MechWarrior 4 Mercenaries

Mechwarrior 4 speelt verrassend gemakkelijk weg. Zonder een manual te hebben, is het vrij eenvoudig uit te zoeken hoe een Mech te besturen is. Vergelijkbaar met een tank: vooruit en achteruit en om je as draaien, omhoog en omlaag kijken. Ik moet zeggen dat het met een joystick makkelijker speelt dan met het toetsenbord. Graphics zien er prima uit, al ben ik van mening dat er met de huidige techniek meer mogelijk moet zijn. Soms lijken de tanks die je overhoop moet schieten wel wat op de Lada’s van weleer, maar dan met een kanon erop.

The story

Je speelt de leider van een groepje huurlingen (vandaar mercenaries!) die als motto hebben “What’s in it for Me?”. Je begint met één van de 30 standaard Mechs die je kan aanpassen met onderdelen die je kan kopen of ‘vinden’. Er zijn verschillende klassen wapens, varierend van laserguns, raketten tot machinegeweren. En daar tegenover ook verschillende armor classes die bescherming bieden tegen de eerder genoemde wapens.

Bruut geweld is een snelle oplossing waar o.a. het Gauss Kanon helemaal perfect voor is, maar de truc zit ‘m in de finesse. Door doelen niet helemaal kapot te schieten maar uit te schakelen, kun je hun onderdelen strippen en gebruiken of verkopen op de zwarte markt. Met die credits kun je in het Mechlab weer uitbreidingen voor je Mech kopen. Wapens, armor of gadgets, maar ook piloten om je mede mechs te besturen.

Mech in Action

Je moet dus goed nadenken over waar je prioriteiten liggen. Vanzelfsprekend heeft een scout andere wapens en gadgets nodig dan een mech die op langere afstand het strijdveld betreed. Het mooie is dat je kan doen wat je wil. Je bent niet meer gebonden aan een strak schema van upgrades dat al helemaal voor je is uitgedacht. Aan het einde van het spel kun je twee teams (lances) van huurlingen in dienst nemen. Mijn pc had er nogal moeilijk mee, maar het resultaat is er dan ook wel naar. Met name vanuit 3d Person is het schitterend om je huurlingen los te zien gaan op diverse vijanden.

Zelf ben ik meteen begonnen met het options menu om de controls uit te vogelen en deze aan te passen waar nodig. En natuurlijk direct door naar Instant Action. De eerste missie bezig geweest met uitzoeken hoe alles precies werkt en welke wapen het beste tegen welke vijanden werken. Erg moeilijk is om lopend te blijven mikken en ook nog raak te schieten op bewegende doelen. Stilstaand schieten ging een stuk makkelijker. Om te oefenen had ik de unlimited ammo en invulnerable optie aangevinkt in het optie menu. Anders had ik niet eens de tijd gekregen om een en ander uit te zoeken. Na de eerste missie via mechlab een Mech aangepast en bekeken welk wapentuig er beschikbaar was en hoe en waar het op mijn Mech zou passen. Na een aantal wapens vervangen te hebben en mijn armor te hebben aangepast, opnieuw de instant action om de missie opnieuw te spelen. En voilá, het liep een stuk soepeler. Niet alleen vanwege het wapentuig, maar ook omdat het controleren van de mech steeds beter gaat. Na het aansluiten van mijn joystick werd het spel pas echt leuk… dan hoef ik niet meer zo te prutsen op het toetsenbord met twee handen en kan ik de helft van de controls op mijn joystick instellen. Het leek er bijna op dat ik wist wat ik aan het doen was.

Momenteel ben ik druk bezig met mijn eerste campaign. Het verloopt voorspoedig, al heb ik nog wat moeite om niet alles helemaal aan gort te schieten. Het ziet er naar uit dat ik nog wel even zoet ben met dit spel, voor ik helemaal heb uitgevogeld wat er allemaal mogelijk is en hoe je zonder te veel kleerscheuren en met goed gebruik van je teammates de missies volbrengt. Momenteel kom ik nog steeds als een zwitserse kaas terug op de basis.

Conclusie

Mechwarrior Mercenaries is naar mijn mening niet zozeer de beste uit de serie, maar wel de leukste. Met name vanwege de vrijheid van handelen. Het spel is compatible met de Mechpacks die Microsoft regelmatig uitbrengt. Dus de variatie die tot je beschikking staat wordt steeds groter. Inmiddels zijn er een aantal uitbreidingen, waaronder Black Knight, Clan Mech Pack, Inner Spere Mech Pack en Vengeance. Dus voor de liefhebbers met voldoende vrije tijd een erg goed spel.

  1.   
    Overload14's avatar

    woot eerste xD