Time Splitters 2

Het origineel verscheen naast de launch van de Sony Playstation 2. Ontwikkelt door Free Radicals, waarvan één van de makers zelfs mee had gewerkt aan het succesvolle Goldeneye op de N64, had men grote belangstelling voor het project. Na het uitgeven bleek het helaas niet aan alle verwachtingen te voldoen, aangezien het de indruk gaf van een vlug afgewerkt product. We hebben het hier over Time Splitters, waarvan nu, na twee jaar, een vervolg is verschenen. Heeft Free Radicals het dan nu wel de moeite waard gemaakt?

Time Splitters story

Een verhaal is natuurlijk al niet echt meer geloofwaardig, wanneer het al gaat om tijdreizen. Een gemeen buitenaards ras, dat zichzelf de Time Splitters noemen, zaaien dood en verderf in verschillende periodes van tijd. Tijdens een aanval op het hoofdkwartier van de Time Splitters, ontsnappen zij met negen tijdkristallen. Elk kristal ligt in een ander jaartal, waardoor we in totaal negen verschillende stadia zullen moeten doorlopen om alle kristallen in handen te krijgen. Aan jou de taak om door tijd te reizen en de confrontatie met je vijand in het verleden en in de toekomst aan te gaan en de kristallen terug te brengen.

De gameplay

Het verhaal is dan misschien niet al te spannend, maar het komt de gameplay zeker ten goede. Als speler heb je in totaal negen single player missies tot je beschikking. Elke missie speelt zich af in een ander tijdsbestek dat vooraf wordt gegaan door een leuke intro. Ze variëren van 1853 Wild west tot 2315 Robot factory die niet per se in die volgorde gespeeld wordt. Het is iedere keer dus weer een verrassing welke wapens je tot je beschikking hebt en welke vijanden je dit keer kan verwachten. Ook het personage waarmee je speelt, past zich aan het level aan, aangezien het tijdreizen een persoon uit die tijd overneemt. De eerste missie begint in 1990 Siberië, een afgelegen ondergrondse vestiging waar niet alleen veel bewaking rondloopt, maar waar men ook met experimenten bezig is om doden weer tot leven te wekken. Dat kan nog wel eens erg lastig gaan worden.

Mijn eerste stapjes

Sommige missies zijn het makkelijkst te doorlopen door grotendeels onopgemerkt te blijven. Dat is soms nogal lastig te realiseren, aangezien er veel gepatrouilleerd wordt en ook nog eens overal camera’s hangen. Deze zijn wel te detecteren met een handige zakcomputer, Temporal Uplink, die je bij je draagt. Het nadeel is dan wel weer dat je op dat moment onbewapend rondloopt. Voorzichtigheid betekent dus veel sluipwerk en het uitschakelen van de vijand op grote afstand. Daarvoor krijgen we de beschikking over een pistool met geluidsdemper en een sniper rifle.

Het richten kan bij Time Splitters 2 op twee verschillende manieren. Eén, je richt door je te bewegen. Let dan wel op dat je in het menu auto aiming aan hebt staan, anders kun je het raakschieten wel vergeten. Twee, voor het precisiewerk kun je de richttoets ingedrukt houden, waardoor er een crosshair op het scherm verschijnt. Je zult merken dat je vooral bij het sniperen preciezer kan mikken. Het loopwerk is verder standaard te noemen, hoewel de springoptie compleet ontbreekt. Niet dat het bij het spelen van Time Splitters 2 echt nodig is, maar wat wel opvalt in vergelijking tot andere FPS games.

Zombie strooigoed

De graphics van Time Splitters 2 zijn goed te noemen. De filmpjes draaien schokloos en zitten goed en humoristisch in elkaar. Tijdens het spelen krijg je een goede indruk van de sfeer die de missie uitstraalt. Free Radicals heeft voor goede visuele effecten gezorgd, die vooral op te merken zijn tijdens de weersveranderingen. Regen blijft op het scherm hangen en geeft een wazig effect boven de grond net als opspattende waterdruppels. Ook het afvuren van sommige futuristische wapens geven leuke effecten. Het ontbreken van bloed is eigenlijk geen gemis, aangezien je bij het schieten op zombies nog volop de kans krijgt om te strooien met ledematen. De rest van de omgeving steekt grafisch goed en zeer verzorgd in elkaar.

Ook over het geluid kan ik niks anders dan positief zijn. De muziek is geniaal en zeker niet vervelend te noemen. Vooral de eerste missie in Siberië dat wordt bijgestaan door een James Bond-achtige tune. De geluidseffecten zelf zijn ook prima; een pistool met geluidsdemper schiet dan wel niet hard, maar de inslag hoor je des te meer. Laserstralen vliegen door je kamer en bommen slaan in met het gerinkel van gebroken glas. Mijn advies; gooi die volumekraan maar open!

De vele extra’s

Nog niet klaar? Nee, dit moet echt nog vermeld worden. Time Splitters 2 zit namelijk vol met vele extra’s. Naast de single player missies is er namelijk de mogelijkheid om het spel met maximaal vier spelers te spelen. Het leuke daarvan is dat je deze missies niet alleen volledig op maat kan bouwen, maar ook nog eens kan laten bijwonen door een of meerdere bots. Vind je het nu eenmaal niet leuk om je beste maat af te slachten, kies er dan voor om samen te jagen op een aantal bots. In ieder geval voldoende speelplezier om het spel met meerdere mensen te spelen.

Mocht je nou toch nog alleen willen spelen en ben je uitgekeken op het verhaal, dan zijn er nog speciale Challenge levels die qua gameplay toch iets anders in elkaar steken. Denk bijvoorbeeld aan in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk ruiten in te gooien of om in één leven zoveel mogelijk zombies af te schieten. Weinig mogelijkheid om je te vervelen dus.

Conclusie

Ik denk dat ik wel mag zeggen dat we hier te maken hebben met een van de beste FPS games voor de Playstation 2. Het is duidelijk te merken dat Free Radicals nu wel de tijd heeft genomen. Ook het spelen van de challenge levels of het spelen op een hogere moeilijkheidsgraad wordt gestimuleerd, doordat er overal weer nieuwe opties vrijkomen. Voor mensen die van lekker schieten met een beetje tactiek houden, is Time Splitters 2 zeker een aanrader.

  1.   
    Overload14's avatar

    een aap met een geweer? o.o