Tomb Raider: Angel of Darkness

Lara is back! Na vijf (steeds minder goede) delen komt er dan nu een waardige opvolger, tenminste, dat zegt Eidos. Aan de beloften ligt het niet, het spel lijkt vooralsnog erg vernieuwend te worden. De Playstation2 en de nieuwe grafische kaarten in de pc moeten het spel naar nieuwe hoogten weten te brengen.

Lara staat weer voor een hoop problemen die ze moet oplossen. En dat doet ze niet alleen! Dit keer krijgt ze de hulp van een nieuw mannelijk karakter, Kurtis Trent. Wie Kurtis Trent is, is nog erg onduidelijk, maar hij is in ieder geval net zo’n avonturier als Lara. Wel is bekend dat Kurtis een speelbaar karakter zal zijn. Ik denk dat we over hem meer gaan horen, naarmate het spel dichterbij komt.

Het verhaal

Lara wordt verdacht van de moord op haar mentor, Werner von Croy. Natuurlijk zou ze zoiets nooooit doen en moet ze haar onschuld bewijzen. Achternagezeten door politie en allerlei tuig moet ze verschillende obstakels zien te overkomen. Klinkt weer als een echte Tomb Raider game. Maar er zijn dit keer wel grote verschillen te vinden.

De eerste vijf spellen scheelden niet veel van elkaar. De beeldkwaliteit werd met ieder deel steeds iets verbeterd, maar met erg kleine stapjes. Het eerste spel was een groot succes en ook deel twee mocht er zijn. De hype rondom Lara werd groter en groter. Helaas is dit ten koste gegaan van de vernieuwingen in het spel. Ieder jaar werd er overhaast een nieuw deel uitgebracht rond de kerst om de hype te voeden. Maar met ieder vervolg gingen de verkoopcijfers achteruit. Door de kleine vernieuwingen werd de serie al snel ingehaald door technisch veel betere concurrenten. Na vijf delen werd er dan ook een punt achter gezet. Het leek erop dat Tomb Raider ‘over en uit’ was.
Gelukkig hadden ze bij Eidos ook door dat er nog zeker leven zat in Lara Croft. Er werd besloten om een nieuw spel te gaan maken voor haar, maar dit keer met grote vernieuwingen. Het was lang niet zeker of het spel wel Tomb Raider zou gaan heten. Uiteindelijk kreeg het spel de titel “Tomb Raider: Angel of Darkness” mee.

Vernieuwingen

Een compleet nieuwe engine, een nieuwe interface en verberingen in de gameplay moeten dit spel weer naar grote hoogten gaan brengen. Zo zal Lara zelf bijvoorbeeld uit 5000 polygonen bestaan, in plaats van de 500 uit de vorige delen. Grafisch is het spel enorm verbeterd, wat ook een must is om Tomb Raider weer in de huiskamers te krijgen. Maar het grafische aspect is niet het enige dat een stuk verbeterd is. Zo zal Lara kunnen praten met andere figuren om haar heen. Een grote interactiviteit moet je bezig weten te houden. Je beslissingen in het spel zullen ook invloed hebben op het verhaal.

Over de interface zijn nog veel dingen onduidelijk, maar we weten wel dat er een hoop nieuwe moves te zien zullen zijn. Zo kun je je tegenstander besluipen en de nek omdraaien… Solid Snake-style zeg maar. Ook kun je naast je wapens ook de blote vuistjes gebruiken om eventuele tegenstanders neer te halen.

De bedoeling van Eidos is om ook meer van Lara te laten zien. Dat bedoel ik dus niet op de fysieke manier (jammer jongens), maar wat betreft haar karakter. Een donkere kant van miss Croft moet aan het licht komen. Misschien dat ze belastingen ontduikt? Volgens de makers zou de scheidingslijn tussen goed en kwaad meer moeten vervagen, om het spel een meer interessante verhaallijn te laten volgen.

Locaties

Er zijn al verschillende locaties bekend waar de actie zal plaatsvinden. De achterbuurten van Parijs moeten een grote rol gaan spelen, evenals Praag. Ik hoop dan maar dat Praag dan iets minder water bevat.

De vereisten voor de pc zijn nog bekend helaas, dus daar zullen we nog even op moeten wachten. Degenen met een Playstation2 kunnen het spel in ieder geval 15 november kopen. Dan ga ik er natuurlijk vanuit dat de game niet uitgesteld wordt, een veelvoorkomend feit in de gamesindustrie helaas.

Dus…

Voorlopig ziet Tomb Raider er veelbelovend uit. Of Eidos al haar beloften kan waarmaken zien we aan het einde van dit jaar. Grafisch is het spel zeker goed te noemen, maar gameplay is eigenlijk een stuk belangrijker. Zelf zijn we in ieder geval nieuwsgierig geworden. We zullen zo rond november een stuk meer weten.

Kijk ook eens op de website van Tomb Raider. Vlak na het schrijven van dit artikel werd deze flink geupdate!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren