Hooligans: Storm Over Europe

Hooligans: Storm Over Europe heeft heel wat stof doen opwaaien. Is het wel verantwoord om een spel uit te brengen dat rellen als thema heeft? Goh, dat klinkt bekend. Laten we eens kijken of Hooligans al die commotie waard is.

Rellen

Mortal Combat, Carmageddon, Grand Theft Auto, Hooligans. Wat hebben deze titels gemeen? Precies, er is bij alle vier een grote mediahype ontstaan rondom de inhoud van het spel. Mortal Kombat zou te gewelddadig zijn en bij Carmageddon en GTA mocht je geen voetgangers van de straat rijden. Hooligans: Storm Over Europe heeft als thema rellen. Geweld is de oplossing voor alle problemen die je tegenkomt in dit spel. En is dat leuk?

In de praktijk verkopen spellen erg goed, zodra ze elementen bevatten die niet helemaal ‘done’ zijn. Dit geldt ook voor Hooligans: Storm Over Europe. Het spel is heel aardig verkocht, ondanks dat het spel van een vrij onbekende Nederlandse ontwikkelaar komt. De gameplay is eigenlijk hetzelfde als iedere gemiddelde ‘real time strategy’. Met je muis zorg je ervoor dat je ‘hooligans’ zich verplaatsen over de kaart. Je kunt zo winkels plunderen en rondjes geven in de plaatselijke kroeg om zo meer aanhangers te krijgen. Meer aanhangers zorgen natuurlijk voor een grotere en vooral sterkere groep. Door te plunderen kun je geld verdienen en daar later wapens van kopen.

Gameplay

De ‘levels’ zijn goed aan elkaar verbonden door filmpjes. Het verhaal is niet erg sterk, maar dat hoeft natuurlijk ook niet bij relschoppers. Meestal is dit toch niet het soort volk waarvan je een diep levensverhaal hoort.

Over de gameplay ben ik niet echt te spreken. Een goed spel wijst zichzelf. Bij Hooligans moet je soms rare handelingen uitvoeren voordat je relschopper ook maar iets doen. Het was niet voor de hand liggend om even snel te beginnen met het spel. Ik zie toch liever een gebruiksvriendelijke interface.
Verder is het spel wat mij betreft ver achterhaald. Er is weinig gedaan om het spel echt revolutionair te maken. Ik verdenk de makers van het spel om eerder een graantje mee te pikken in de RTS markt. Door rellen als thema te kiezen is dit aardig gelukt. Het is jammer om te zien dat het spel niet echt veel te bieden heeft. Het herrie schoppen is leuk tot op zekere hoogte, maar naar verloop van tijd wordt het toch wel eentonig.

De graphics zijn aardig, maar niet geweldig. Je kunt goed zien wat je aan het doen bent, en de herkenbaarheid van de ME is vrij duidelijk. Nederlandse ontwikkelaars zijn nog niet zo ver in hun programmeerwerk als bijvoorbeeld hun Amerikaanse of Japanse collega’s. Maar dit mag geen excuus zijn om niet een topproduct te leveren.

Al deze negatieve puntjes vond ik toch erg jammer. Ik had toch wel wat hogere verwachtingen van Hooligans: Storm Over Europe. Zou dit dan een echte hit worden van Nederlandse bodem? Helaas mocht het niet zo zijn. De hype rondom het spel is groter dan het eigenlijk verdient. Volgende keer beter.

Dus…

Wat vind ik er dus van? Nou, je had het waarschijnlijk al een beetje gemerkt: ik ben niet overtuigd van Hooligans: Storm Over Europe. Er zijn een hoop andere strategische spellen op de markt die een hoop meer in hun mars hebben. Hooligans kwam op mij wat verouderd over. Twee jaar geleden zou dit spel ongetwijfeld een hoop meer succes gehad hebben. De gameplay had een stuk gebruiksvriendelijker gemogen en de grafische kwaliteit wat beter. Ook de afwisseling is niet wat het zijn moet. Hooligans weet je voor een tijdje te vermaken, maar ik had liever wat meer diepgang gezien.

 1.   
  holigsil's avatar

  tof spel

 2.   
  lunarossi's avatar

  Tussen haakjes…..

  Ik heb dit spel al !!JAREN!! in mijn bezit,.. ik weet de review is van 2008 maar toch ik had m al in 2002..

  In die tijd was t gelijk aan de meeste trategie’s…

  OP zich best leuk spel maar idd,.. ziet er niet al te best uit.

  Ik geloof zelfs dat dit spel uit de markt is gehaald in 2003 of 2004.

  MVG Lunatix