Aliens vs Predator 2: Primal Hunt

Aan het einde van Aliens vs Predator 2 zaten we met enkele vragen: Wie is Dmitri? Wat is er gebeurd in de Pods, zodat de marines erop afkwamen? Waarom kwamen de Predators naar LV-1201? Het antwoord blijkt in ‘the Artifact’ te liggen…

Expansion

Primal Hunt speelt zich voor Aliens vs Predator 2 af en geeft ook antwoord op een paar van de vragen uit de inleiding. De vragen worden beantwoord middels the Artifact, een stukje Pilot-technologie, waarvoor Aliens terugdeinzen en waarmee ze mogelijk te besturen zijn. Het is dus logisch dat alle drie de rassen er baat bij hebben dat Artifact in handen te krijgen. Met dit verhaal is in principe niets mis.

Dat bemachtigen van the Artifact mag je per ras gaan proberen, met drie missies per ras, waardoor je in Primal Hunt dus in totaal negen missies hebt. Hier is wel al iets mis mee, want de expansion kan daardoor snel uitgespeeld zijn. Dat hadden de makers misschien ook door, vandaar dat ze wat ‘trucjes’ toepasten, om de speelduur langer te maken.

Die makers zijn Third Law Interactive en daar zit waarschijnlijk ook het hele probleem. Monolith, de ontwikkelaar van AvP2, weet namelijk hoe je goede games met vooral goede gameplay maakt. Dat is dan misschien wel mijn mening, maar ik denk dat een hoop andere gamers het hiermee wel eens zijn. Monolith had waarschijnlijk te druk om een expansion te maken (No One Lives Forever 2 komt er binnenkort aan…), vandaar dat ze Third Law uitkozen, die met de ontwikkeling van KISS: Psycho Circus al de nodige ervaring met de LithTech-engine hadden opgebouwd. KISS Psycho Circus was echter een game die met zijn ‘spawners’ grote golven tegenstanders op je afschoot en uiteindelijk niets anders dan een cliché-matige herhalende spelervaring bood. Third Law heeft blijkbaar te weinig kritiek hierop gehad of er geen aandacht aan besteed, want Primal Hunt lijdt (onder andere) aan ditzelfde syndroom.

Dunya’s campagne

De eerste in het rijtje van te spelen campagnes is die van de corporate marines. Je speelt een ‘oude bekende’, namelijk Dunya. Dunya is in staat twee pistolen tegelijk te hanteren. Dit vormt op zich een verrassend krachtig wapen, al heb je te weinig munitie om het echt goed in te zetten. Verder kan Dunya fixed machine guns bedienen en sentry guns verplaatsen. Dat zou handig kunnen zijn tegen de massa’s Aliens die ze tegenkomt, maar dan moet je ze precies goed neerzetten. Deze wapens hebben namelijk een vrij kleine draaihoek en het heeft dus geen zin om ze op een willekeurige plek neer te zetten.

Voor het verhaal is het goed Dunya’s campagne als eerste te spelen, maar helaas is het wel de slechtste start voor het spel. In haar campagne zie je al hoe slecht deze uitbreiding t.o.v. AvP2 zelf is. In de originele marines-campagne had je nog allerlei goede missies met veel spanning en situaties die goed te overzien waren. Dunya komt echter vaak alleen maar golf achter golf van aliens tegen, waardoor de game een nogal Serious Sam-achtige ervaring wordt, maar dan zonder de grote omgevingen om weg te kunnen vluchten. Om de Aliens aan te zien komen heeft ze wel een 360 graden bewegingsdetector, die weer een kleiner bereik heeft en daardoor eigenlijk nutteloos is. De game wordt dan al snel frustrerend.

De rest van de game

De Predator-campagne lijkt veel op die van de marines: Grote hoeveelheden aliens die je achterna zitten in kleine ruimtes, terwijl ze vaak ook nog eens achter je spawnen. Het nieuwe wapen voor de Predators, de energy flechette, zou met zijn snelvuur een goed wapen kunnen zijn tegen de Aliens, ware het niet dat het energie verbruikt alsof het niets is en het ook nog eens moeilijk is om er mee raak te schieten.

De PredAlien-campagne (een Alien die uit een Predator ontstaan is en er daardoor iets anders uitziet) is de campagne die me wel enigszins aansprak, omdat het een slim sluipen vergde. Toch was deze campagne ook niet echt leuk om te spelen, omdat allereerst in het eerste level al de logica ontbrak: Je moet een van de Predators, die je nest zijn binnengedrongen, ‘face-huggen’ (ook in Primal Hunt moet je de verschillende stadia van een Alien door zien te komen). Nou is het natuurlijk vrij logisch dat die Predator aan het einde van het level staat, maar je komt ondertussen ook een aantal makkelijk te pakken slachtoffers tegen, die je dan ineens niet kunt face-huggen, alleen maar omdat het verhaal het niet toestaat. Verder bestaat het einde van de PredAlien campagne uit veel moeilijkere tegenstanders, waar er net altijd één of twee te veel van staan. Ook hier loopt de frustratie snel hoog op.

Ook de door Third Law bedachte inheemse dieren van LV-1201 redden de game niet. Want het bull-achtige wezen is te sullig, de ‘cloaking’ van het aap-achtige wezen nogal knullig en de worm, die verdacht veel weg heeft van de wormen van Dune, zijn ronduit irritant. En ook de ‘never before seen Predator ruins’ zijn niet bijzonder genoeg om Primal Hunt aantrekkelijk te maken.

Multiplayer dan maar?

Multiplayer dan maar? Mooi niet! Ik koop een expansion met single player uitbreidingen toch niet voor de multiplayer? Dankzij allerlei uitspraken op forums van de AvP2-community wil ik het zelfs niet eens in multiplayer proberen! Wat blijkt? De nieuwe maps van Primal Hunt (slechts vier) zijn niet echt interessant en vooral de Predator moet het ontgelden in Primal Huntmultiplayer. Zijn cloaking is namelijk aangepast en nu veel te goed zichtbaar. Ook zijn nieuwe wapen, de self-destruct, blijkt in de praktijk een sof. Allereerst is het bereik van de explosie te klein en ten tweede schijn je het lachen van een Predator in count-downmodus bijna niet te kunnen horen.

Conclusie

Aliens vs Predator 2: Primal Hunt wijkt af van Aliens vs Predator 2 zelf, want het biedt snelle, adrenalinestootgevende actie in plaats van de wat meer stille-levels-met-plotseling-verschijnende-actie-die-je-panisch-maakt gameplay van het origneel. En door golven aliens overspoeld worden is echt niet leuk en vaak ook behoorlijk frustrerend. Advies? Kopen als je echt-echt-echt een fan bent van Aliens vs Predator, maar dan eigenlijk alleen maar om te kunnen zeggen dat je hem hebt.

  1.   
    stormtrooper's avatar

    slecht spel, net al de voriuge, alleen de film zijn wel leuk

  2.   
    Overload14's avatar

    De fiilms zijn beter