Blinx: The Time Sweeper

De eerste lichting goedkopere Xbox games ligt inmiddels in de winkel. Weliswaar niet de Platinum reeks die binnenkort ook uit gaat komen, maar gewoon een paar games die zijn afgeprijsd. Blinx is daar één van. Maar aangezien Blinx niet bij de Platinum reeks hoort terwijl het toch één van de leukere eerste games was voor de Xbox, hebben we hem in huis gehaald voor een review.

Tijd is geld

Blinx is gepromoot als de nieuwe mascotte voor de Xbox. Artoon probeerde dat met een innovatieve benadering te doen die alleen de Xbox aan zou kunnen. Ze brachten voor het eerst in de gamegeschiedenis een compleet variabele vierde dimensie in. In Blinx kun je namelijk met de tijd spelen. Gedurende het hele spel kom je talloze kristallen tegen in vijf verschillende vormen. Die vijf stellen allemaal een andere “timecontrol” voor. In elk level liggen er tientallen, maar je kunt er slechts vier tegelijk oppakken. Pak je er drie van dezelfde vorm en kleur, dan kun je die timecontrol toepassen. Pak je er vier dan krijg je die timecontrol twee keer. De verschillende timecontrols zijn: Fast Forward (tijd gaat extra snel en je krijgt een schild om je heen). Rewind (alles behalve Blinx gaat een paar seconden terug in de tijd). Record (je kunt je moves met Blinx opnemen en later weer afspelen, zodat er een kopie van Blinx rond loopt). Pause (de tijd staat even stil, behalve voor Blinx) en Slow (de tijd gaat eventjes erg langzaam).

Dit brengt wel degelijk een extra voordeel aan de gameplay en is erg leuk om te gebruiken. Zeker ook omdat je het kan doen wanneer je wilt, aangezien de Harde Schijf van de Xbox alles opneemt wat je doet. Daar ligt ook meteen het Xbox-exclusive gehalte. De Xbox is natuurlijk de enige met een harde schijf.

Time Factory

Blinx is een werknemer in de Time Factory. Dat bedrijf maakt en reguleert alle tijd die wij als gewoon ervaren. Maar er zijn ook slechteriken die de tijd willen stelen. Die breken de werelden binnen waar de Time Factory tijd aan verstrekt en breken die tijd. Die valt uiteen in de kristallen waar ik het hierboven over had. Als het te lang duurt gaan sommige kristallen samensmelten en vormen ze monsters. Op een kwade dag breken de slechteriken een wereld zo erg op dat de Time Factory die wereld moet afsluiten van de rest van de werelden omdat de tijd daar zo instabiel is geworden, dat het gevaarlijk wordt. Blinx ziet nog juist hoe de slechteriken ook nog eens een prinses ontvoeren en besluit plotsklaps om die wereld ternauwernood te redden. Hij springt in een “time warp” en aan hem de taak om die wereld te ontdoen van de kristallen, monsters en slechteriken. Dit alles doe je in redelijk kleine levels aangezien elk level hoogstens tien minuten duurt. Alle monsters moeten dood om het level af te kunnen maken en na elke drie levels komt er een Stage Boss.

Blinx de kat

De bediening van Blinx is zeer eenvoudig en heb je in een mum van tijd onder de knie. Met je stofzuigertje kun je allerlei trash als bankjes en prullenbakken oppakken om die met harde kracht tegen de monsters aan te schieten. De kristallen pak je op door er overheen te lopen of door ze op te zuigen. En de camera zorgt nergens voor gebreken.

Het uiterlijk van de game is ook meer dan voldoende. De omgevingen en monsters zien er prachtig uit, evenals Blinx zelf. Alles ziet er een beetje bizar en surrealistisch uit, wat in dit spel echt een mooie sfeer neerzet. De sound heeft wel een nadeel en dat is dat de muziek op een gegeven moment erg irritant kan worden, maar daar kan wat aan worden gedaan. Verder valt er alleen nog wat op te merken op de snelheid van de game want die is niet sneller dan 30 of 40 fps. Daardoor kan Blinx niet echt rennen en daar moet je toch aan wennen.

The Time Sweeper

Blinx heeft een hoop goed gedaan maar kan het niet helpen dat er ook wat nadelen kleven aan de game. Zo is er dus de snelheid, de redelijk kleine levels en de muziek. Ook is het zo dat het verhaal direct na de intro eigenlijk vergeten wordt. Na de intro speel je namelijk gewoon de 40 levels uit zonder tussenfilmpjes of verhaalontwikkelingen. Maar nog irritanter is de game soms zelf. Want je zal sommige levels echt eindeloos moeten blijven spelen omdat je steeds een klein foutje maakt of net iets tekort komt (bijvoorbeeld een timecontrol) om een level uit te spelen. Maar de frustratie die dit spel soms teistert is meestal snel vergeten, want bovenal is Blinx een erg vermakelijke platformer die de titel “Mascotte van de Xbox” zeker wel waard is.

  1.   
    gup70's avatar

    Hoe versla ik het 3 de tijdmonster in ronde 9?? Ik krijg deze niet verslagen! wie helpt??