Dead or Alive 3

Bijna alle consoles hebben tegenwoordig wel een vechtspel als ze worden gelanceerd. Elke keer weer hopen de makers ervan, dat het vechtspel hetzelfde voor hun console kan doen als Tekken destijds voor de Playstation deed. Tot nu toe is het succes van Tekken nog nauwelijks geëvenaard, of kan Dead or Alice 3 dat wel doen voor de Xbox?

Xbox

Als launchgame van de Xbox mag Dead or Alive 3 er zeker zijn, in ieder geval wat betreft het showen van de hardware. Als er namelijk om één reden wel naar Dead or Alive 3 werd uitgekeken, dan was het wel vanwege de graphics die echt zouden laten zien waartoe de Xbox in staat was. Het resultaat mag er zeker wezen. Het spel ziet er geweldig uit met de grote levels en vloeiende bewegingen. Geinige effecten zoals opwaaiende bladeren of opspattend water zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt . Voorbeelden zijn de vele achtergrondanimaties zoals licht, vuur, water of vogels, om maar wat op te noemen. Het enige kleine minpuntje dat ik heb kunnen vinden was dat de karakters er allemaal een beetje plastic-achtig uitzien, net als hun kleren trouwens. Dit ligt absoluut niet aan de programmeurs en ook niet aan de hardware, het is namelijk gewoon zo dat je voor een echt realistische huid en kleding meerdere lagen textures moet aanbrengen (iets als huid op huid), om ervoor te zorgen dat de kleding en huid het licht reflecteert zoals echte kleding en huid. Deze techniek is maar pas ontwikkeld en nog veel te ingewikkeld om toe te passen. Het is dan ook een klein minpuntje, want anders dan dit bewegen de karakters perfect met een groot detail. Van het haar tot de attributen: alles ziet alles er prima uit.

Buttonbashen

Hoe mooi DOA3 er ook uit mag zien, graphics zijn niet (meer) alles. Zeker tegenwoordig willen we spellen waar je een tijdje mee kan doen en waarvan de gameplay zonder fouten is. Op die punten valt DOA3 juist een beetje tegen. Op het eerste gezicht is dit een geweldig spel en heb je er de grootste lol mee, maar na een tijdje heb je het ook wel weer gezien. Je zal hem zeker niet zo vaak uit de kast halen als bijvoorbeeld Tekken 3, en dat heeft veel te maken met de karakters (maar dat komt ook doordat je alle modes snel hebt uitgespeeld). Het lijkt namelijk wel alsof de balans net iets uit vorm is, het ene mannetje lijkt net iets te sterk of te snel als de ander. Iets dat ook normaal is, maar er is niks om dat voor- of nadeel goed te maken. Er is nog een nadeel: er zijn niet al te veel combo’s uit te voeren. De combo’s die je kan maken zien er schitterend uit en zijn lekker grof, maar ze zijn ook makkelijk te maken. Dat zorgt er weer voor dat beginners, of mensen die geen tijd in zo een spelletje willen steken, heel ver kunnen komen met ‘buttonbashen’. Vooral dat laatste is niet goed voor de replay, want het wordt gewoon niet zo leuk meer om zo te vechten.

Ik wil nog wel even iets over de grote levels vermelden. Hoewel er wat minder interactie met de omgeving is dan ik van tevoren gehoopt had, is het wel een leuke feature. Er zijn namelijk meerdere niveaus in sommige levels waardoor je de tegenstander door een muur of van een plateau af kan schoppen, zoals ook al in DOA2 het geval was. Door een tegenstander van een niveau af te schoppen bezorg je hen een aanzienlijke schade, terwijl je er zelf rustig achteraan springt om het karweitje af te maken. Ook even het vermelden waard is dat je dit spel als man zijnde nog mooier gaat vinden dan anders. Ze hebben namelijk ook de leuke feature van DOA2 meegenomen, waarin de vrouwelijke karakters mooi bewegende ‘ koplampen’ hebben, er links en rechts slipjes voorbij vliegen en de filmpjes nogal wat vrouwelijk schoon tevoorschijn toveren. Nie schlecht.

Wat zeg ‘ie?

De sound is zeker beter dan je bij andere games wel eens hoort, er is wel degelijk aandacht aan besteed. De muziek is misschien niet voor iedereen bedoeld (veel Aerosmith), maar is ook uit te zetten. Wat echt goed is, zijn de achtergrond- en andere geluiden. Als je de muziek uitzet dan is het (nog steeds) een feest voor je oren. Vogels tjilpen, bladeren ruisen, watervallen vallen, wie heeft er verder natuurkunde les gehad? Nee, serieus, het klinkt allemaal net echt. Ook de kleding en de interactie met de omgeving klinken goed, bijvoorbeeld als je door een ijspegel wordt geschopt. Geen klachten, hoor. Wel een beetje vreemd, maar lekker authentiek en beter klinkend dan Engels, is dat iedereen Japans praat. Dat valt ook niet te veranderen bij de opties. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Goed of Slecht?

Dead or Alive 3 is zeker geen slecht spel, het is je geld ook wel waard. Het heeft alleen niet de replay value van Tekken of de diepte van Virtua Fighter. Het buttonbashen is een doorn in het oog, maar de graphics zorgen er voor dat je ogen zich niet zullen vervelen. Over het gehele plaatje gezien is DOA3 gewoon geen slechte game, eerder een steengoede update van DOA2. Er moet nog wel even vermeld worden dat Virtua Fighter 4 en/of Tekken 4 hier waarschijnlijk wel overheen zullen gaan.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren