Racing Evoluzione

Heb je altijd al een eigen raceteam willen beginnen? En hierbij ook je eigen auto’s kunnen ontwerpen en zelf bepalen welke races je rijd? Dan lijkt deze game misschien wel een goede keuze. Ik zeg nadrukkelijk misschien, want is deze game wel zo’n goede racesim?

Arcade en Dream Mode

Laten we eerst eens alle facetten van deze game onder de loep nemen voor we een oordeel vellen. In het begin van het spel kun je kiezen uit twee modi, namelijk Arcade Mode en Dream Mode. In Arcade Mode kun je zelf een auto uitzoeken uit een lange lijst van verschillende merken en je rijdt over racebanen die je ge-unlocked hebt in Dream Mode. Bij het begin van Dream Mode kies je een teamnaam en een logo voor je raceteam dat jij aan de top zult moeten brengen door goede ontwikkeling van auto’s, races winnen en door het goed managen van je personeel.

Ontwikkeling van je auto

Toen ik deze game kocht dacht ik dat het mogelijk was om een eigen auto tot in de kleinste details te kunnen ontwerpen, maar dit valt vies tegen. Je kiest gewoon één van drie beschikbare modellen. Dit model kun je uitbereiden en verbeteren d.m.v. geld dat je moet verdienen door races te winnen. Voor de rest is het enige wat je aan de auto kunt veranderen de kleur. Zodra je in hogere classes gaat rijden is het overigens wel mogelijk om je auto af te stellen (chassis, wielophanging, soort banden) voor je de baan op gaat.

Races winnen

In dit spel is het mogelijk om aan veel verschillende klassementen deel te nemen, zoals professional en amateur. Hier moet je ook wel aan meedoen wil je jou auto blijven ontwikkelen. Door races te rijden verdien je geld. Met dit geld kun je een betere auto kopen. Je auto begint als een Roadster auto. Zodra je verder vordert in het spel kun je de auto ontwikkelen van Roadster naar Sportcar, daarna van Sportcar naar Supercar en tot slot van Supercar naar Dreamcar. Dit zijn echter alleen de conceptauto’s waar jouw team mee rijdt. Ook worden er af en toe nieuwe auto’s unlocked, en hier gaat het om echte bestaande merken zoals Aston Martin, Toyota of Mercedes. Dit is vooral erg leuk voor Arcade Mode, waar je dan weer met deze auto’s kunt racen.

Personeelmanagement

Naast het uitgeven van geld aan nieuwe en betere auto’s moet je ook zorgen dat je het personeel aan het werk houdt. Zo heb je Mike, die je monteur is. Hij zal voor elke race zorgen dat je auto er picobello uitziet. Ook heb je een wulpse dame die zorgt dat al je administratieve zorgen van je ontnomen worden. Voor de rest zijn er nog wat poppetjes die zich met ontwikkeling van nieuwe auto’s bezig houden. Zij checken dus steeds welk model jij kunt aanschaffen van het verdiende geld. Dit zijn allemaal leuke extraatjes van het spel, maar de echte racefan zal het worst zijn, de echte racefan gaat liever de baan op!

Racen!

Dit is dus iets wat echt heel goed is in deze game. Je auto reageert echt heel goed op het wegdek, en ook is het simpel racen met de Xbox controller. Misschien dat een stuurtje wel een voordeel is, maar dit heb ik zelf niet uitgetest. Het rijden is erg verslavend en je bent dan dus ook zo weer een aantal uurtjes verder voor je er erg in hebt. De races die je rijdt zijn meestal maar drie á vier rondes, dus dit zijn ook geen lange saaie aangelegenheden. Je tegenstanders rijden vaak ook erg goed, hier is verder niks op aan te merken. Zelfs op “easy” heb je wel eens moeite om een rit te winnen, dit is dus een goede extra uitdaging. Eén nadeel is echter dat je auto eigenlijk niet kapot kan. Waar je in een spel als Colin McRae Rally 3 je auto volledig in de prak kunt rijden, kun je in Racing Evoluzione met een gerust hart met 300km/h tegen een muurtje aanrijden, het enige wat overblijft is een krasje op je auto. Dit is jammer en haalt veel van het realisme van het spel weg.

Graphics

Het grafische geweld deed in de eerste instantie mijn mond echt openvallen. Racen in een hoog grafische wereld is prachtig. De auto’s zien er echt heel werkelijk uit en de banen zijn om van te smullen. Ook gebeuren er allemaal leuke dingen naast de racebaan, je ziet auto’s rijden, treinen komen langs of er vliegt een helikopter over. Maar na verloop van tijd beginnen er toch kleine eigenaardigheden op te vallen, helaas niet ten goede. Het is soms net of de weg te allen tijde bedekt is met water. Het asfalt glimt zo dat het hoofdpijnverwekkend is. Het andere punt is dus dat je auto niet kapot kan. Maar als je al een deuk oploopt ziet dit er erg lelijk uit. Hoe je ook tegen een muur aanrijdt, de deuk komt altijd op dezelfde plek. Toch zijn de graphics over het algemeen zo prachtig dat je deze kleine dingetjes op een gegeven moment niet meer opvalt. Echt waar, dit is tot nu toe de mooiste racegame die ik heb gezien!

Geluid

De autogeluiden zijn dik in orde. Natuurlijk wordt je er wel moe van om steeds hetzelfde autogeronk aan te horen, maar gelukkig kun je dit geluid uitzetten en naar de soundtrack van het spel luisteren. Deze is soms een beetje eentonig, maar dan is het altijd nog mogelijk om je eigen muziek van de Xbox af te draaien. Kortom, qua geluid is er weinig op deze game aan te merken.

Tot slot

De makers geven dit spel aan als zijnde een Simulation Racegame, maar ik zou het toch liever een arcaderacer willen noemen. De ontwikkeling van auto’s is namelijk wel minimaal te noemen, en het leukste is toch gewoon het racen. Multiplayer opties zijn ook goed voorzien in dit spel. Het hoeft geen probleem op te leveren om even met z’n tweeën een aantal racerondjes te doen. Grafisch is dit spel de beste in zijn soort op de Xbox. Geluid is ook in orde. Kortom, voor de mensen die echt op zoek zijn naar een simulatie racegame, zoek even verder. Mensen die hun console eens willen gebruiken om hier de beste grafische kracht uit te halen en wel houden van een snel rondje racen, kopen die game!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren