Amped: Freestyle Snowboarding

Snowboard op de sneeuw, schoenen erin en gaan met die banaan. ADRENALINE!!! Dat is het gevoel van snelheid en alles waar snowboarden om gaat. Men weet er wel altijd leuke spelletjes van te maken, maar met de echte sensatie van het snowboarden heeft het weinig te maken.

Freestyle

Amped heeft als ondertitel Freestyle Snowboarding en je kan dat ook merken als je zelf speelt. Er zitten namelijk meer dan genoeg bergen in dit spel (met meer dan genoeg punten van vertrek) en elk van die bergen zijn gemaakt naar echte exemplaren waar ergens op aarde ook nu mensen vanaf aan het razen zijn. De bergen zijn heel gedetailleerd nagemaakt en dat zorgt er dus ook voor dat je makkelijk een kwartier of langer over één afdaling kan doen: gewoon de hele tijd van links naar rechts gaand op zoek naar geinige jumps. Want de bergen zijn niet het enige waar Amped zo ‘freestyle’ in is. De tricks, die je overigens redelijk makkelijk uit je mouw schudt, zijn ook groots en voldoende aanwezig. Het trick-systeem van Amped: Freestyle Snowboarding lijkt heel erg op dat van Tony Hawk. Eerlijk gezegd had ik eerder zoiets van ‘geef mij dan maar gewoon Tony Hawk, in plaats van zo een namaak spelletje’, maar die mening is nu wel bijgesteld. De tricks zijn gewoon goed uitgewerkt, hoewel ze wel wat moeilijk te voltooien zijn, maar later meer daarover.

Photoshop?

De meesten van ons weten waarschijnlijk wel van de gigantische blunder die Microsoft maakte in de vroege stage van Amped. Ge-‘photoshopte’ plaatjes uitbrengen onder het mom van screenshots is nu eenmaal niet zo een goed idee. Natuurlijk werd dit bekend en Microsoft had in één klap heel wat negatieve publiciteit te verwerken. Ze gebruikten als argument dat de screenshots van het echte spel er later net zo mooi uit zouden gaan zien, maar dat werd door de gamepers natuurlijk niet zomaar geaccepteerd. Eigenlijk zijn er ook aardig wat journalisten die Amped nu nog steeds afkraken om deze fout, hoewel Microsoft toch aardig zijn woord heeft gehouden. De graphics zijn namelijk net zo mooi als op die eerste screenshots, misschien zelfs nog wat beter dan dat. De bergen zijn erg uitgebreid en je kan ze compleet overzien tijdens het spelen. De bomen en sneeuw zien er ook mooi uit met hier en daar wat lekkere effecten. Het lijkt er echt op dat de Xbox zich een beetje aan het specialiseren is in prachtige en messcherpe textures, want ook de boarders zelf zien er prima uit. Af en toe vond ik het een beetje lijken alsof er zo een zwarte rand omheen zat zoals je in cartoons ziet, maar de bewegingen, kleren en effecten (zoals loshangende touwtjes of jassen) zijn schitterend gemaakt.

JAHOE!!! BAMM…

Even nog tussendoor; de sound is prima, de colission detection (de gangbare term voor de mate waarin objecten met elkaar reageren en bewegen) is soms een beetje vreemd maar niet verschrikkelijk. Er zijn zat modes (al is het wel irritant dat je omstebeurt moet in de multiplayer optie.) Waarom krijgt deze game dan geen extreem hoog cijfer? Vanwege de besturing, zo simpel is het. Over het algemeen ziet alles er goed uit en is het echte snowboarden heel goed verwerkt in het spel (zo goed zelfs dat echte snowboarders een beduidend voordeel hebben). Afdalingen maken en sturen leveren ook geen problemen op. Niet echt tenminste, in vergelijking met het neerkomen na een jump. Stel je voor, je gaat op de laatste ‘ramp’ af voor die laatste jump in een level, het is verschrikkelijk moeilijk om dit level te halen, en je hoeft nog maar 20.000 punten voor de highscore en een nieuw level. Je jumpt, het gaat geweldig, je wordt door wat pers gefilmd dus je krijgt extra punten, 30.000 punten! Niet! want als je neerkomt ga je gewoon op je bek omdat de grond toevallig een beetje schuin is en jij recht neerkomt. Dit is een klein voorbeeld van de besturingsproblemen. Waar je met SSX bijvoorbeeld een beetje scheef kon landen, moet je hier goed terecht komen. En soms zelfs dat niet, want af en toe blijf je ook gewoon staan. Nogmaals, als snowboarder kun je wel wat makkelijk aanvoelen wanneer je goed staat en wanneer niet, maar zelfs dan is dit gewoon frustrerend.

Conclusie

Over het hele plaatje gezien is Amped absoluut geen slecht spel, de besturing voorkomt alleen dat het een topper wordt. Desalniettemin kun je zeker lol beleven met dit spel. Verder zit het natuurlijk in elkaar zoals je van een snowboardgame mag verwachten: punten halen met jumps en slides voor nieuwe levels, kleding, boards enzovoorts. Een leuke toevoeging is dat fotografen op de berg staan waar je indruk op moet maken om media points te verzamelen.
Gewoon een geinig spelletje en zeker geen slechte ‘eerste snowboardgame’ voor de Xbox.

Meer Amped: Freestyle Snowboarding

13/5/2002Nieuwe review 4
  1.   
    jefke gamer's avatar

    woohoo extreem mooi lol lol lol !!