SimCity 4

SimCity 1 was in zijn tijd een geweldige game. Als je hem toevallig eens ergens tegenkomt of je oma hem nog op de ouwe 386 heeft staan, probeer hem maar eens. Je zult verbaasd staan hoe simpel het allemaal was. Wat zijn we toch verwend geraakt, maar vind je het gek als je kijkt naar de nieuwste telg uit de familie: SimCity 4.

De originele SimCity was een spelletje voor de lol. Het was iets waarbij het niet fout kón gaan. Bij SimCity 4 is dat wel even anders. Het budget van je stad ligt zo strikt dat alles wat je doet goed overwogen moet worden en er zal eindeloos veel uren in micro-management gaan zitten. Dit is meteen het grootste nadeel van SimCity 4: het is heel erg moeilijk. Je budget luistert zo nauw dat je alle services die je neerzet (zoals stroom, politie, brandweer, medische hulp en ga zo maar door) handmatig moet tweaken om niet bankroet te gaan. De eerste paar steden die je gaat maken zullen nooit groter dan een dorp worden. Tegen die tijd ben je allang failliet. Voordat je eindelijk een keertje geld verdiend ben je wel even verder. Voor veel casual gamers is de lol er een beetje af op deze manier. Je kunt niet meer doen wat je wilt, je bent echt de hele tijd aan het tweaken en aanpassen. Voor mensen die gedetailleerd gamen en micro-management leuk vinden is het geen probleem, voor de rest kan het frustrerend worden.

Vieze dingen

M’n mammie zei altijd: “Eet nou eerst de vieze dingen, dan kun je daarna op je gemak de lekkere dingen eten”. Vandaar dat ik ben begonnen met de grootste fout in deze game, want ondanks het micro-management heb ik me vele uren vermaakt met SimCity 4. Beginnen bij het begin: de graphics. SimCity 4 kent ongekend detail. Op het kleinste zoomniveau kun je alles wat je Sims doen volgen. Je ziet ze rondrijden in autootjes, lekker zwemmen in het zwembad, op de trampoline springen, voetballen en rondlopen. Er zitten allerlei grafische grapjes in het spel (zoals zombies die ’s nachts op het kerkhof tevoorschijn komen en taartgevechten op straat) en de mate van detail op de diverse gebouwen zijn ongekend. Op het verste zoomniveau krijg je een overzicht van het gehele gebied en waan je je echt een god. Zeker wanneer je een van de ‘disasters’ op je gebied loslaat. Bijvoorbeeld een robot die alles wat hij tegenkomt fijnstampt of laat een vulkaanuitbarsting los midden in je stad. Menig voetbalwedstrijdje heb ik hevig gestoord met een neerkomende meteoriet. De special effects zien er altijd geweldig uit. Nadeel hieraan is dat de systeemeisen voor computers wel erg hoog liggen en bijna iedereen zal het moeten accepteren dat hij zo af en toe een paar seconden vertraging oploopt, maar daar wen je snel aan. De muziek is verder ook niet onaardig om naar te luisteren.

De stad leeft

De interface is erg helder en lekker om mee te werken, als je iets wilt weten dan krijg je het ook te weten. Je hebt standaard een set adviseurs die je op elk van hun vakgebieden de nieuwste informatie verschaft. Je kunt zelf je eigen Sims of hapklare Sims van SimCity 4 in je stad plaatsen, die je vervolgens constant informatie geven over hun buurt. En als ze iets missen zul je het te horen krijgen ook, reken daar maar op… Hetzelfde geldt voor de adviseurs, die kunnen wel vervelend worden op den duur, maar ze geven je ook vaak tips en adviezen en wijzen je vaak op dingen die handig zouden zijn om te doen. Van je inwoners krijg je ook alle feedback die je van een stad zou mogen verwachten. In totaal heb je echt het gevoel dat je een levende stad bestuurd.

