Quantum Redshift

Hoe komt het toch dat de gemiddelde mannelijke autorijder zich altijd zo snel mogelijk wil voorbewegen over het asfalt? Waarom proberen deze snelheidsduivels altijd net iets harder op te trekken bij het groene stoplicht dan die auto ernaast? Dit heet drang naar uitdaging, snelheid en gevaar. En dit is nou juist waar Quantum Redshift op gebaseerd is. Deze racegame ontwikkeld door Curly Monsters is momenteel de snelste in zijn soort op de Xbox.

Intro

“You don’t go this fast.

We don’t care what kind of car you drive or where you
drive it. We don’t care if you’re a fighter pilot, a space
pirate, a skydiver, or some sort of bio-engineered
cheetah person. You don’t go this fast.

There are a handful of people on Earth who can handle
these speeds, who can keep their seats clean when the
world outside the cockpit window starts to blur from
the sheer freaking velocity.

And now, for the first time, they’re all in one place. A
world championship has been created for the fastest
men and women on Earth. It’s never been done before,
kids. It’s bigger than you, so don’t be ashamed of your
ignorance. This will explain it all.

This here, in your untrustworthy little hands, is a taste
of the glory.”

Dit is het intro zoals het in de gebruikershandleiding staat beschreven. En dit is dan ook een perfecte omschrijving van deze game. Maar wat is nou eigenlijk de bedoeling van het spel? Zo snel mogelijk racen. Jij bent een van dit handjevol mensen die het aankunnen om op grote snelheden een voertuig te besturen.

Podracing
Misschien dat je het nog niet door hebt gehad: dit spel is absoluut niet als alle anderen! Het spel is nog het beste te vergelijken met de game Star Wars Episode 1: Podracer die enkele jaren geleden uitkwam op pc. Ook nu heb je een soort voertuig dat enkel bestaat uit twee gigantische motoren en een bestuurderscoupé. Het snelheidsgevoel is niet meer werkelijk, heel erg goed gedaan! Dit voertuig waar je in rijd/vliegt, laat ik het voor het gemak een Pod noemen (het spel noemt ze SPARCs: Single Person Armed Racing Craft), heeft het voor mij mogelijk gemaakt dat topsnelheden van 1670 km/uur (!) te behalen. Zodra je met deze snelheden racet vervaagt ook de hele wereld om je heen en is het enkel aan jij en de tegenwerkende G-krachten die moeten zorgen dat je de finish haalt.

Het verhaal
Het verhaal is eigenlijk vrij simpel. In het begin van het spel kies je één van de zeven racers. Elke racer heeft een eigen voertuig, met elk zijn eigen wapens, kwaliteiten en eigenaardigheden. Door veel races te winnen kun je een beter voertuig ontwikkelen of extra racers unlocken. In totaal zijn er acht racers met elk een zogenaamde “Nemesis”. Deze Nemesis is de aartsvijand van je racer en doorgaans moet je ervoor zorgen dat je deze (de Nemisis) uitschakelt. Later in het spel is het ook mogelijk om met de Nemesis te racen, waardoor je dus uiteindelijk met zestien karakters (en dus voertuigen) kunt spelen.

Het is dus de bedoeling door steeds wedstrijden te winnen vooruitgang te boeken bij de verschillende racetracks. In totaal zijn er maar negen banen die elk ook nog eens andersom gereden kunnen worden, eigenlijk dus 18 racetracks. In totaal zijn er vijf kampioenschappen, te weten: Novice, Amateur, Expert, Master en Redshift. Dit zijn dan dus ook meteen de vijf moeilijkheidsgraden die dit spel rijk is. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe harder je SPARC kan. Voor echte topsnelheden zul je je dus echt aan Redshift moeten wagen.

Gameplay
Je start in elke race met een zestal SPARCs om vervolgens een twee- of drietal rondjes te gaan maken door een van de mooie levels. Tijdens de rit is het de bedoeling om natuurlijk eerste te worden, maar dit kan op verschillende manieren bereikt worden. Mogelijkheid 1: rijd hard! Rijd hard tot al je organen werkelijk alle hoeken van je lichaam hebben gezien. Helaas wordt je dan toch altijd op de hielen gezeten door de wapens van de tegenstander en dat brengt mij dan ook naar de volgende manier. Mogelijkheid 2: probeer je tegenstanders af te remmen door ze te bekogelen met allerlei wapens. Je voertuig is prima voorzien van de juiste wapens en het is aan jou de taak daarvoor de goede power-ups te verzamelen. Deze liggen dan ook her en der verspreid. Het gaat hier namelijk om drie soorten: Rood; geeft een homing-weapon (gericht schieten); Blauw, geeft een non-homing-weapon (niet-gericht schieten); Geel, een schil om te zorgen dat de regenstander jou weer niet raakt. Kortom: op deze manier moet je dus gewoon zorgen dat je als eerste over die streep komt.

