Rallisport Challenge

Al bij de introductie van de XBOX werd geroepen dat het porten van games een relatief eenvoudige bezigheid zou moeten zijn vanwege de op PC componenten gelijkende onderdelen van de ‘BOX. Nu is hier dan port nummer 1 in de vorm van de racegame Rallisport Challenge. Goed getimed want het is de enige nieuwe rallygame deze kerst. Is het iets voor op jouw verlanglijst ?

Technische kwesties

Zoals gezegd is lijken een XBOX en een PC veel op elkaar op componentenniveau. Ook maakt de XBOX gebruik van Direct X dus qua graphics zou er ook weinig probleem moeten zijn om een XBOX game over te planten naar de PC. Dat er toch nog wel enig werk verricht moest worden bewees de vroege beta die we hier op de redactie konden gebruiken want die was amper te spelen op onze toch niet armlastige PC’s.

Mission Accomplished

En dat wil dus zeggen dat men erin geslaagd is om de game speelbaar te maken. De systeemeisen zijn aan de hoge kant gebleven, zie hiervoor ook het kader onderaan het artikel, maar binnen de neergelegde kaders is de game voldoende flexibel gemaakt om hem op een veelheid aan systemen te kunnen spelen. De resolutie kan worden ingesteld vanaf 640×480 en er zijn een viertal detailsliders aangemaakt om de gamer in staat te stellen zelf de grafische kwaliteiten naar eigen smaak aan te passen.

Verder worden alle mogelijke controllers ondersteund. Door de afkomst van de console is Rallisport Challenge zelfs prima met keyboard of gamepad te spelen.

Wat ik wel op voorhand kan aangeven is dat we hier te maken hebben met een arcade rallygame. Gezien de console achtergrond kan dat ook haast niet anders. Op zich niets mis mee maar je zal de game dus niet kunnen betrappen op een realistische weergave van het besturen van een 300pk WRC kanon. De game word op die manier ook niet gepromoot en dat houd het alleen maar duidelijk. Hou dit in de rest van de review in het achterhoofd en je krijgt een goed beeld van Rallisport Challenge.

Spelopties

Na het opstarten van de game krijg je een startscherm voor je neus met twee keuzes: “Start Game” en “Instant Action”. Instant Action gooit je meteen op de startgrid van een rallycross of ijsrace tegen vier tegenstanders en is ideaal voor die korte momenten tussendoor als je even geen zin hebt in het bouwen aan je carriëre als rallycoureur.

Dat laatste is namelijk een van de onderdelen als je de optie Start Game selecteert. Hiermee kom je in het eigenlijke basismenu van Rallisport Challenge en hier heb je dus ook de toegang tot het optiescherm voor het instellen van geluid, graphics en controllers.

De game heeft vier verschillende spelmogelijkheden: Career, Single Race, Time Trial en Multiplayer. Single Race en Time Trial zijn opties voor snelle lol en om bepaalde parcoursen te trainen. Hier loop je in het begin echter al snel tegen een hork van een beperking van de game aan: het Unlocken van auto’s en tracks. Dat er nog steeds ontwikkelaars zijn die dit in hun game stoppen is mij een raadsel. Laat ze dan in ieder geval de weg kiezen van de Colin McRae serie en je de extra auto’s als bonus geven. Nu weet je welke auto’s en tracks er allemaal in de game zitten en moet je dus eerst helemaal door een carriëre werken om ze te krijgen !

En wat dan als je moeite blijkt te hebben met het Pro of het Classic level ?

Kijk, dat bedoel ik.

Scheelt een stuk in de lol die je van je zuurverdiende centjes hebt en dat kan men toch niet zo bedoeld hebben denk ik dan altijd maar.

I wanna be like (voeg hier de naam van je favoriete rallyrijder in)

Zoals hierboven beschreven staat de rest van het spel in dienst van de Career modus. Hierbij ga je via een aantal rallyevenementen punten verzamelen die je naar de opvolgende moeilijkheidsgraden moeten brengen. Een nieuwe moeilijkheidsgraad betekent het unlocken van nieuwe auto’s en tracks en spelmogelijkheden. Zo krijg je in Expert te beschikking over de hillclimb, rallycross en ijsaceparcours en ook over een handjevol nieuwe auto’s voor die specifieke doeleinden. Classic geeft toegang tot rallykanonnen uit de jaren 80 zoals de Metro 6R4 en de almachtige Audi Quattro. Unlimited geeft je de kans om de Hillclimb parcours aan te vallen met echte hillclimb specials zoals de Suzuki Grand Vitara Pikes Peak Special.

Wat ook nieuw is in een game als deze is dat je op de Rallycross en IJsrace parcours tegen drie tegenstanders speelt. Zoals op TV vaak te zien is gaat het er in deze vormen van rallysport niet zachtzinnig aantoe en de computertegenstanders zullen je dan ook zonder pardon aan de kant beuken als je in te weg zit. Gelukkig werkt dit trucje wederzijds en kan je ze met gelijke munt terugbetalen als je de volgende keer langskomt. In Single Race modus speel je op willekeurig welk parcours (dus ook op Rally en Hillclimb) altijd tegen drie andere auto’s.

Gezien de moeilijkheidsgraad van bepaalde onderdelen kan ik me levendig voorstellen dat er spelers zullen zijn die op een gegeven moment vast komen te zitten. Aangezien het niet vooruitgaan in ervaringsniveau betekent dat de andere auto’s en tracks dus niet speelbaar zijn in bijvoorbeeld Single Race of Time Trial is dit een lastig punt. Alleen Cheats of heel hard oefenen kunnen de gamer dan nog verder brengen.

Ben je eenmaal aan de slag dan geeft Rallisport Challenge je wel heel veel variatie in tracks en wagens. Stukken meer dan de laatste delen van Colin McRae bijvoorbeeld. Alleen die irritante commentator bij de Rallycross en het ijsracen had wat mij betreft lekker op de XBOX kunnen blijven.

Overige kwaliteiten

Qua graphics is goed te zien wat een powerhorse de XBOX eigenlijk is want dat is prima voor elkaar. Omdat de resoluties en details goed zijn in te stellen blijft er ook op de PC voldoende over om een goede beoordeling voor dit punt weg te slepen.

Het geluid is daarentegen niet op niveau en dat verbaast gezien de audiomogelijkheden van de XBOX. Er is weinig verschil tussen de auto’s onderling en het is me in de game niet duidelijk geworden of de gebruikte geluiden echte rallysamples zijn. Het klinkt in ieder geval erg ‘computergegenereerd’ en dat is jammer want dat gaat op den duur vervelen.

De soundtracks is de moeite waard al is het een kwestie van persoonlijke voorkeur of je graag muziek aan hebt tijdens het racen. Zoals gezegd aan het begin van de review: we hebben het hier over een arcadegame.

Conclusie

Al met al heeft Microsoft met Rallisport Challenge een leuke troef in handen voor deze kerst. Het is een zeker geslaagde port vanaf het XBOX platform waarbij veel van de kwaliteiten van de game bewaard zijn gebleven en toegankelijk zijn gemaakt voor de PC. Afgezien van het mindere geluid en het feit dat je niet ontkomt aan het unlocken van wagens en tracks heeft Rallisport Challenge wel de meest uitgebreide collectie wagens, tracks en spelmogelijkheden. De toevoeging van de Hillclimb, Rallycross en IJsrace parcours geeft lekker veel afwisseling.

Meer Rallisport Challenge

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren