Tactical Ops: Assault On Terror

Sommige mods worden misschien vijf keer gedownload en nog minder keren gespeeld, maar andere mods weten de hele gamewereld en duizenden gamers in hun web te vangen. Hoe kan een mod zich zo succesvol gedragen op de gamemarkt? En hoe succesvol is dan bijvoorbeeld Tactical Ops?

Tactical Ops
Twee goede voorbeelden van FPS(First Person Shooter)-mods zijn CounterStrike (Half-Life) en Tactical Ops (Unreal Tournament). CounterStrike bestaat eigenlijk al het langst, en is verreweg het populairst op lanparty’s, internet en netwerkjes in huiselijke kringen. Maar een andere zeer bekende mod (volledig: modification, zie voor uitleg deze column) is Tactical Ops. Deze game, die vroeger onder de naam SWAT door het leven ging heeft over de afgelopen jaren vele veranderingen ondergaan. Na een aantal beta-tests is er uiteindelijk een officiële game van gemaakt (het blijft overigens nog wel een mod, maar het is wel in een officiëel game-jasje, je kunt hem ook gewoon netjes in de winkel kopen). Deze uiteindelijke versie heet Tactical Ops: Assault On Terror en is gepubliceerd door Infogrames.

Gameplay
Dan zal ik nu met de game zelf beginnen. De gameplay is de inmiddels over bekende “terrorrist tegen anti-terrorist” à la CounterStrike dus. Zodra je een spel opstart (dit kun je doen zonder internet, dan speel je offline tegen de zogenaamde bots, en anders kun je online spelen tegen echte gamers van over de hele wereld, dit is verreweg het populairst en natuurlijk ook het leukst) moet je dus het team kiezen, kies je voor Terrorists dan heb je bijvoorbeeld echte “terroristen-wapens” als de Desert Eagle of AK47 en is het doel van het spel de tegenstanders zo snel mogelijk af te maken, kies je echter voor de Special Forces (anti-terroristen) dan heb je ook weer je eigen wapens en maar dan je doel om hostages (gegijzelden) te vinden en deze mee terug te nemen naar je basis, je wordt dan echter wel opgejaagd door de terroristen…

Overbekend is ook het rondesysteem. Je begint met een man of 8 in elk team aan een ronde, en moet zorgen dat je dus of de tegenstander uitmoord of de hostages red (vaak gebeurt het ook dat de Special Forces gewoon alleen de terroristen uitmoorden, en noch op- of omkijken naar de hostages). Word je echter voortijdig zelf neergeschoten voor de ronde voorbij is, dan ben je helaas tot het eind van de rond uitgeschakeld, je moet dus even wachten. De rondes duren ongeveer een minuutje of vijf, dus zo erg is het ook niet, je kunt altijd nog met de andere spelers meekijken (het is immers een FPS, en met een simpele muisklik kijk je vanuit een andere persoon).

Graphics
Omdat het een mod is, is er natuurlijk weinig verschil met het spel waarop het gebaseerd is qua graphics, in dit geval dus Unreal Tournament. Echter door de vele nieuwe levels, textures en skins (de kleding, en huid) van de mannetjes waar je mee speelt, maar ook de nieuwe wapens en het totaal andere gevoel van gameplay heb je helemaal niet het idee dat je een spelletje UT aan het doen bent, dat hebben de makers van deze mod dus goed gedaan…

Populariteit
Hoe komt het dan dat deze game niet zo populair is als CounterStrike, de games waar ze opgebaseerd zijn bestaan toch bijna even lang (Half-Life en UT, allebei rond 1998 uitgebracht). Dit komt ten eerste omdat CounterStrike al iets langer bestaat, hierdoor hebben ze een grotere groep fans kunnen vergaren en zo meer populariteit gewonnen. Ten tweede is dit omdat CounterStrike toch vaak een stuk realistischer wordt gevonden door de fans, als je bijvoorbeeld wordt geraakt ga je minder hard lopen, en de verhoudingen van levels en mannetjes zijn toch een stukje beter ontwikkeld. Toch doet de ene zeker niet onder aan de ander, beiden hebben een grote schare fans en gamers opgebouwd, en er spelen dagelijks duizenden mensen online deze games.

Conclusie
Tactical Ops is met vlag en wimpel de beste mod voor Unreal Tournament, helaas heeft ze echter een sterke tegenstander in de “mod-oorlog”van CounterStrike die weer gebaseerd is op Half-Life. Deze twee zullen echter nooit uitgevochten raken met elkaar in deze “oorlog”, en dat maakt het juist zo spannend, want zo zullen allebei wel zorgen dat ze steeds ontwikkelen en verbeteren. Hoe het in de toekomst zal gaan met mods is moeilijk te zeggen, zeker omdat de consolemarkt ook steeds meer opkomt, en hier toch minder snel zulke semi-games voor gemaakt zullen worden. Momenteel wordt er al wel gefluisterd dat CounterStrike via XBOX Live de online-consolemarkt gaat veroveren, maar dit maar de vraag, hebben console-gamers hier wel zin in? Het is tenminste zeker dat de PC markt hier nooit genoeg zal krijgen, door onder andere het gemak dat zo’n mod te downloaden is hebben alle makers vrij spel in deze markt.

Tactical Ops is een echte aanrader voor de mensen die wel van een potje schieten houden tegen vrienden of onbekende op het net. Heb je veel Unreal Tournament gedaan dan is het misschien een goed idee om ook eens iets anders met die game toen dan eindeloze CTF en InstaGib spelletjes. Grafisch is alles bij Tactical Ops in orde, qua gameplay is er ook helemaal niks op aan te merken. Dze game moet elke FPS-fan, of eigenlijk iedereen, dus gewoon in zijn collectie hebben, naast de klassiekers Unreal Tournament, Half-Life en CounterStrike.

 1.   
  chengsoncrips's avatar

  eey ik blijf heel de tijd vasthangen in het spel hoe kan ik dat weghalen 😥

 2.   
  marvin2's avatar

  Fast hangen (wat voor grafischekaart heb je)

  ik heb een probeel ik heb tost gedownload maar ik ben disabled nu kan ik niet meer schieten.
  heeft iemadn dit probeelm ook 😥 😥

 3.   
  tobyboyman's avatar

  ”marvin2″ schreef, "Fast hangen (wat voor grafischekaart heb je)
  ja ik heb het ook wat moet ik doen 😥

  ik heb een probeel ik heb tost gedownload maar ik ben disabled nu kan ik niet meer schieten.
  heeft iemadn dit probeelm ook 😥 😥
  "

 4.   
  tobyboyman's avatar

  wat mot ik doen

 5.   
  ilyas40's avatar

  alles is goed mijn beeld mijn geluid dus goed 😀

 6.   
  anas nes's avatar

  tobyboyman schreef, "

  ”marvin2″ schreef, "Fast hangen (wat voor grafischekaart heb je)
  ja ik heb het ook wat moet ik doen 😥

  ik heb een probeel ik heb tost gedownload maar ik ben disabled nu kan ik niet meer schieten.
  heeft iemadn dit probeelm ook 😥 😥
  "

  "

 7.   
  anas nes's avatar

  tobyboyman schreef, "

  ”marvin2″ schreef, "Fast hangen (wat voor grafischekaart heb je)
  ja ik heb het ook wat moet ik doen 😥

  ik heb een probeel ik heb tost gedownload maar ik ben disabled nu kan ik niet meer schieten.
  heeft iemadn dit probeelm ook 😥 😥
  "

  "