Graphics
Tijdens de verschillende ritjes (van ruim de 1500 km/uur!) kom je allerlei verschillende dingen tegen: van bergen tot rivieren, tot wegen, tot bomen, tot zelfs piramiden. Het ziet er allemaal heel erg strak en mooi uit. Omdat het spel af en toe nogal een cartoonisch karakter heeft, doet het overigens niet erg realistisch aan. De textures zijn echter wel heel mooi gemaakt. Ook het water is superrealistisch gemaakt. Natuurlijk kun je niet echt op alles letten, omdat je daar eigenlijk veel te hard voor gaat. Toch is dit een van de sterkste punten van het spel. De makers hebben samen met de Xbox hun werk goed gedaan.

Multiplayer
Dit is gewoon dik in orde. Je kunt met maximaal vier spelers rondrijden. Het snelheidsgevoel wordt wel enigszins weggenomen doordat de schermpjes kleiner worden, maar dit is toch niet zo heel erg. Helaas is deze game niet geschikt voor Xbox-Live, maar daar zijn al wel andere leuke racegames voor. Helaas zijn er ook niet leuke extra opties bij de multiplayer-mode, maar blijft het bij standaard racen. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je met vrienden zit te gamen, omdat het eigenlijk hetzelfde is als tegen de computer. Overige spelmodi bij singleplayer zoals Time Attack of Quick Race zijn trouwens wel gewoon netjes aanwezig.

Geluid
Wel eens een rochelende olifant met diarree gehoord? Ik ook niet, maar het zal ongeveer klinken als het geluid dat de motoren van de voertuigen in dit spel maken. Dit is een klein beetje teleurstellend. En dan een echt negatief punt: achter op de doos van het spel staat “speed to the killer soundtrack by Junkie XL”. Nou, dit is om te huilen hoor. Totaal heb ik maar zes á zeven verschillende deuntjes gehoord en dan nog klinken ze als een repeat-om-de-minuut soundrack. Dus Junkie: voortaan maar weer gewoon Elvis Presley coveren ok? Gelukkig is het wel mogelijk je eigen cd’s, die je op de Xbox hebt kunnen uploaden, af te spelen. Geluid is dus ronduit treurig… dan nog liever een Idols-liedje op de radio (Sander is geen fan van Idols-liedjes- Red.)!

En dan de nadelen
Zoals je gemerkt heb mag ik graag beginnen met de goede dingen van de game, maar zelfs ik begin toch een paar slechte dingen op te merken. Multiplayer was al niet top, geluid was volkomen bout, maar dan heb je gelukkig altijd nog de vermaak-meter die een game een topper kan maken. Helaas is deze erg laag, na twee uurtjes gamen zet je hem graag even aan de kant omdat het gewoon steeds vijf minuten een paar rondjes racen, dan naar het menu en vervolgens weer vijf minuten saai racen is. Het snelheidsgevoel is heel leuk, maar zelfs dit begint te vervelen. Dit spel speel je dan maar even, daarna blijft hij gezellig in de kast staan naast de Xbox.

Moet ik nog meer nadelen noemen, of vinden jullie het al wel weer genoeg zo? Ik doe het toch even: kom op makers, negen racetracks, die je gemiddeld in anderhalve minuut hebt uitgereden?!? Dit is toch niet meer van deze tijd! En de truc om de levels even te spiegelen is toch al wat achterhaalt. Nog een frustratie: tijdens het racen moet je constant de “power” button ingedrukt houden en aangezien dit het mooie rechterhendeltje van je controller is, levert dit mij na twee uur keihard gamen toch enigszins RSI op: staat helaas geen waarschuwing over in de handleiding (toch geen kip die die warnings überhaupt lees, maar toch).

Conclusie
Nu ik al een stuk of vijf grote nadelen heb genoemd moet ik toch nog even dit kwijt: dit spel is wel een echte topper als je nog geen rijbewijs hebt (zie onder voor de auteur!). Lekker racen, hoge snelheden behalen en daarbij ook nog eens mogen schieten op die andere tegenstanders is heerlijk! Laat ik dan ook even mijn conclusie aan jullie voorleggen: een erg leuke racer, met mooie graphics en lekker racegevoel. De middelmatige levensduur en het zeer slechte geluid maken weer dat dit nooit een echte topgame gaat worden. Leuk als ‘ie in de aanbieding is bij je lokale gamesshop, maar niet als game voor 70 euro.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren