie moet worden toegevoegd. Omdat het grafisch iets minder is kan het zijn dat veel mensen toch nog even wachten op een ander spel, bijvoorbeeld NBA2K3. In de multiplayer mode is voorzien, maar deze is niet denderend spectaculair. Kortom: een succes voor de fans en een leuk tussendoortje voor de normale gamer.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren