Project Nomads

De meeste gamesontwikkelaars blijven bij de al bestaande genres, maar zo nu en dan probeert er eentje iets origineels. Radon Labs legt de ladder voor originaliteit met Project Nomads een stuk hoger, want wie overtreft er nu een vliegende-eilanden-actie-RTS?

Aeres en de Nomads

Er was eens een planeet genaamd Aeres. Aeres was echter geen planeet met vrede tussen de bewoners, sterker nog: Door een conflict ontplofte de planeet en bleven er slechts kleine eilanden over. Deze eilanden zweven door de lucht en sommige worden zelfs door de zee van wolken voortbewogen door de bewoners.

Andere eilanden hangen slechts stil, maar bevatten nog wel schatten van de tijd dat Aeres nog een geheel vormde. Nomads, avonturiers in vliegtuigen, struinen deze eilanden af, op zoek naar de schatten.In Project Nomads ben jij een nomad, die op zoek is naar schatten. Dat doe je echter maar even, want een groepje Sentinels, bewakers van iets dat al lang vergeten is, valt jou en je twee andere nomadvrienden aan. Je vrienden worden gevangen genomen, terwijl jij voor dood wordt achter gelaten (je vliegtuig stortte immers vrij hard neer).

Maar je bent niet dood en je hebt zelfs een Building Master (ooit zeer machtige personen) tot leven gewekt. Deze Building Master, genaamd Basaltface, wil jou helpen je vrienden te redden. Ook zint hij op wraak op de Sentinels en daar kun jij hem dan mooi bij helpen!

Eilanden in de lucht

Centraal in Project Nomads staat je eiland, waarop je door de lucht zweeft. Dit eiland bevat een vuurtoren, die nooit vernietigd mag worden, want dan valt je eiland de diepte in en kun je opnieuw beginnen. Voor de rest bestaat je eiland uit lege bouwplaatsen.

Die bouwplaatsen kun je opvullen met artifacts. Dit zijn magisch voorwerpen, die tegen inlevering van wat energie echte bouwwerken vormen. Zo heb je een watchtower om mee te navigeren, power plants voor de nodige energie en kanonnen en vliegvelden om je eiland mee te verdedigen en andere eilanden aan te vallen. En dan is het eigenlijk heel simpel: Val de eilanden van je tegenstanders aan, weer hun aanvallen af en verzamel ondertussen nog meer artifacts, om je eiland nog beter te maken. En als je dan toch bezig bent, bevrijd dan ook je vrienden even.

Dat opbouwen van je eiland mag je naar eigen inzicht doen. Het vergt dus een beetje inzicht in wat je moet plaatsen en waar, maar gelukkig heeft Project Nomads helemaal geen steile leercurve. In het begin kom je bijvoorbeeld nog geen eilanden tegen, maar een paar kleine golven vliegtuigen, die je met je relatief zwakke kanonnen nog kunt afweren. Later in de game, als je betere wapens gevonden of, middels een artifact press, gemaakt hebt, kom je ook sterkere tegenstanders en echte vliegende eilanden tegen.

Adventures

Rondvliegen met eilanden is echter niet het enige dat je in Project Nomads moet doen. Geregeld zul je ook je eiland moeten verlaten en al lopend een ander eiland moeten bezoeken, op zoek naar een artifact dat je in een volgende missie nodig hebt. Om je te helpen te overleven op die eilanden, krijg je twee aanvalsspreuken, waarmee je de aanwezige vijanden kunt bestoken.

Ook is er in het begin al een level, waar je met een vijandig vliegtuig moet rondvliegen, zodat je veilig hun gebied kunt binnendringen en ze compleet kunt verrassen met een aanval. Op deze manier hoef je niet steeds met hetzelfde eiland dezelfde dingen te doen en afwisseling is bijna altijd wel goed. In Project Nomads helpt het de game in ieder geval.

Besturing

De besturing van Project Nomads is simpel. Je loop rond met de WASD of pijltjestoetsen en met de linkermuistoets kun je een gebouw uit je riem halen, om op te bouwen. Als een gebouw eenmaal staat, dan kun je met diezelfde muistoets, als je er naast staat, dat gebouw overnemen en zo het dan gebruiken, repareren of vernietigen, waarbij de meeste artifacts opnieuw te gebruiken zijn.

Dat betekent dus, dat je altijd naar het juiste gebouw toe moet lopen, om te gebruiken. Nou is je eiland niet groot, maar tijdens een aanval is elke afstand eigenlijk al groot. Gelukkig kun je met de tab-toets tussen de gebouwen met aanvalscapaciteiten wisselen, zodat je snel een aanval kunt afweren.

Als er geen aanval plaatsvindt, moet je zelf eiland sturen naar de plaats van de actie. Dat doe je met de watchtower, al is de vrijheid hier beperkt. Over het algemeen heb je maximaal twee navigation points waartussen je kunt bewegen en kun je effectief dus slechts vooruit en achteruit. Op die manier houdt de game je ook een beetje binnen de technische grenzen, want oneindige grote werelden kent Project Nomads niet. Ook kun je zo minder moeilijk verdwalen in de missiedoelen en dat is weer positief.

Er is wel één groot nadeel aan de besturing van Project Nomads: Je kunt zelf geen toetsen instellen! Dat kan voor een aantal gamers wel even moeilijk zijn.

Sfeer

Grafisch is Project Nomads best indrukkwekend, want de engine is in staat zeer grote omgevingen weer te geven, zonder erg veel performanceverlies. Ik moet dan wel bekennen dat ik het detail op medium heb staan. Mijn GeForce 2 is natuurlijk ook niet meer helemaal bij de tijd, maar er zijn ook nog zat gamers die met het mindere hardware moeten doen en dus met nog minder effecten ingeschakeld pas de game kunnen spelen.

Wat je met minder detail mist, is bijvoorbeeld mist. Met die en andere effecten is de sfeer van de game nog beter, maar wees gerust: De sfeer is sowieso al goed. Overal waar je komt hangen er eilanden in de lucht, waarvan sommige ook in de wind wiegen. De meeste van die gebieden zijn daarom erg rustig, maar tegelijk ook eng stil, vooral ook door de afwezigheid van muziek tijdens het grootste gedeelte van de game. Op die manier werd zodat ik vaak verrast door vijanden die ineens opdoken en met veel herrie mij ineens gingen bestoken, terwijl een sterke muziek hen begeleide.

Slim, maar niet moeilijk

Een ander punt dat aandacht verdient, is de AI van Project Nomads. Het viel me namelijk op dat de vijanden goed hun best doen je aan te vallen, door zich bijvoorbeeld veel te richten op je kanonnen en watchtower, terwijl ze ook goed hun best doen om de kanonnen te ontwijken.

Het lijkt eigenlijk wel erg dom dat ze niet gelijk je vuurtoren aanvallen, want op die manier hoeven ze maar één gebouw aan te vallen en kun je binnen de kortste keren weer opnieuw beginnen. Nou zou dat meer een kamikaze-actie zijn, maar dat is niet zo heel erg, want vijanden worden toch regelmatig bijgevuld.

Ik denk dat Radon Labs, de ontwikkelaar, voor deze vorm van AI heeft gekozen, om de game speelbaar te houden. Zo hoef je dus niet altijd in paniek je vuurtoren te beschermen en te repareren en wordt de game ook niet frustrerend.

Multiplayer

Naast de uitgebreide single-player campaign kent Project Nomads ook een multiplayermodus. Hierin kun je je eigen eiland samen stellen en de eilanden van andere gamers bestoken op zoek naar artifacts en de overwinning.

Een speciale feature van deze ‘eiland-deathmatch’ is de vrijheid van besturing, want in multiplayer kun je wel zomaar een eigen richting kiezen om heen te gaan. Je vijanden dus ook…

Conclusie

Ik vind Project Nomads een leuke game, met een sterke single-player campaign, sfeervolle graphics en geluid en bovenal een bijzondere gameplay van eilandgevechten, die hier en daar even werd afgelost door bekendere vormen van gameplay. Is Project Nomads nu ook echt een aanrader? Wat mij betreft wel, maar dat is slechts mijn mening. Project Nomads is eigenlijk met niets te vergelijken en daarom raad ik ook aan om eerst de demo te spelen, alvorens je naar de winkel rent.

 1.   
  nightgamer's avatar

  best een mooie spel de wapens lijken oud en toch zijn ze een beetje modern net als de voertuigen
  je hebt veel levels en multiplayer mode(helaas is dat nooit gebruikt) maar het is toch een goed spel
  en de manier van spelen is ook anders dan andere soorten van deze type spel 😆

 2.   
  nightgamer's avatar

  de manier van hoe de spel werkt is makkelijk ik heb mijn eige cheatcodes kunnen maken zoals
  alle wapens
  alle voertuigen
  een blauwe schild om me heen 😆
  een fort om mijn eiland heen
  en vulkaan om iemands zen eiland zetten
  wapens nemen die je normaal nooit in het spel zou kunnen gebruiken van de vijand 😛
  en die skrits gebruiken 🙄

 3.   
  Bakura's avatar

  Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig.

 4.   
  Bakura's avatar

  Hieronder ziet u mijn beordeling.

 5.   
  nightgamer's avatar

  James Willington schreef, "Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)

 6.   
  Bakura's avatar

  renaldo schreef, "

  ”James Willington” schreef, "Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)
  "

  Zwijg kind 😉
  Ik zeg gewoon waar het op staat.

 7.   
  nightgamer's avatar

  James Willington schreef, "

  ”renaldo” schreef, "[quote=”James Willington”]Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)
  "

  Zwijg kind 😉
  Ik zeg gewoon waar het op staat.

  wat zwijg kind jij kleine rat jij kan niet eens die spel via multiplayer spelen laat staan singelplayer watje
  en jij slijmde een eind weg 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 8.   
  Bakura's avatar

  renaldo schreef, "

  ”James Willington” schreef, "[quote=”renaldo”][quote=”James Willington”]Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)
  "

  Zwijg kind 😉
  Ik zeg gewoon waar het op staat.

  wat zwijg kind jij kleine rat jij kan niet eens die spel via multiplayer spelen laat staan singelplayer watje
  en jij slijmde een eind weg 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  [/quote]

  Hoe durft gij zo tegen mij te spreken kind 😉

 9.   
  nightgamer's avatar

  James Willington schreef, "

  ”renaldo” schreef, "[quote=”James Willington”][quote=”renaldo”][quote=”James Willington”]Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)
  "

  Zwijg kind 😉
  Ik zeg gewoon waar het op staat.

  wat zwijg kind jij kleine rat jij kan niet eens die spel via multiplayer spelen laat staan singelplayer watje
  en jij slijmde een eind weg 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  [/quote]

  Hoe durft gij zo tegen mij te spreken kind 😉

  weet je wat ik zeg hier niks meer over want jij bent geen uitdaging voor mij jij bent helemaal niks

 10.   
  Bakura's avatar

  renaldo schreef, "

  ”James Willington” schreef, "[quote=”renaldo”][quote=”James Willington”][quote=”renaldo”][quote=”James Willington”]Een spel waar hij enigste in zijn soort is en ik bewonder de developer,s dat ze zo,n spel op de markt brengen ook de multiplaier mode is (over het algemeen) geweldig."

  weet je je kan wel minder slijmen want dit is gewoon eng 8)
  "

  Zwijg kind 😉
  Ik zeg gewoon waar het op staat.

  wat zwijg kind jij kleine rat jij kan niet eens die spel via multiplayer spelen laat staan singelplayer watje
  en jij slijmde een eind weg 😆 😆 😆 😆 😆 😆
  [/quote]

  Hoe durft gij zo tegen mij te spreken kind 😉

  weet je wat ik zech hier niks meer over want jij bent geen uitdaging voor mij jij bent helemaal niks

  [/quote]

 11.   
  Bakura's avatar

  Hier endigt de discussie! 🙂