Tom Clancy’s Splinter Cell

Sam Fisher, jij krijgt de opdracht om de wereld van terrorisme te behoeden. Jij krijgt van ons het recht om ongezien in en om belangrijke gebouwen en locaties te sluipen, af te luisteren en te moorden naar eigen gelieve. Maar zodra je gevangen wordt… besta je niet, wij zullen alles ontkennen en je zult worden vergeten door iedereen die je ooit hebt vertrouwd. Wat is belangrijker? De vrijheid van één persoon, of de veiligheid van een natie?

Jij bent een Splinter Cell. Een eenzame strijder, een moderne samurai, een éénmansleger! Jou enige taak is die om de wereld van al het kwaad te behoeden.

Het verhaal

Dit schetst ongeveer de sfeer waarin de nieuwste game van UbiSoft genaamd Splinter Cell zich in afspeelt. Dit verhaal is er een van intriges, verraad en samenzweringen op het hoogste niveau in de Amerikaanse, Georgiaanse en Chinese overheden en organisaties. Maar dat kan natuurlijk ook niet anders, want het verhaal voor deze game is door de bekende Tom Clancy geschreven. Deze keer is de hoofdpersoon niet zijn overbekende Jack Ryan, veelal vertolkt door Harisson Ford in de verfilmingen, maar een uiterst geheime spion werkzaam bij de NSA: National Security Agency. De speler, die de rol van deze spion genaamd Sam Fisher overneemt, moet als afgezant van de NSA zorgen dat al het terrorisme buiten de Verenigde Staten blijft. Je wordt met de modernste technieken, snufjes en wapens gedropt in vijandelijk gebied en daar moet je achter geheime informatie zien te komen of de juister personen eens en voor altijd uit te schakelen.

Het genre

Splinter Cell is een zogenaamde tactical-sneaker-game. Dit genre is eigenlijk pas voor het eerst ontstaan toen Metal Gear Solid het daglicht aanschouwde. Deze game, uitgebracht op PlayStation, werd een enorme rage onder vele gamers en was dan ook in elke PlayStation-gamescollectie terug te vinden. Ook XBOX is nu gekomen met zo’n game. Maar wat heeft deze dan meer dan MGS?

Graphics

Om maar gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: de graphics in deze game zijn simpelweg briljant. Mooiere graphics zijn er tot op heden nog in geen enkele game te zien geweest (“Halo” is en blijft uiteraard een uitzondering). De lichteffecten zijn bijvoorbeeld erg goed en realistisch te zien. Deze weerschijnen net als in het echt op alle voorwerpen die je tegenkomt, en ook als je bijvoorbeeld voor een lamp langs loopt werp je een prachtige schaduw in de kamer. Deze licht-en-donker effecten zijn ook zelfs heel belangrijk voor de gameplay, maar daar zal ik later in deze review op terugkomen. Voor de rest is er gewoon niks aan te merken op de textures, de modellen van mensen en de levels op zich. Sam Fischer heeft ook de mogelijkheid om aan de hand van Night-Vision of Infrarood zich voor te bewegen door donkere ruimtes. Vooral als je Night-Vision aan hebt vergeet je soms dat je nog steeds een game speelt en niet de nieuwste bondfilm aan het kijken bent, zo realistisch zijn de effecten.

Gameplay

Je moet je een weg banen door vijandelijk gebied door te sluipen, te rennen, te hangen en als het nodig is… te moorden. Dit is echter de laatste uitweg en het is vooral de bedoeling ongezien je missies uit te voeren. Dit kun je doen door te zorgen dat je altijd onzichtbaar bent… namelijk je te verbergen in schaduwen. De vijand heeft maar een beperkt gezichtsveld in donkere ruimtes en jij kan dus ongezien langs diegene sluipen. Jij bent voorzien van Night-Vision en Infrarood, de vijand niet, dus jij bent altijd in het voordeel. Het is zelfs mogelijk om een groot gedeelte van de game uit te spelen zonder ook maar een vijand een haar te krengen. Deze aanpak is echter voor de “lievere gamer”. De echte gamer pakt het grover aan en laat geen levenden (“het uitschakelen van getuigen, is het uitschakelen van bewijs” nietwaar?). Hiervoor is Sam gelukkig met genoeg wapen en gadgets voorzien.

Gadgets

Deze review zal te uitgebreid worden als ik alle gadgets die deze game rijk is (en dat zijn er nogal wat!) zal gaan bespreken en daarom pak ik alleen de meest belangrijke. De eerste drie missies heb je nog relatief weinig wapens en snufjes bij je. Hier moet je het vooral doen met je gedempte handpistool en voor de rest je blote vuisten. Maar in de wat hogere levels vind je het zogenaamde SC-20K AR “M.A.W.S” (voluit: Modulair Aanvals Wapen Systeem)- wapen. Hiermee kun je verschillende projectielen afschieten zoals: airfol projectielen (een soort losse flodder), afleidingscamera’s, schokkogels (door een elektrische stoot valt de tegenstander bewusteloos neer). Maar ook is het hiermee mogelijk om vijanden in sluipschuttersstand uit te schakelen.

Andere gadgets zijn onder andere: pick-lock (hiermee open je duren die op slot zitten), palmtop (hiermee krijg je eigenlijk al je opdrachten binnen), muurmijnen, lichtseinen, camara-stoorders en gaat u zo maar door. De Amerikaanse overheid heeft dus weer eens flink met geld zitten smijten en jij bent diegene die al deze mooie gadgets als een ware James Bond eens flink mag uittesten.

Praktische feitjes over de game

Saven in dit spel kan niet op elk moment, maar hier zijn bepaalde punten voor in de game, altijd saven is dus geen optie. Dit spel ondersteunt prima de Dolby Surround mogelijkheden van de XBOX en het is zelfs ook aan te raden deze te gebruiken, het zal het spelen een stuk makkelijker maken. Nog even over het geluid en muziek in deze game. Dit is in principe gewoon in orde, het heeft geen vooruitstrevende geluidseffecten of muziek, maar het is goed te beluisteren en komt de sfeer van het spel wel ten goede.

Op de DVD van dit spel staan naast de game ook nog een aantal leuke filmpjes van andere games van UbiSoft, en een “making off…” van Splinter Cell. Half maart komt XBOX-Live uit in Nederland, en ik kan jullie aanraden: iedereen die Splinter Cell heeft moet ook dit Live-pakket hebben. Dit zal het namelijk mogelijk maken om allerlei extra missies te downloaden, naast de tien missies die de game nu al rijk is. Dit kan misschien een beetje het gemis van een multiplayer-optie compenseren.

Conclusie

Deze game hoort gewoon in iedere goede XBOX-verzameling. De graphics zijn top, het geluid is prima en de gameplay is gewoon erg gaaf. Zeker met XBOX live binnenkort in de winkels is dit toch een van de beste games geweest van die nog net even eind 2002 zijn uitgebracht. Kopen dus!

“goddamnit Sam, you can’t go around running and killing like a madman… this mission is over”

 1.   
  r_AW's avatar

  Mijn infraroodbril werkt niet!
  Weet iemand hoe dit kan?

 2.   
  matthiasjee's avatar

  een infraroodbril kun je pas na enkele missies activeren 😀

 3.   
  FireBallz's avatar

  Leuk die feature van de infraroodbril.