Jedi Knight II: Jedi Outcast

Eind 2000 was ik blij: Obi-Wan, het officieuze vervolg op Jedi Knight zou uitkomen. Begin 2001 werd ik teleurgesteld: Obi-Wan werd geannuleerd ‘omdat de PC te weinig kracht had om er een mooi spel van te maken’ en even later werd het een Xbox exclusive, waar het op het moment een flop lijkt te worden. Halverwege 2001 verscheen er een grote grijns op mijn gezicht: Jedi Knight 2: Jedi Outcast, het officiële vervolg op Jedi Knight, werd aangekondigd!

Kyle Katarn

Het is onmogelijk voor mij om onbevooroordeeld dit spel te beschrijven, want Jedi Knight (Dark Forces 2) staat nog altijd in mijn persoonlijke top 5 van beste games. Dat spel liet met zijn enorm grote levels, Star Wars theme en lekker lopend verhaal een diepe indruk achter op mij. Ik droomde dan ook altijd van een vervolg (en dan bedoel ik niet de add-on ‘Mysteries of the Sith’) en nu, bijna vijf jaar na het origineel is die er dan eindelijk.

De ‘Jedi Knight serie’ begint in 1995 met de Doom-achtige game Dark Forces, een game die zeer waarschijnlijk gemaakt is, zodat LucasArts een graantje kon meepikken van het steeds populairder wordende FPS-genre (of als middel om de mensen alvast warm te maken voor The Phantom Menace, George Lucas blijft immers één van de grootste marketinggenieën in de geschiedenis). De game sloeg best aan en de reden daarvoor is waarschijnlijk een mix van het populaire Star Wars theme, het populaire FPS genre en een paar technische verbeteringen, want Dark Forces was één van de eerste (zo niet, de eerste) FPS games waarin gebukt, gesprongen en omhoog en omlaag gekeken kon worden.

In Dark Forces speelde je Kyle Katarn, een ex-soldaat van het Keizerrijk die na de moord op zijn ouders, waarbij het Keizerrijk betrokken was, een huurling voor de rebellen werd (ik neem hier overigens aan dat als Jedi Knight 2 je interesseert, je ook wel een beetje weet waar Star Wars over gaat). Dankzij zijn vaardigheden werd hij uitgekozen om de blauwdrukken van de Death Star te stelen, maar dat was slechts de eerste missie, want in de rest van het spel moest je proberen de Dark Troopers, die een speciaal pantser hadden, te verslaan.

In 1997 kreegt Dark Forces een vervolg, genaamd Jedi Knight. Deze game was allereerst een technische vooruitgang, want waar Dark Forces nog 3D met sprites was, was Jedi Knight volledig 3D, maar dat was na het uitkomen van Quake ook wel zo’n beetje de trend. Wat Jedi Knight ook uitbreidde, was de gameplay. Want waar Dark Forces nog een standaard FPS was, kwam Jedi Knight dankzij lichtzwaarden en Force powers met wat vernieuwing. Jedi Knight had zelfs nog een RPG-element, want een aantal van je daden hadden invloed op de kant van de Force die je halverwege het spel kreeg toebedeeld, wat weer gevolgen had voor de te gebruiken Force powers. In Jedi Knight ging het weer om Kyle, die nu leerde dat een groepje Dark Jedi zijn ouders hadden vermoord en dat zijn vader één van de weinigen was die de precieze locatie van de ‘Valley of the Jedi’ wist. Uiteindelijk werd het een race naar die vallei, waar Kyle, die intussen volleerd Jedi was geworden, het op moest nemen tegen dat groepje.

Jedi Knight kreeg niet veel later nog een kleine uitbreiding, die Mysteries of the Sith heette. In deze game speelde je slechts in het begin even Kyle en ging het verhaal snel over naar Mara Jade, die een paar losstaande missies moest uitvoeren, alvorens ze Kyle moest weerhouden van het worden van een Dark Jedi.

Oeps! Spoileralert! Het verhaal…

Het verhaal van Jedi Knight 2 speelt zich negen jaar na Jedi Knight af. In de tussentijd heeft Kyle het Jedi-zijn afgezworen en vrijwel al zijn Force vaardigheden verloren, nadat hij in Mysteries of the Sith bijna naar de Dark side was overgelopen. Huurling voor de New Alliance is hij echter nog steeds en hij wordt er dan ook op uitgestuurd om op een ‘verlaten’ Keizerrijkbasis te onderzoeken, waarom deze toch niet zo verlaten lijkt.

De basis blijkt een nog behoorlijke levendig onderzoekslaboratorium, waarin men tracht de Forcelozen met behulp van wetenschap tot Jedi om te zetten, die dan weer als wapen voor het Keizerrijk kunnen dienen. In de tweede missie moet je daarom ook een mijn stoppen, die grondstoffen levert voor dit proces en dan begint het gedonder pas echt. Want aan het einde van die missie kom je oog in oog te staan met Desann, de zoveelste Dark Jedi die je pad kruist en je vrienden- en familiekring verkleint, want nadat hij je met gemak, dankzij zijn Force powers, verslagen heeft, laat hij je maatje Jan Ors vermoorden.

Compleet woedend en vol wraakgevoelens besluit Kyle, dat hij Desann moet aanpakken en dat dat niet lukt, zonder opnieuw Jedi te worden. Daartoe gaat hij naar de Valley of the Jedi, om zo alvast als behoorlijk sterke Jedi te beginnen. Vervolgens gaat hij op pad naar de Jedi Academy, alwaar Luke Skywalker zijn lichtzwaard bewaard, waarna hij Desann achterna gaat.

Raven redt genres

Net als bij Star Trek zijn er de afgelopen tijd nogal wat slechte Star Wars titels uitgekomen en net als bij Star Trek ligt de redding weer bij Ravensoft. Vrijwel iedereen was het erover eens dat Elite Force (eindelijk) een goede Star Trek game was en ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen zullen zijn die Jedi Knight 2 een slechte game zullen vinden.

Toch zal het in het begin een beetje wennen zijn, vooral voor spelers die Jedi Knight nooit gespeeld hebben. Allereerst valt in het begin op, hoe slecht het standaardwapen is, dat je dan veel gebruikt. Dark Forces/Jedi Knight spelers herkennen deze als de blaster rifle, maar zullen dan gelijk merken dat dit wapen niet meer hetzelfde is: De primary fire is langzamer en de nieuwe secondary fire te onzuiver. Vrij snel zul je je vuurwapens toch niet minder nodig hebben, want naarmate je meer en sterkere Force powers krijgt en je je lichtzwaard beter leert te hanteren maak je er toch weinig gebruik van en dan lijkt het ineens dat juist daarom je vuurwapens wat minder goed zijn. Toch heb je er nog een paar nieuwe indrukwekkende wapens tussen zitten, die je ondanks je lichtzwaard zeker wilt uitproberen, zoals de Flechette. Dit wapen is nieuw maar lijkt een oude bekende, want hij lijkt wel erg veel op de Flak cannon uit Unreal Tournament. Ook de disruptor rifle is nieuw en die vervult de rol van de tegenwoordig verplichte sniper rifle.

Vernieuwde lichtzwaardgevechten

Maar zoals gezegd, die andere wapens zul je snel aan de kant leggen zodra je een beetje overweg kunt met je lichtzwaard. De meeste vernieuwing in het spel zit wel in dit wapen. Kon je er in het vorige deel slechts schoten mee afweren en vijf verschillende zwaaien mee maken, nu heb je er één extra zwaai, twee extra vechtstijlen en vier special moves bij. Die verschillende vechtstijlen, die je één voor één door het spel heen krijgt, zijn medium, fast en strong. Iedere stijl is voor bepaalde aanvallen meer geschikt dan voor andere, want de fast stijl is bijvoorbeeld snel, maar komt niet ver en doet ook weinig schade, terwijl de strong stijl traag is, maar weer bijna niet te blocken.

Bij iedere stijl hoort een special move en er is ook nog een algemene special move. Dit zijn echter weer van die moves van: “als een vijand achter je staat, druk dan tegelijk op naar achteren en aanvallen”. Dat zijn van die moves die mij nooit echt lukken of die ik meestal vergeet, omdat ik er lekker op los ga hakken. De meeste gevechten ontstegen bij mij dan ook niet het lompe gehak dat ik bij Rune ook al toepaste. Toch moet je soms wel nadenken, want de meeste vijanden laten zich niet zomaar doden en zullen heel goed ontwijken door weg te springen en te duiken en dan moet je op het juiste moment toeslaan, wat dan wel vaak weer een instant kill als gevolg heeft. Datzelfde kan jou trouwens ook overkomen…

Een andere vernieuwing met het lichtzwaard is de saber locking. Saber locking is het tegen elkaar drukken van de lichtzwaarden, waarbij beide partijen zo snel mogelijk op de aanvalstoets moeten drukken, om op die manier te winnen, want de verliezende partij is even machteloos. Dit gaat met erg mooie en spectaculaire lichteffecten gepaard. Wat ook nieuw is, is het gemakkelijker gooien met het lichtzwaard. Gooien kon al in Mysteries of the Sith, maar nu wordt dit standaard aan secondary fire gebonden en dat maakt het een stuk eenvoudiger in gebruik. Wat ik overigens wel erg vervelend vond, dat was het proberen te raken van vijanden. Ik had graag de camera wat hoger en iets verder naar achter gehad. Dan had ik beter overzicht. Als er mensen zijn die dat ook hebben, laat het dan even in het forum weten, misschien dat we dan een instelbare camera voor elkaar kunnen krijgen in een mogelijk patch.

Use the Force

Nog steeds aanwezig (logisch ook), maar ook gewijzigd zijn de Force powers. Allereerst is de Force jump nu standaard aan het springen zelf toegevoegd, waar deze vroeger apart geactiveerd moest worden. Ook spring je nu gelijk en niet pas na opladen, waardoor het ook weer allemaal wat makkelijker wordt. Ook veranderd is de Force speed. Waar je vroeger alleen maar sneller rende, vertraagd je omgeving nu voor een paar seconden in een soort van Max Payne stijl, waarbij je zelf toch je snelheid grotendeels behoudt. Hiermee worden saber duels soms wel bijna té gemakkelijk, omdat je dan wel drie rondjes om iemand heen kan lopen, alvorens die zelf één keer kan uithalen. Alle andere Force powers uit de voorgaande delen zijn er ook nog steeds, al zijn er een paar nu alleen voor multiplayer gereserveerd.

Nog meer Star Wars gevoel

Naast het lichtzwaard en de Force powers zijn er nog genoeg andere zaken waardoor je direct bij het opstarten al het Star Wars-gevoel krijgt. Mij viel het bij de screenshots die voor het uitkomen van JK2 al op, dat slechts een paar bepaalde textures en wat grote omgevingen met afgronden met leuningloze bruggetjes je al helemaal het gevoel van Star Wars kunnen geven. Een paar van de locaties die je bezoekt zullen dat gevoel alleen maar versterken. Spelers van voorgaande delen kennen Nar Shaddaa al en kijkers van de films kennen Bespin wel. Diezelfde kijkers weten ook wie er uit Bespin komt: Lando Calrissian. Diezelfde Lando kom je ook weer tegen in JK2 en het is extra goed voor de sfeer dat zijn stem door Billy Dee Williams is ingesproken (Mr. Williams was de echte Lando Calrissian). Een, of eigenlijk: dé, andere grote bekende in JK2 is Luke Skywalker zelf, maar zijn stem is helaas niet ingesproken door Mark Hamill. Misschien dat dat achteraf nog gebeurd, zoals Jeri Ryan die achteraf de stem van Seven of Nine nog insprak bij Elite Force? Ik hoop het…

De technische kant

Grafisch ziet Jedi Knight II er bijzonder goed uit. Dat komt allereerst natuurlijk door het gebruik van de Quake III Team Arena engine, die sowieso al mooie beelden kan produceren. Voornamelijk de gezichten van de personages in het spel zijn me bij gebleven, want die zijn behoorlijk gedetailleerd en je herkend iedereen die ooit in een voorgaand Star Wars-verhaal heeft gespeeld.

Ten opzichte van voorgaande delen zijn ook de wapeneffecten een stuk beter, aangezien ze nu echt licht geven. Lasers zien er daardoor nu ook echt als lasers uit en het zijn dus geen matgekleurde 3D objecten meer. De grootste verbetering is het lichtzwaard, dat er in Jedi Knight als een TL-buis met vreemde bolletjes erin uitzag, maar wat nu precies op de lichtzwaarden uit de films lijkt. De duellen zijn dankzij de lichtflitsen die het geeft ook nog eens extra spectaculair. Ook is het mogelijk om krassen op de muren te trekken met je lichtzwaard, wat weer een beetje realisme in het spel brengt. Geomodding, zoals in Red Faction, waarbij je de omgeving echt kun aanpassen is niet aanwezig. Verwacht ook geen Severance-achtige ontledingen van vijanden in Jedi Knight 2, want je kunt bij het inschakelen van een optie slechts af en toe een arm van een vijand eraf hakken. Ook bloed is niet aanwezig in Jedi Knight 2. Toch maakt het spel gebruikt van GHOUL 2, de nieuwste versie van het GHOUL systeem, dat er in Soldier of Fortune voor zorgde dat je vijanden op bepaalde plekken kon raken en dat die dan daarop op de juiste manier reageerde. Helaas ging het lichtzwaard toch af en toe dwars door dingen, zonder verder iets te doen.

Het geluid van Jedi Knight 2 is goed. Dat komt vooral door het gebruik van de geluidseffecten uit de films, die daardoor dus ‘realistisch’ zijn. Ook de muziek is ‘goed’, want het is nog steeds dezelfde muziek van John Williams die in al die tijd nog steeds niet veranderd is.
Wie wat extra realisme in het geluid nodig heeft, die moet EAX inschakelen, mits je geluidskaart dit ondersteunt natuurlijk. EAX schakel je in door de console te activeren (shift+tilde) en daarna s_enableOpenAL 1 (let op hoofdletters!) in te tikken. EAX is echter niet uitvoerig getest en wordt officieel niet ondersteund.

Gameplay

Jedi Knight 2 is een lekker spel om te spelen. De levels zijn groot en vrij gevarieerd en het verhaal loopt ook lekker. Toch valt er op de gameplay nog het één en ander aan te merken. Want hoewel de levels lekker groot en vrij gevarieerd zijn, kom je vooral in het begin nog wel eens vast te zitten. Ik heb van meerdere mensen gehoord dat ze zelfs een walkthrough hebben moeten gebruiken om verder te komen en vaak was dat op hetzelfde punt in bepaalde missies. Gelukkig biedt het spel in ieder geval een beetje hulp als er Force powers gebruikt moeten worden, want dan verandert de crosshair. Die crosshair is trouwens ook een bron van ergernis voor de ervaren FPS-speler, want deze heeft automatisch een richthulp ingebouwd, waardoor de crosshair constant aan mogelijke doelen gaat ‘kleven’. Gelukkig is er een optie die deze uitschakeld: Open de console (Shift+tilde) en voer het volgende in: cg_dynamicCrosshair 0

Ook valt op, dat de AI van bepaalde vijandenhelemaal niet zo heel sterk is. Zo waren er vijanden die spontaan in een afgrond liepen, terwijl ze voorbij probeerden te rennen. Het kwam ook nog wel eens voor, dat ik een stormtrooper onder vuur nam, terwijl er verderop eentje doodleuk bleef staan, als hij met zijn rug naar mij toestond. Toegegeven, hij zag het dan wel niet gebeuren, maar stormtroopers hebben toch ook oren? Ook maken diezelfde stormtroopers minstens één belofte niet waar, want ze gooien geen granaten terug en er echt voor wegrennen doen ze ook niet. Een andere belofte, dat stormtroopers dapperder zijn als een officier ze leidt, wordt gelukkig wel waargemaakt. En gelukkig zijn de Reborn (de luitjes die the Force geinjecteerd hebben gekregen) wel een stuk intelligenter, wat voor soms bijzonder moeilijke duellen zorgt.

Als laatste snap ik de volgorde van de levels niet helemaal, qua vijanden dan. Want juist in de levels dat je nog moet leren omgaan met je lichtzwaard en the Force, kom je vijanden met disruptor rifles tegen. Deze kunnen niet door je lichtzwaard afgeweerd worden. Naarmate je meer vaardigheden krijgt, kom je vrijwel alleen nog maar stormtroopers tegen en die zijn op dat moment niet meer moeilijk te verslaan, ook al zijn ze met z’n tienen.

Multiplayer

Verplicht in hedendaagse games, en zeker in games die op de Quake III engine gebaseerd zijn, is de multiplayer modus. Jedi Knight II kent de volgende spelvarianten:

 • Deathmatch
 • Team deathmatch
 • Capture the flag
 • Capture the Ysalamir – Een variatie op CTF, waarbij je een Ysalamir moet verplaatsen. Deze dieren blokkeren the Force
 • Holocron deathmatch – Door het vergaren van holocrons krijgen spelers Force powers.
 • Duel – Slechts twee spelers nemen het tegen elkaar op met lichtzwaarden.
 • Jedi Master – Een spelvariant, die verdacht veel op Holy Wars voor Unreal Tournament en Half-life lijkt. In Jedi Master is degene die het lichtzwaard heeft de Jedi Master. Alleen de Jedi Master heeft force powers en hij/zij kan punten scoren door andere spelers te fraggen. De andere spelers kunnen Jedi Master worden, door de huidige Jedi Master te fraggen.

Hoewel Jedi Knight II nogal standaard spelvarianten heeft, geven het lichtzwaard en de Force powers het een extra dimensie. Je bijvoorbeeld zelfs mensen tijdens het spelen uitdagen voor een één op één duel met lichtzwaard, waarbij andere spelers niet kunnen ingrijpen. Dat biedt volgens mij geen enkel ander (multiplayer) spel.

Conclusie

Zou ik zoveel pagina’s tekst typen, als Jedi Knight II een slecht spel zou zijn? Ik dacht in ieder geval van niet. Jedi Knight II is een waardige opvolger van het origineel en iedere halve Star Wars fan en FPS-speler zou het minstens moeten proberen. De echte fans hebben het ongetwijfeld al lang in huis.

 1.   
  Czone's avatar

  geen reactie

 2.   
  AKA_The_Creator's avatar

  beetje oud maar is wel nog vet