Zoning

Je Sims zijn ook meteen erg veeleisend. Ze willen vermaak, ziekenhuizen, parken, banen, politie, stroom, brandweer, water, enzovoort. Kortom, de basis van SimCity staat nog steeds. Echter, voordat je je met dat alles gaat bezighouden kun je eerst het terrein naar gelieven aanpassen. Bergje hier, meertje daar, paar kliffen en een krater erbij en het landschap ziet er lekker gezellig uit, zullen we maar zeggen. Paar bomen erbij. We gooien er wat dieren in. Een tornado er achteraan om ze te plagen en klaar is je terrein. Je kunt beginnen. Simpel gezegd, maar je kunt toch lekker makkelijk en snel redelijk mooie landschappen bouwen met deze tool.

Maar goed…

SimCity blijft natuurlijk SimCity, dus ook deze editie staat weer garant voor vele uurtjes speelplezier. Maar de keus om zo erg de nadruk op micro-management en het strakke budget te leggen werkt niet helemaal plezierig uit. Persoonlijk had ik dat ook niet verwacht toen ik met SC 4 startte maar na een tijdje ging het vloeiend, dat wel. De grootste stad die ik heb heeft de 100.000 inwoners inmiddels gepasseerd en ik heb er nog steeds veel plezier aan. Bovendien is de stad ook veel realistischer dan in vorige edities van Simcity. Terwijl ik het toch eigenlijk niet zo heb op gedetailleerd gamen (geef mij maar lol in plaats van werk), heeft SimCity 4 me toch weer ouderwets laten genieten van citybuilding. Nee hoor, ook al is het even wennen, de nieuwste editie van SimCity staat weer als een huis.

Ps. Nog even over de intro, SimCity 1 staat ook online en valt volledig gratis te spelen. Veel plezier.

  1.   
    Sirmich's avatar

    leuke game,
    ik heb em zelf ook!
    alleen 1 ding waar ik niet over uitkom en dat is met de commerciële gebieden mijn commercie is altijd zo laag terwijl ik all veel populatie heb en er komt nog steeds geen vraag naar;duss mijn vraag is nu hoe kan ik weer vraag maken naar commercie???

  2.   
    frietje met's avatar

    Simcity 4 is voor simulatiefans mischien wel de verslavendste game. alleen voor niet-simulatiefans zal het minder zijn. Je moet er gewoon geduld voor hebben maar als je veel fantasy hebt en je bent lekker aan het bouwen dan ben je al snel 5 uur bezig. Ook leuk is, dat je gewoon nieuwe dingen kunt downloaden voor simcity 4. zoals: gebouwen wegen gebieden enz. Er is altijd wel wat nieuws te verzinnen in simcity om te bouwen. En elke stad heeft een totaal andere sfeer. Het gene wat het verslavend maakt is dat er steeds meer vraag naar woningen en kantoren komt, hoeverder je in de game zit.
    De meeste pc’s kunnen simcity 4 makkelijk aan. maar als je steden bouwd met een paar miljoen inwoners wil je pc nog weleens erg storen.

  3.   
    nightgamer's avatar

    ik liet altijd voor de lol mijn stad afbranden en daarna weer opbouwen

  4.   
    KleineHenkie's avatar

    Stelt weinig voor

  5.   
    Dimbo's avatar

    Heel mooi spelletje, veel beter dan socyties, alleeen kben er echt totaal niet goed in, mn steden worden niet groter dan 30.000 inw., maarjaa.. wel leuk 😳

  6.   
    oldboy12's avatar

    het is een erg verslavende game..
    mijn ma zegt altijd dat ik niet zoveel geweldadige spelletjes moet spelen, dus heb ik deze gekocht!
    Echt een aanrader!

  7.   
    painkillers's avatar

    inderdaad top spel 😀
    ik speel zelfs nog simcity 2000 is gewoon leuk om zo af en toe og es oude games spelen 😛
    en societes vond ik nie zo leuk viel mij tegen 👿