Een tweede leven voor Half-life

Fan van single player episodes voor shooters? In het bezit van Half-life? Dan hebben we een paar tips voor je, waardoor je gratis nog wat langer kunt genieten van dé hit van 1998.

De kandidaten
Dit artikel stelt een paar single player mods voor Half-life voor. Denk hierbij aan games als Opposing Force, Blue Shift een Gunman Chronicles, maar dan gratis.

Je hebt eerder op GamersNet al eens kennis gemaakt met een single player mod voor Half-life en dat was Azure Sheep. Deze keer kijken we naar They Hunger, Heart of Evil en Todesangst 1 & 2.

They Hunger
They Hunger is een single player mod van Neil Manke, die eerder al USS Darkstar maakte. Deze stellen we binnenkort aan je voor, maar laat ik hier alvast verklappen dat USS Darkstar heel erg op de single player episode van Half-life lijkt

They Hunger is totaal anders. In They Hunger speel je een schrijver, die in zijn auto rijdt in een streek, waar ‘vreemde dingen’ gebeuren. Even later raak je van de weg en val je in het water. Snel weet je uit het water te komen en ga je op zoek naar hulp. Niet veel verderop vind je een kerkje en dan breekt vrijwel letterlijk de hel los, want vanaf dat moment ben je op de vlucht voor hordes zombies met een ontzettende honger naar mensenvlees. Vanaf dat moment ben je op de vlucht voor deze monsters.

They Hunger is een horrorshooter met een ontzettend goede sfeer. Dat komt visueel door de zeer mooie omgevingen, die een hele creepy setting neerzetten, die met de settings Monolith’s Blood (deel 1) zijn te vergelijken. Maar niet alleen aan de omgevingen is flink zorg besteed, ook het verhaal steekt goed in elkaar en ook de geluidseffecten, de voice-overs en het compleet nieuwe arsenaal aan wapens zijn van hoge kwaliteit. Dit alles maakt van They Hunger een single player mod die je gewoon MOET spelen.

Heart of Evil
Lezers die de Vietnamoorlogsfilm ‘Apocalypse Now’ de beste film ooit vinden, moeten dit stuk absoluut…overslaan! Heart of Evil is namelijk een schaamteloze kopie van die film, die met een bizarre draai aan het verhaal deze mensen alleen maar zou shockeren.

Heart of Evil draait om Percy Freeman, die samen met een soldaat genaamd Barney tijdens de Vietnamoorlog er op uit wordt gestuurd om een legerofficier om te brengen. Deze officier zou ‘onfrisse praktijken’ bezigen. In het begin lijkt het slechts een routineklus tegen een gek geworden figuur, maar hoe dichter je bij hem komt, hoe meer zombies er opduiken en hoe meer je er achter komt, dat misschien wel de hele mensheid op je rekent.

Kenmerkend aan Heart of Evil zijn de kleine puzzeltjes met te verzamelen objecten, waarmee je verder komt. In het begin moet je bijvoorbeeld een stuk touw met een vrachtwagen combineren om zo een opening te creëren. Dit puzzelen gaat gelukkig automatisch, waardoor iedere FPS’er er mee overweg kan. Helaas halen de puzzels de snelheid uit de game, omdat je vaak hele stukken aan het dwalen bent op zoek naar die ene sleutel of dat ene object. Schaam je ook niet om af en toe een walkthrough te raadplegen.

De kwaliteit van Heart of Evil is net niet even hoog als die van They Hunger, maar komt toch zeer dicht in de buurt. Dat Heart of Evil net niet They Hunger evenaart, komt vooral door het verhaal, dat vanaf het begin al vaststaat en daarom geen mooie plotwendingen kent. Ook het gebrek aan cutscenes, die bij They Hunger wel aanwezig zijn, zijn reden van voor een tweede, in plaats van een eerste plaats.

Todesangst 1 & 2
Todesangst zoekt het verhaal een stuk dichter bij Half-life. Wat heet: Todesangst 1 is een soort van epiloog op Half-life. Je neemt hierin nogmaals de rol van Gordon Freeman aan en je bent op zoek naar Dr. Jack Newell. Deze geleerde blijkt nauw verbonden te zijn met de G-man en hij is helemaal niet blij met wat Gordon Freeman op Xen gedaan heeft. Ondertussen doet hij ook nog vreselijke experimenten op mensen. Het is dus aan Gordon Freeman om deze man te stoppen (het feit dat Dr. Newell een aantal moordenaars op je afstuurde is natuurlijk ook al reden genoeg)!

In deel twee (‘der echte Feind’) leren we van het bestaan van een organisatie genaamd Schwarzgeist, een organisatie waar Dr. Newell lid van was. De organisatie heeft de experimenten van Newell bevolen en is er met het resultaat vandoor gegaan om daarmee allerlei plannen uit te voeren. Gordon moet ze natuurlijk weer tegenhouden.

Todesangst 1 is een vrij korte campagne, waarin niets nieuws is toegevoegd, op een paar skins na. Deel 2 kent enkele nieuwe vijanden en is ook veel groter. Beide kunnen echter niet tippen aan bovenstaande mods naar mijn mening en dat heeft allereerst te maken met het ‘weer een mod met Gordon Freeman’-gevoel. Ook kent het verhaal alleen maar een plotwending tussen deel één en twee en is de sfeer lang niet zo beklemmend als in They Hunger en Heart of Evil. Toch is het zeker geen slechte mod en je moet beide Todesangsten zeker proberen. En het is toch ook gratis!

Downloads
Neil Manke’s site (Black Widow Games) vind je hier: http://www.planethalflife.com/manke/ Klik hier gelijk door naar They Hunger 3, want daarin zijn ook de eerste twee delen vertegenwoordigd.

Heart of Evil vind je op: http://www.planethalflife.com/heartofevil/default.asp.

Todesangst 1 en Todesangst 2:der echte Feind vind je op: http://www.planethalflife.com/todesangst/

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren