The Next-Gen Consoleworld

Het is nu al meer dan een jaar geleden dat de vloedgolf van nieuwe “next-gen”consoles over ons heen begon te vallen. Het begon allemaal met de PlayStation 2 en eindigde begin dit jaar met de X-Box van Microsoft. Maar de concurrentie is nog steeds als een wervelwind die over zuidoost Verenigde Staten raast. Maar laten we bij het begin beginnen en eerst nog maar eens uitleggen wat next-gen consoles ook alweer zijn.

De consolemarkt

Consoles zijn eigenlijk een alternatief voor de mensen die liever niet achter een bureau willen zitten, maar gewoon uitgezakt op de bank voor hun tv een spelletje spelen. De consolemarkt is al jarenlang zeer vooruitstrevend geweest, maar eigenlijk pas de afgelopen anderhalf jaar echt losgebarsten. Namelijk bij het uitkomen van de nieuwste PlayStation-console is de zogenaamde next-gen (volgende generatie) begonnen. Dit is eigenlijk een benaming voor de drie grote consoles (PlayStation 2, GameCube en X-Box) die in 2001 en 2002 uit zijn gekomen.

Wat zijn next-gen consoles?

Waarom heten dit dan eigenlijk de next-gen consoles? De PS2, Gamecube en Xbox zijn de nieuwe standaard in gaming: betere graphics, nieuwe geluidstechnieken en een vernieuwende gameplay. Ook kom je nu online toepassingen tegen, maar ook hardeschijven en dvd-spelers. Verder begint gaming iets te worden voor de ‘gewone man’. Gamen was vroeger voorbehouden voor de nerds, je kunt nu op iedere straathoek spelletjes kopen. Ten tweede heet dit next-gen omdat het nu eigenlijk pas voor de eerste keer voorkomt dat drie enorm grote spelfabrikanten, -ontwikkelaars en -ontwerpers met elkaar de strijd aangaan en alles uit de kast halen om maar zoveel mogelijk gamers voor zich te winnen.

PlayStation 2

De concurrentiestrijd woedt dus eigenlijk tussen drie grote partijen. Laat ik gemakshalve elke partij aan “zijn” console verbinden. Ten eerste is er de PlayStation 2. Deze console van Sony is de directe opvolger van PlayStation. De soort games zijn vrijwel hetzelfde, maar deze zijn echter nu gelikter, spannender, sneller en vooral grafisch vele malen sterker. Sony vind het belangrijk om het ultieme console gevoel bij de gamer te creëren en heeft daarom ook gezorgd dat de games die voor deze console ook echte “consolegames” zijn. Dat wil zeggen: makkelijk weg te spelen, niet te diepgaand, redelijk goede graphics en vooral mateloos vermaak voor de gamer. Een ander voordeel van de PlayStation 2 is dat er DVD’s mee af te spelen zijn. Op deze manier hoop Sony net iets extra’s te bieden aan te gamer dan enkel games, dit om weer een stukje sterker te staan tegen bijvoorbeeld de pc.
Voorbeelden van topgames voor deze console zijn: Grand Theft Auto: Vice City, Tekken 4 en Final Fantasy X.


GameCube

Dan is er de GameCube van Nintendo (ook bekend van GameBoy Advance). Nintendo heeft verreweg de langste gamegeschiedenis en deze is dus ook het meest ervaren in het maken van games. Nintendo heeft de eigenschap vooral dingen te ontwikkelen voor de jongere gamer. De games hebben vaak een vrolijk uiterlijk en zijn vaak niet echt diepgaand. De GameCube produceert zeer mooie graphics en heeft na de PlayStation 2 momenteel ook de meeste games in de winkelschappen liggen. Een nadeel van de GameCube is dat hier geen DVD’s in af te spelen zijn. Omdat Nintendo natuurlijk bij uitstek games wil ontwikkelen voor mensen die enkel willen gamen, is dit absoluut geen probleem en wordt het missen van deze DVD-speler absoluut niet als nadeel gezien voor de echte die-hard Nintendo-fan. Groot voordeel van de GameCube: deze console is verreweg de kleinste en daarmee behendigste console op de markt.
Voorbeelden van topgames voor deze console zijn: Mario sunshine, Super Smash Bros en Eternal Darkness.


X-Box

De derde console die op de markt kwam begin dit jaar is de X-Box van Microsoft. Omdat Microsoft van nature uiteraard een ontwikkelaar is (in alle opzichten: software, hardware) voor de pc hebben ze eigenlijk geprobeerd om een console te maken die in veel opzichten is gebaseerd op een normale computer. Het apparaat bevat een harde schijf, een 3d-kaart die ook voor een normale pc is te gebruiken, en een vrij standaard moederbord. X-Box heeft de meeste rekenkracht van alle consoles en dit is ook terug te zien in de spellen. Deze zijn groots, uitgebreid, diepgaand en grafisch zeer mooi. De games zijn minder console-achtig dan bij de andere consoles en liggen ook veel dichter qua gameplay en graphics bij een pc. Dit is een verwijt dat vele gamers maken, maar het is een goede oplossing voor mensen die nog niet echt aan het idee kunnen wennen om echte consolegames te gaan spelen. De X-Box ondersteunt net als de PlayStation 2 het afspelen van DVD’s.
Voorbeelden van topgames voor deze console zijn: Halo, Sega GT2002 en Elder Scrolls 3.


Sinterklaas en de Kerstman zaten te denken…

Het is nu half november 2002, Sinterklaas en de Kerstman staan voor de deur en zij gaan uitzoeken welk speelgoed de kindertjes moeten krijgen (mits zij lief geweest zijn!). De Sint en Kerstman pakken hun grote rode boek erbij en besluiten alle kinderen in verschillende categorieën te plaatsen:

De ex-pc-gamer tiener:

Deze computerfreak wil graag volwassen games met een diepgaande verhaallijn en mooie vloeiende graphics. Hij is verwend met de spellen voor de pc maar wil zich nu toch gaan richten op de consolemarkt. Ook is hij een echte filmfreak met een enorme verzameling aan DVD’s.

De ondeugende brugklasser:

Deze gamer zit net in de brugklas en vind school eigenlijk maar saai en gedraagt zich als een echte puber. Hij wil graag games met veel felle kleuren en toch urenlang kunnen spelen om maar te zorgen dat hij geen huiswerk moet maken.

De afgestudeerde IT’er:

Deze gamer heeft wel een opleiding gedaan en doet nu wel werk maar is eigenlijk altijd blijven hangen in zijn jeugd en wil het liefst elke vrije minuut spenderen aan de mooiste games met veel actie. Graphics zijn belangrijk maar gameplay bepaald het succes van een game. Trouwens: hoe meer games, hoe beter! Helemaal gek van doelloos auto’s stelen in spellen.

De student:

Deze gamer woont in een studentenhuis en drinkt dagelijks een kratje bier met zijn huisgenoten op. Hij heeft het te druk met “studeren” (van de dames welteverstaan) en heeft eigenlijk alleen tijd om af en toe een spelletje te gamen. Als hij speelt doet hij dat het liefst met zijn vrienden.

Het meisje:

Meisjes houden van warme kleuren en absoluut niet van geweld. Ze houden van jongens maar dan moeten die wel lief zijn en alleen aandacht hebben voor haar. Omdat haar ouders een paard te duur vinden moet ze het maar doen met goedkoper speelgoed.


Welke console te kopen?

Kortom: vijf categorieën waar de Sint en de Kerstman kado’s voor uit moeten zoeken. Helaas hebben ze maar de beschikking over drie soorten speelgoed (ja je raad het al!), namelijk een PlayStation 2, een GameCube en een X-Box. Wie moet wat krijgen?

De ex-pc-gamer tiener: een X-Box console. Deze console heeft de mooiste graphics die vergelijkend zijn met de pc. Het is een goede keuze om de stap van pc naar console te maken. Omdat er ook nog eens een DVD-speler in deze console zit is dit de beste keuze.

De ondeugende brugklasser: GameCube. Dit is echt een console voor jongere tieners. Lekker makkelijk te spelen games met mooie graphics en kleuren. De GameCube is zeer behendig en goed op te bergen voor als moeder plotseling binnenkomt.

De afgestudeerde IT’er: PlayStation 2. Alleen al omdat het spel Grand Theft Auto: Vice City alleen op deze console is wil deze gamer deze console absoluut hebben. De PlayStation 2 heeft voor de rest de meeste games van alle consoles en dit is ook belangrijk voor deze gamer.

De student: PlayStation 2 of X-Box. Deze twee consoles hebben nou eenmaal de beste games voor multiplayer en dit is zeer belangrijk voor de student. Door de DVD-spelers in deze consoles is het ook nog eens handig als ze eens een film willen gaan kijken. Beide consoles hebben goede games.

Het meisje: … tja, het meisje. Het meisje krijg een GameCube. Deze is zeer geschikt om even kort een spelletje op te spelen. Mooie graphics, maar ook zeer makkelijk op te bergen als haar vriendje eens langskomt, zodat alle aandacht naar haar gaat en niet naar de console. Natuurlijk is dit een zeer moeilijke categorie voor Sint de de Kerstman, maar keuzes moeten nou eenmaal gemaakt worden.


Conclusie

In dit artikel zijn genoeg feiten, specificaties en ideeën over consoles beschreven zodat ook jullie zelf eens een keuze kunnen maken welke console nou eigenlijk geschikt voor jullie is. Probeer jezelf eens in een categorie te plaatsen en kom dan tot een conclusie.

Wat ik toch nog even kwijt wil is: alle consoles hebben natuurlijk hun voor- en nadelen, maar kies voor jezelf gewoon wat het belangrijkste is en laat je niet beïnvloeden door anderen. Uiteindelijk ben jij diegene die de keuze maakt, probeer de goede te maken! Rest mij alleen nog te zeggen:


Alvast een leuke pakjesavond en prettige kerstdagen toegewenst!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren