Tropico: Paradise island

Een van de hits uit 2001, was ongetwijfeld Tropico, het spel waarin je een tropisch eiland in je macht hebt. De bedoeling is er een touristische trekpleister van te maken óf een communistische staat, waarin werken en nog eens werken voorop staat. Om zo je privé rekening te spekken. De keus, als speler was en is aan jou. Er is nu een vervolg op, Tropico: Paradise Island. Wat heeft deze uitbreiding meer te bieden dan de eerste versie? Zal het Tropico weer net zo verslavend maken?

Yes El Presidente

Toen ik de cd binnen had, kon ik gewoon niet meer wachten het spel te installeren. Omdat ik ook al helemaal verslingerd was aan het eerste deel van Tropico moest ik het gewoon spelen. Het speelplezier laaide spontaan weer op. Het is wel belangrijk dat je de eerste versie van tropico bij de hand hebt. Deze moet namelijk geinstalleerd zijn om Tropico: Paradise Island te kunnen installeren. Het is dus een add-on, oftewel een aanvulling op je eerste deel.
Na de installatie heb ik het spel onmiddelijk gestart, en tot mijn verbazing zag ik nog niks nieuws, behalve een het “Paradise Island” achter “Tropico”.
Aangekomen in het beginmenu van het spel kan ik beginners die dit spel voor het eerst spelen de tuturial heel zwaar aanraden. Dit moet je gewoon gedaan hebben om het spel beter te begrijpen. Het is belangrijk dat je alles weet van de industrie in het spel, en hoe je bijvoorbeeld werknemers voor je hotels, kroegjes, boerderijen en andere arbeidsplaatsen krijgt. Zelf begin ik gelijk aan een random map, dan kun je zelf kiezen hoe je eiland er economisch uitziet, en hoe de politiek er is. Aangezien ik het al een tijdje niet meer gespeeld had, wilde ik dit eerst doen zodat ik weer vertrouwd kon worden met het spel en zodat ik gelijk kon zien welke veranderingen er te zien waren.


Welcome to Tropico: Paradise Island

Toen het spel gestart was, viel de eerste vernieuwing mij op. Bij het roteren van het beeld draaien de gebouwen niet mee, dit in tegenstelling tot het vorige deel. Dit betekent dat je gebouwen nu volledig in 3D kunt zien. Dat is fantastich, want je kunt huisjes bijvoorbeeld veel beter positioneren. En het wordt je ook gelijk duidelijk dat het spel er heel netjes uitziet. Dit is vooral heel goed te zien wanneer je tot het uiterste inzoomt.
Na het plaatsen van wat huisjes en boerderijtjes heb ik eindelijk genoeg geld om de touristiche kant bij te schaven. Dit eiland gaat het helemaal maken in het tourisme! Mensen die van de “Martial-Law” houden, wees gerust, je hoeft niet perse in het tourisme te gaan. Je kunt ook regeren als een dictator. Hierbij is het belangrijk dat je een krachtig leger hebt en dat deze ook duidelijk aanwezig is op je eiland. Er is dan ook nauwelijks sprake van politiek. Met een handige informatie optie kun je precies zien welke mensen tevreden over je zijn en welke niet. Als er iemand erg ontevreden over je is, klik je die aan en kies je ervoor dat deze wordt doodgeschoten of wordt opgepakt en in de gevangenis wordt gegooid.
Maar terug naar mijn vrolijke touristische eilandje, net nu ik mooie hotels wil gaan neerzetten krijg ik een venstertje in beeld die mij verteld dat er een tropische storm over het eilandje komt. Dat was nieuw voor mij! Ja, een nieuwe aanvulling in het spel is dat je nu ook met stormen te maken kunt krijgen. Er waren na de storm een aantal gebouwen verdwenen, maar gelukkig niks ernstigs.
Het is tijd om het menu eens te bekijken, ik zie dat er een aantal nieuwe gebouwen bij zijn gekomen, zo kun je nu ook onder andere Strand Villa’s, een Kinder creche, een touristische haven, een leger basis en een heus koloniaal Fort bouwen.
Verder met het spel: Nu mijn eiland op het tourisme draait zie ik ook verschillende soorten touristen: “Eco Touristen”, “Voorjaars vakantie touristen” en allen met nieuwe bootjes.
Wanneer je nu een bank op het eiland bouwt kun jebij die bank kiezen dat deze bank geld doorsluist naae jouw zwitserese bankrekening. Hier krijg je punten voor, hoe meer geld je op je zwitserse rekening ontvangt, hoe beter je bezig bent, dus hoe meer punten je krijgt.


De muziek.

De muziek is een heel belangrijk onderdeel van Tropico en Tropico: Paradise Island. Je hoort de latijnse muziek en wordt telkens weer afgewisseld met een andere latijns muziekje. Deze muziek is behalve heel gezellig ook bijzonder motiverend tijdens het spelen. En ik kan echt oprecht vertellen dat in de tijd dat ik Tropico en Tropico: Paradise Island heb gespeeld de muziek me geen moment is gaan vervelen of iriteren. Dit hebben andere spellen helaas nog wel eens. De muziek is dus echt fantastisch. Heerlijk. De sfeer die je dan krijgt tijdens het spelen, ja, petje af. De Geluidseffecten in het spel zijn ook leuk om te horen, het past goed bij het spel. Je kunt, vooral als je helemaal inzoomt, bij elk gebouw nieuwe effecten horen die daarbij passen. De accenten van het volk is ook met een zuid amerikaans accent. Erg leuk!

Wat is er dan allemaal nog meer nieuw?

Er zijn redelijk veel nieuwe dingen, de opvallendsten zijn de nieuwe Scenario’s, zoals: “Peg Leg’s Cove”, “Club Tropico” en “Gilligans Island”. En de nieuwe gebouwen die aan het spel zijn toegevoegd. Maar ook natuurlijk het feit dat je de gebouwen nu in volledig 3D kunt zien door het beeld te roteren.
Maar de meeste veranderingen zijn toch op de achtergrond. Er zijn verschillende Bugs verwijderd die in het vorige deel wel zaten. En gebouwen zoals een vliegveld, en industrieele gebouwen worden sneller gebouwd. Al met al zijn de verbeteringen wel beter tijdens het spelen. Je ergert je er niet meer aan. Dit is dus heel fijn.

Conclusie

Is Tropico: Paradise Island de moeite om gekocht te worden? Naar mijn mening is het een must voor de Tropico liefhebbers. Je krijgt gelijk weer zin om dit zeer verslavende spel te spelen. Voor de mensen die het spel al konden, en net als mij, vele uren hebben doorgebracht met Topico kan ik maar één ding zeggen, een MUST! Voor de mensen die het spel nog nooit hebben gespeeld kan ik zeggen dat Tropico vandaag niet al te duur meer in de winkel ligt en dat Tropico: Paradise Island een meenemertje is samen met Tropico. Het enige minpuntje is dat er nog wel meer nieuwe gebouwen in hadden mogen komen.
Maar let wel op: Het is zo leuk om te spelen en zo gezellig, dat je beter wat dagen vrij kunt nemen van je school of werk.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren