Microsoft Home & Entertainment Najaarspresentatie (deel 1)

Een tijdje geleden was ik als afgevaardige van GamersNet in Artis in Amsterdam bij de lancering van de nieuwe Microsoft productlijn van de Home en Entertainment divisie. In dit geval was de focus op hardware vanwege de lancering van een nieuwe lijn toetsenborden en muizen en het feit dat de hardwaredivisie dit jaar 20 jaar bestaat.

Veel interessante nieuwtjes zijn de revue gepasseerd en er was ook de mogelijkheid om op een aantal PC’s en Xboxen, waaronder twee XDK ontwikkelstations (Jummie !!!) wat games en software te bekijken.

Op dat laatste kom ik in deel 2 (die later op GamersNet.nl wordt gepubliceerd) nog terug. Eerst het nieuws betreffende Microsoft Hardware.

Hardware / Muizen

De muis. Al 20 jaar niet meer weg te denken naast een PC als onmisbaar instrument om je weg mee te vinden. Microsoft was een van de eerste bedrijven die hiermee aan de slag ging toen de ontwerpers van de toenmalige (1982) versie van Word erachter kwamen dat ze meer wilden dan met een toetsenbord haalbaar was. Een “pointing device” was heel gewenst.

Nu twintig jaar later stappen is de productlijn aangevuld met een aantal interessante nieuwe producten die het leven op de desktop nog makkelijker moeten maken. Men verwacht dat de PC markt binnen nu en een paar jaar massaal de overstap zal maken naar draadloze en optische producten. Zozeer zelfs dat binnen het gehele assortiment nog maar een beperkte plaats zal zijn voor traditionele muizen.

Een aantal producten zijn nieuw voor najaar 2002:

De Optical Mouse Blue:

en zijn Wireless broertje:

De Notebook Optical Mouse

Van alle muizen viel op dat ze prettig in de hand liggen en dat het glijoppervlak verbeterd lijkt te zijn. Het voelde in ieder geval solide en prettig aan. De Notebook Optical Mouse heb ik inmiddels in gebruik genomen en is een ideale oplossing voor toch al volle laptoptassen en ligt, het kleine formaat is even wennen, ook prettig in de hand.

Hardware / Keyboards

Naast de muis is het toetsenbord bij Microsoft ook weer door de designmangel gehaald en hierbij is naast uiterlijk ook zeker naar functie gekeken. RSI bestrijding is van groot belang tegenwoordig en dat heeft zich doorgewerkt in het ontwerp van de laatste generatie toetsenborden. Het motto nu is om standaardfuncties weer weg te nemen van de muis (juist die functies waardoor vaak herhaalde bewegingen ontstaan) en te integreren op het toetsenbord.

Dit gecombineerd met de wetenschap dat weinigen van ons de vele “keyboard shortcuts” uit ons hoofd weten of de F-toetsen gebruiken heeft geleid tot het toevoegen van een aantal standaardknoppen voor veelgebruikte functie en het dubbel gebruiken van de F-toetsen. Antwoorden op een e-mailtje ? Dat hoeft nu niet meer met de knop reply in je werkbalk maar gewoon met een toets op het toetsenbord. Wil je toch de F-toetsen gebruiken ? Met de F-lock toets maak je ook die weer beschikbaar.

Ook hier komt het draadloze weer terug met de Wireless Optical Desktop en de Wireless Optical Desktop Pro (met “Natural” toetsenbord). Dit zijn pakketten waar een draadloos toetsenbord en een draadloze muis worden geleverd als unit in chique zwart / grijs / metallic.

De nieuwe toetsenborden voor najaar 2002:

De Multimedia Keyboard en zijn Natural broertje:

De Wireless Optical Desktop en de Wireless Optical Desktop Pro.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren