Unreal Championship

Vijf jaar na het grootste online shoot-em-up succes ooit komt er nu eindelijk een vervolg op Unreal Tournament: Unreal Championship. De bijzonderheid van deze game is dat het een van de eerste grote online shoot-em-up is voor een console, de Xbox van Microsoft in dit geval. Is dit simpelweg een game die voortdrijft op het succes van zijn voorganger of zal het een ware revolutie teweeg brengen?

Verhaal

Om die vraag te beantwoorden dienen er natuurlijk een aantal dingen beoordeeld te worden zoals gameplay, graphics, geluid, originaliteit, en natuurlijk het verhaal. Om met het laatste maar te beginnen: verhaal? Unreal Championship (UC) heeft geen verhaal. Het is net als zijn voorganger gewoon een kwestie van je staande houden door je tegenstanders uit te schakelen. Het introductiefilmpje zal je dan ook niet meer vertellen dat Championship een nieuw toernooi is en dat het nog grootser, bruter en sneller is dan Tournament. Kortom: Unreal Championship is wederom een toernooi tussen gladiatoren met moderne wapens zonder de aanwezigheid van enige diepgang, hoe je het ook wendt of keert. Maar goed, ik zal hier niet te lang over doorzeuren… Dit is een shooter, dus wie wil dan ook een rode draad? Niemand toch?

Gameplay

Hoe zit het met het spelplezier in deze game? Hier kan ik kort over zijn. Die is dik in orde. Keiharde actie gecombineerd met een flinke dosis unreal-isme moeten maken dat elke gamer zich vele uren kan vermaken met deze shooter, die in de hoogste categorie in zijn soort hoort. Waar men een aantal jaren geleden vond dat Quake 3 toch net dat beetje meer geweld bevatte dan Unreal Tournament, kan men nu absoluut niet klagen. Is het dan niet zo dat UC veel weg heeft van Unreal 2003 voor de pc? Ja, dat is een heel juiste constatering. Deze game is naar mijn mening ongeveer 80% gelijk aan zijn medetopper op de pc. Hier hebben de makers juist een heel goede zet mee gedaan. Niet alleen levert het een makkelijk te produceren product op voor hun, maar ook zullen nu alle fans op alle manieren kunnen worden voorzien in hun topgames, zowel voor de pc als de console.

Nog even voor de onbekenden (onwetendheid maakt meer kapot dan u lief is): UC is een shoot-em-up. Jij speelt een volledig bepantserde persoonlijkheid die aan de hand van een tiental wapens moet zorgen dat er geen van uwe vijanden levend het slagveld verlaat. Je waant je door prachtige omgevingen waar achter elke boom, hoek of pilaar zo’n lelijk wezen kan loeren die een raket tussen je ogen wil plaatsen. Het is de taak aan jou hem voor te zijn.

Levels

Om maar eens door te gaan op die mooie omgevingen die dit spel meer dan rijk is, moet ik toch weer tot de volgende conclusie komen: ook dit is echt een grote pluspunt van deze game. Je komt in een grote gevarieerde levels. Je komt in de woestijn, in ijsgebieden of in high-tech gebouwen. Ook mag je af en toe even binnen een kijkje nemen in een netjes afgewerkte piramide of je moet juist zorgen dat je vuurballen ontwijkt in een gebied dat je voor het gemak vuurland kunt noemen. Dit spel bevat veel mooie en ook heel grote levels. Een nadeel dat ik echter wel ondervonden heb tijdens het overweldigende geweld van mijn tegenstanders, is dat de levels soms nogal claustrofobisch (“wheeelp, ik houd niet van kleine ruimtes”) aan doen. De omgevingen zijn niet echt ruim opgezet in sommige maps. Die levels zijn dus wel groot, maar niet ruim. Dat is soms onhandig, omdat ik daarom nogal regelmatig meemaak dat ik per abuis een raket op een vijand probeer te schieten, maar dat deze dan de muur raakt waardoor ik zelf volledig verwond raakt en ik moet afdruipen naar een healthbox (verbanddoos voor de EHBO fanaten onder ons).

Wapens

Raketten kunnen dus pijnlijk zijn op sommige momenten, niet alleen voor vijand maar ook voor vriend. Gelukkig heeft deze game net als mijnheer Bush op het moment niet alleen raketten, maar ook andere zeer leuke knalapparaten. Enkele voorbeelden: de T.A.G. Rifle (een shotgun met ingebouwde granaatwerper), Lightning Gun (schiet met elektriciteit), BioRifle 2.0 (schiet een vreemde groenachtig substantie dat je vaak die denken aan afval van het reukorgaan). Wat trouwens opvalt is hoezeer alle wapens nog hetzelfde zijn als in Unreal Tournament. Uiteraard zijn ze grafisch wel een stukje verbeterd maar de kracht en manier van schieten zijn eigenlijk wel gelijk. Dat kan een geruststellende gedachte zijn voor de conservatieven onder ons, maar ik zou persoonlijk toch graag iets nieuws onder de mooie gele zon vinden.

Gametypes

Net als Unreal Tournament bevat deze game een aantal zeer leuke gametypes. Waaronder de welbekende Deatchmatch, Team deatchmatch en Capture the flag. Ook zijn er nu een tweetal nieuwe spelmodi, genaamd Domination 2.0 en Bombing run. Domination kent iedereen inmiddels al, hier was het de bedoeling drie punten in het level te bezetten om zo scorepunten te vergaren. Nu zijn die punten teruggebracht naar twee en de andere verandering die doorgevoerd is, is dat je pas scorepunten krijgt als je beide twee punten tien seconden lang weet te behouden. Bombing run is een soort voetbal spel, waar je een bal moet pakken en die in het doel van de tegenstander moet scoren. Degene met de bal is ongewapend en moet dus op ondersteuning van zijn medespelers vertrouwen. Een erg leuke spelmodus die het ongetwijfeld goed op internet zal doen.

Graphics

Laten we dan toch maar eens iets zeggen over het uiterlijk van deze game. Ik wil hier niet teveel typwerk aan verrichten om eerlijk te zijn, het is namelijk gewoon een supermooi spel! Waarom een niet te beschrijven gevoel van genot teniet doen met loze woorden? Grafisch mag je deze game absoluut naast Unreal 2003 (pc), Halo of Splinter Cell leggen. Mooie lichteffecten, prachtige textures en de sfeer die het spel uitstraalt is werkelijk subliem.

Geluid

Raketten die ontploffen, poppetjes die van een gebouw afvallen, muziek in die mysterieuze piramide… de geluidseffecten zijn dik in orde. De muziek is erg mooi gedaan en voegt aan elk level een geheel identieke sfeer toe. Vooral met een mooi geluidsetje (waar ik gelukkig van voorzien ben) is het nog eens een kwadraat mooier. Ook de dolby surround mogelijkheden zijn goed aanwezig.

Tot slot

Voor de verhaallijn zal ik deze game absoluut niet aanschaffen, hier kan ik je meer een game als Splinter Cell of Halo aanraden. De gameplay en prachtige levels maken dat deze game toch in elke Xbox collectie thuis hoort. Wat ik wel even wil zeggen is dat je niet apart zo’n console voor alleen deze game moet kopen, games als Splinter Cell zijn daar een beter redenen voor. Omdat in maart dit jaar ook Xbox-Live in Nederland te gebruiken zal zijn is aan te raden om dan ook Unreal Championship online te gaan spelen. Dit belooft een waar spektakel te gaan worden waar clans dagelijks hun flinke dosis adrenaline kunnen binnen krijgen. Conclusie: ben je bang voor geweld dan moet je deze game niet kopen. En anders: gewoon hebben die game!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren