Fifa 2003

De pc-game FIFA is inmiddels een begrip geworden voor iedere voetballiefhebber die zich ook digitaal begeeft. EA-games heeft dit jaar met de 2003 versie een voorsprong op de concurrenten, die heel wat in huis moeten hebben om deze game te overtreffen.

Installatie en introductie met de game

Na de snelle installatie van de nieuwste FIFA kon ik eindelijk beginnen. Bij het opstarten wordt gelijk duidelijk dat FIFA in vele opzichten is veranderd. Het menu is compleet veranderd en ziet er daardoor grafisch veel beter uit. Ook het spelen zelf viel mij zeker niet tegen. De hoekige hoofden waar FIFA 2002 nog mee kampte, zijn nu verdwenen en daardoor begin je nu de spelers al te herkennen. Hier loop je misschien al tegen het eerste probleem op; de videokaart en processor krijgen heel wat te verduren.
Wil je namelijk pas echt kunnen genieten van de vele grafische opties, dan moet je toch echt over een 700mhz computer met een 32 á 64mb videokaart beschikken.

Wat is er nieuw?

Als je de vorige FIFA’s hebt gespeeld, dan heb je ook geen moeite met FIFA 2003.
De functies om mee te rennen e.d. zijn wel enigszins veranderd, maar dat is gemakkelijk op te lossen in het menu “instellingen”. Wat overigens, net als bij de vorige FIFA’s, zeer gemakkelijk te bedienen is. Waar je misschien wel tegen aanloopt is dat het schieten weer even anders werkt dan in FIFA 2002 World Cup. Het te lang ingedrukt houden leidt nu namelijk al gauw tot een “Jaap Stam schop”. Oftewel, de bal gaat meters over het doel. Verder luistert het spel net als zijn voorgangers voortreffelijk naar de toetsen.
De vele camerastandpunten die gekozen kunnen worden maken het spelen wel zo gemakkelijk, de ene keer zal je een namelijk een ander camerastandpunt wensen bij een situatie dan de andere keer. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat ook in FIFA 2003 je weer kan kiezen uit seizoenen en toernooien en dat die ten opzichte van de voorgangers weer verbeterd zijn.

Moeilijkheidsgraden en schoonheidsfoutjes

Op de vorige FIFA had ik een paar kritiekpunten en ik was nu, door de berichten van EA-games, hoopvol gestemd dat deze waren opgelost in de 2003 versie. Dit viel me dan ook best tegen tijdens het spelen van FIFA 2003. Als je namelijk enige tijd bezig bent met FIFA 2003, merk je al gauw dat het amateur niveau te simpel is. Standen van 8-0 zijn dan zeker geen uitzondering. Dat betekent, zoals het spel al aangeeft, dat je naar het volgende niveau kan. Dit niveau kan je helaas pas na zeer veel nederlagen aan. Misschien een optie voor FIFA 2004 om er een moeilijkheidsgraad tussen te stoppen?
Verder is het jammer dat het creatiecentrum verdwenen is. Want dat was in FIFA 2002 volgens mij een geliefde optie. Voor jezelf een ijzersterk team maken en voor de tegenstander een elftal van kneuzen…
Veruit de hinderlijkste fout is wel dat de peptalk van trainer van de tegenstander iets te ver gaat. In de tweede helft zal je heel wat meer moeite hebben met de tegenstander, die je in de eerste helft gemakkelijk de baas was.
Het foutje dat in FIFA 2002 World Cup zat is gelukkig opgelost. De scheidsrechter wilde in FIFA 2002 world cup nog wel eens tegen de bal oplopen, zodat de mooie counter waarmee je net bezig was finaal mislukte. Deze fout is gelukkig opgelost en dat komt de speelbaarheid en zeker je gemoedstoestand ten goede. Een vreemde verandering die ik heb waargenomen is dat als je de doelman van de tegenstander onderuit tackelt, je geen rode kaart meer krijgt. Hoogstwaarschijnlijk krijg je alleen als “straf” een vrije schop tegen. Een leuk detail is, niet dat het iets uitmaakt voor wat betreft het spelen, dat ook de tegenstander zal wisselen. Dat geeft dit spel nog net even een extra touch.

Positieve kanten

Nou vraag je jezelf misschien af, of er ook positieve kanten zitten aan het spel. Mijn antwoord zal dan overduidelijk zijn: “Ja!”. Door de realistische stadiongeluiden haal je een voetbalwedstrijd binnen. Doordat er door de makers nog beter is gelet op geluid en beeld krijg je het gevoel dat je naar een voetbalwedstrijd op tv zit te kijken. Dit wordt nog eens versterkt door de goedlijkende spelers en scheidsrechters. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen FIFA 2003 gebruiken om een wedstrijd te simuleren.

Bij de vorige FIFA’s was het zo dat de huidige FIFA versie gebaseerd was op het vorige. Dit is geheel veranderd bij de 2003 versie. De makers hebben FIFA 2003 weer vanaf het begin opgebouwd, omdat ze veel commentaar kregen op de graphics. Waarschijnlijk om extra te benadrukken dat het gaan om een nieuwe engine, hebben de makers ook gekozen voor een nieuwe menu-indeling.

Conclusie:

Ben je een voetbalfanaat en wil je niet een spel dat na 20 levels niet meer te spelen is, maar een spel dat altijd leuk blijft, dan is dit zeker een aanrader. Zeker omdat de graphics sterk verbeterd zijn ten aanzien van FIFA 2002.

Mocht je dit alles niet genoeg vinden, dan kan je op vele websites patches downloaden. Eentje die ik je aanraad is de update voor de Nederlandse en Belgische teams. Nederland en België zijn helaas ook in FIFA 2003, niet erg sterk vertegenwoordigd zijn. Als je het spel koopt moet je het helaas doen zonder de HollandCasino eredivisie. Deze patch is 19mb en dus voor de modem gebruikers onder ons, een langdurige klus. Toch is hij zeer de moeite waard en ook nog eens gemakkelijk op het net te vinden.

 1.   
  Tollos's avatar

  ahahah egt grappig wat er bij die laatste screenshot staat. ‘spelers zijn erg gedetaileerd je kan duidelijk zien dat het thierry henry is’ 😆

 2.   
  slappe-wezel's avatar

  dat is een luek spel kan ik die niet krijgen of danloden

  😳

 3.   
  FireBallz's avatar

  Tollos schreef, "ahahah egt grappig wat er bij die laatste screenshot staat. ‘spelers zijn erg gedetaileerd je kan duidelijk zien dat het thierry henry is’ 😆 "

  Ja ik dacht dat ook al, hahaha.