Vietcong

Vietcong is waarschijnlijk bedoeld als de grote tegenhanger van Delta Force: Black Hawk Down. Dit spel moest realistischer en mooier worden dan Delta Force, een spel dat niet erg moeilijk te overtreffen is. Met name de AI is zeer slecht vertegenwoordigd in Delta Force, dus ik was hoopvol gestemd dat dit spel beter zou zijn dan Delta Force.

De eerste indruk

Net zoals bij de meeste spellen is ook dit spel 2 cd’s groot. Toch geeft ook het aantal cd’s aan dat dit spel met meer filmpjes vertegenwoordigd is dan Delta Force, die maar 1 cd telt. Het installeren was zoals het hoort zeer eenvoudig en hierna kon het echte testwerk beginnen. In het menu wordt gelijk duidelijk dat Multiplayer een grote rol speelt in dit spel. Het spel geeft een verzorgde indruk door mysterieuze muziek en mooie foto’s, ook het menu ziet er zeer mooi uit. De eerste punten ten opzichte van Delta Force heeft dit spel al gewonnen.

De AI

Volgens de makers zou de AI zeer intelligent zijn en dat bleek ook zo te kloppen. Tegenstanders zullen zich verstoppen achter bomen en stenen, zullen gaan liggen als je schiet en het belangrijkste, ze werken samen. Hinderlagen zijn er genoeg. Op het eerste gezicht lijkt er niks aan de hand, maar voor je het weet springen er drie Vietcongnezen uit het niets tevoorschijn en maken je het niet gemakkelijk om je weg te vervolgen. Gelukkig sta je er niet alleen voor, want in de meeste missies ben je toch wel minstens met je tweeën. Aan alles is gedacht in dit spel, zelfs de valstrikken van de Vietcongnezen. Kijk namelijk niet vreemd op als je in een gat tuimelt waarin bamboetakken als scheermessen omhoogstaan. Of als er opeens een tak naar je toe schiet met alweer scherpe bamboetakken. Nee, het wordt gelijk duidelijk, de tegenstanders zijn geen watjes, maar doorgewinterde soldaten die door hun outfit niet opvallen in de ruige natuur. Hier komen we gelijk bij het volgende punt: de graphics.

De graphics

Met al die mooie filmpjes en slimme tegenstanders kan het haast niet anders of de graphics moet ook overdonderend zijn. Dat zijn ze over het algemeen ook, ware het niet dat struiken niet erg realistisch zijn. Deze zien er te “pixel-achtig” uit. En dat is jammer, want struiken zie je erg veel in dat ruige landschap. Hier laten de makers toch wat punten liggen. Dit is dan ook het enige nadeel wat ik heb kunnen ontdekken. Om maar even wat indrukwekkende dingen op te noemen: erg mooie natuurgeluiden, zoals water, vogels en de wind. In de meeste spellen is water lelijk, maar in dit spel niet. Landschappen zijn zeer uitgebreid en met veel precisie gemaakt. Allemaal dingen, waardoor je je echt in die wereld kan wanen.

Multiplayer

Zoals ik al zei, is de multiplayer een zeer belangrijk detail van dit spel. Vele verschillende spelmodi zijn mogelijk. Een erg mooie spelmodi is hier natuurlijk het teamwerk. Amerikanen tegen de Vietcong. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ook hierover zeer tevreden ben.

En meer

In veel spellen mist de optie om gewoon tegen de computer te spelen, zonder verdere bijkomstigheid van een missie. Dat is in dit spel wel inbegrepen. Naarmate je verder bent in het spel, qua missies krijg je meer maps en wapens tot je beschikking. Ook hier kun je instellen welke mensen er bij jou in het team zitten en of je tegen veel of weinig moeilijke of minder moeilijke tegenstanders wilt vechten. Nu ik het toch heb over teamgenoten, er zit ook een medic in je team, dus als je gewond bent, dan kun je naar hem toe gaan en dan zal hij je weer oplappen. Verwacht niet dat het hierdoor makkelijk zou zijn, want hij is lang niet altijd aanwezig en in een kogelregen red je het ook niet. Maar bij een enkele kogel is het handig om een medic te hebben. Een andere handige optie is de mogelijkheid om je teamgenoten te roepen. Mochten zij zich ergens anders ophouden, dan kun jij ze roepen, zodat jij gesteund wordt.

Ter vergelijking

Nu komen we aan bij de vergelijking met Delta Force. Ik kan één ding zeggen en dat is dat Vietcong, Delta Force overtroffen heeft. Niet alleen qua muziek, ook qua intelligentie van de tegenstanders de vele extra’s en de betere Multiplayer, ook de sfeer die hangt in dit spel, is vele malen beter dan in Delta Force. Zoek je dus een spel waarin je oorlog kan voeren en waarbij realisme hoog in het vaandel staat, dan zou ik zeker gaan voor Vietcong.

  1.   
    Majestic's avatar

    Dit spel is heet geak heb het ook vietcong 2 goede graphics wat heirboven alemaal staat is waar vet strak spel 8)

  2.   
    mr. H's avatar

    Leuk aan dit spel en aan deel 1 is dat je door dicht begroeide bossen loopt en niet gewoon via een vaag zandweggetje die er op de een of andere vreemde manier ligt.