Gamersnet.nl

WWe Raw

WWE Raw is een spel dat moeilijk realistisch te noemen is. Al sla je iemand nog zo hard met een moker, opstaan doet hij toch. Wat dat betreft is er nog geen verschil met de tv serie… De bedoeling is als volgt: probeer de tegenstander zo hard mogelijk onderuit te halen. Dat kan springend vanaf de ring, gooiend met objecten en omverwerpen met de sierlijkste technieken. Maar het ouderwetse slaan en schoppen moet ook niet onderschat worden. Met veel poeha komen de sterren op en iedereen is overtuigd van zijn of haar overwinning.

Playstation versie en gameplay

Bij het opstarten wordt al gauw duidelijk dat dit spel rechtstreeks is gekopieerd van de playstation versie. De muis is namelijk met verlof gestuurd en hoeft zich niet in dit spel te vertonen. Alles wordt met de toetsen bestuurd en dat maakt het vechten nogal gecompliceerd. Een ding is bij voorbaat al duidelijk, je zal flink moeten oefenen voordat je dit spel onder controle hebt. Er zijn namelijk vele toetsencombinaties en die zal je toch echt nodig hebben. Met alleen schoppen en slaan kom je niet ver, je zal je tegenstander met een sierlijke zwaai bijvoorbeeld op de grond moeten werpen. Wat bijvoorbeeld nogal lang duurde bij mij voordat ik het door had, was dat als je twee keer snel achter elkaar op de pijltjestoetsen drukt, je kan rennen.

Mogelijkheden

Een ding waarin het spel zeker niet te kort komt, is de verscheidenheid aan spelmogelijkheden. Er zijn namelijk veel soorten gevechten. Over iedere mogelijkheid zal ik een stuk uitweiden.
• Exhibition: je kan kiezen om 1-1, 2-1, 3-1 en 2 tegen 2 te vechten. Bij iedere vechtstijl kan je ook nog eens kiezen of je een aantal opties wil hebben aanstaan, zoals objecten mee de ring in nemen.
• Fatal 4 en Battle Royal: je staat nu met zijn vieren in de ring. Degene die als eerste in de houdgreep wordt genomen moet langs de kant gaan staan, evenals nummer 2 die er uitvliegt. Er staan nu nog twee personen in de ring en degene die de ander pinned heeft gewonnen.
• Titelmatches: er zijn nu ook nog verschillen de titelwedstrijden. Zoals king of the ring, Best of europe e.d.
• Create a superstar: tot in detail kan je je superstar maken. Denk bijvoorbeeld eens aan gezichtsvorm, kleding, haarstijl en grootte, maar ook aan vechttechnieken en favoriete objecten.
• Options: hier kan je instellen of het spel op makkelijk of moeilijk staat, de graphis, de toetsen en hier staat ook de digitale handleiding (die bij mij niet werkte).

Tijdrovend

Waar de makers volgens mij veel tijd mee zijn kwijt geweest is het opnemen van een heleboel aankondigingen van vechtersbazen. Iedere vechtersbaas heeft namelijk zijn eigen aankondiging, aankomststijl en technieken en natuurlijk vijanden en vrienden. Met bijvoorbeeld “Kane” denk je een goede kans te maken, maar daar moet je mee oppassen, want hij heeft veel vijanden. En voor je het weet sta je in de ring met 4 mensen te vechten. De vijanden en vrienden gaan overigens wel na een minuut of drie de ring uit en staan je dan buiten de ring op te wachten. Iedere vechtersbaas is met uiterste zorg nagemaakt, wat de makers goed gelukt is. Vooral de aankomststijl van de karakters is compleet hetzelfde als in de tv serie. Standaard zijn er rond de 52 verschillende karakters aanwezig en die kan je zelf nog eens uitbreiden.

Weergave

Een ding waar ik absoluut niet over te spreken ben zijn de graphics van het spel. Deze zijn niet erg uitnodigend. Je kan duidelijk zien dat ook dit rechtstreeks van de playstation versie is gehaald. De hoekige vormen en de vage kleuren vallen op een tv minder op maar op de pc des te meer. In combinatie met de weggevallen muis zou ik er toch voor kiezen om dit spel op de playstation te spelen. Of je moet toevallig over een gamepad beschikken. Een voordeel is wel dat je dit spel kunt doen op een wat minder goede computer.

Multiplayer

Wat het allemaal wel gelukkig weer een beetje goedmaakt is de uitgebreide multiplayer optie. Dit betekent helaas niet dat je het online kan spelen, want het is en blijft een playstation spel, maar je kan wel met zijn tweeën spelen. Mocht je dan bijvoorbeeld in je eentje niet kunnen winnen, dan kan je het altijd met zijn tweeën proberen. Of je probeert een ruzie te beslechten op de pc.

Toch kopen?

Toch zou ik dit spel wel aan willen aanbevelen, simpelweg omdat geen ander spel dit spel overtreft. Spellen als tekken 3 zijn leuk, maar hebben lang niet zoveel vechttechnieken als WWe Raw. Op de pc zijn leuke vechtspellen toch al niet sterk vertegenwoordigd en daarom is dit spel zeker een aanrader. Maar voordat je goed kunt vechten zal je echt flink moeten oefenen en daarom zou ik willen zeggen dat een gamepad geen onnodige luxe is.