Command & Conquer: Renegade

In 1995 bracht Westwood een game uit die volgens velen één van de beste gameseries ooit heeft voorgebracht. Command & Conquer was er en heeft eigenlijk eigenhandig het RTS genre gevormd tot wat het nu is. En hoewel de RTS games altijd groot enthousiasme wist op te wekken, is het maar de vraag of Westwood dat ook in het shooter genre kan.

Havoc is back!

In Command & Conquer: Renegade, zoals Westwood’s eerste FPS game heet, speel je met de elite commando die we ook al zagen in de originele Command & Conquer. Havoc is dus terug en hij is ook de meest coole GDI unit die er is. Als je het mij vraagt hebben ze een goede keus gemaakt. Havoc moet weer tegen de Nod gaan vechten, met als ultiem doel ze te verslaan natuurlijk. Vergezeld van zijn bekende oneliners (‘that was left-handed!’) en een paar guns die er lekker groot uitzien gaat hij op pad om drie wetenschappers te redden, die door de Nod gevangen zijn genomen. Deze drie wetenschappers moeten voor de Nod namelijk met Tiberium genetisch gemanipuleerde soldaten gaan maken en dat laat Havoc natuurlijk niet gebeuren zonder een gevecht. Al schietend en rijdend gaat hij ze redden. Het verhaal is eigenlijk een beetje slap en niets meer dan een excuus voor het schieten. Tussen het schieten door moet je wel eens mensen redden en ook gebouwen opblazen behoort tot je dagelijkse bezigheden. Dus er zit in ieder geval voldoende actie in het spel voor de shooter fan.

C&C in 3D.

Het allerbeste wat Renegade te bieden heeft gaat uit naar de C&C fans. Als je Renegade voor het eerst speelt en een basis ziet met allerhande gebouwen en voertuigen die je eigenlijk alleen maar in 2D kent, dan ben je echt van de wereld. De gebouwen lijken in 3D precies op hun oude 2D pixel vormpjes en zijn voor de fans ook meteen herkenbaar. Ze zijn bovendien schitterend vormgegeven en hebben een echt C&C sfeertje over zich heen. Hetzelfde geldt ook voor de voertuigen. Ze hebben natuurlijk niet alle tanks en vliegtuigen uit de serie over kunnen nemen, maar de voertuigen die er in zitten zijn schitterend herkenbaar. Het is ontzettend cool om nu de gebouwen en de tanks van C&C te kunnen verkennen respectievelijk besturen. Echt een belevenis was die keer dat ik met mijn Mammoth Tank aan kwam rijden en voor het eerst oog in oog stond met de Temple of Nod. Achter mij lag de Obelisk die ik net vernietigd had en om de hoek stond een complete basis te wachten. En omdat op de achtergrond allerhande mannetjes kwamen aanlopen draaide ik mijn tank om en walste zo over ze heen. Precies wat ik in C&C ook altijd zo geweldig vond.

C&C in 3d?

Aangezien Renegade nu 3D is moest het er ook wel goed uitzien natuurlijk. En dus hebben ze bij Westwood een compleet nieuwe engine gemaakt. Het resultaat is heel mooi. De omgevingen zijn gigantisch groot, maar niet erg uitdagend in opzet. Ze zijn verder een beetje hoekig vormgegeven, maar dat zie je eigenlijk nooit vanwege de goeie textures. De gebouwen zijn mooi vormgegeven en zeker goed nagemaakt van de originele versie. De mannetjes zien er goed uit en zijn met aardig wat detail opgebouwd. De verschillende guns zijn zeker mooi, net als de voertuigen. En dat is maar goed ook, want een groot deel van de game kijk je tegen een tank aan of zie je in ieder geval een geweer. Over het hele plaatje gezien komt Renegade gewoon erg goed uit de verf, grafisch gezien dan. De engine doet zijn werk prima en omdat ze hem heel netjes hebben opgebouwd is de game ook prima te spelen op een wat minder goede computer.

Speciale vermelding verdienen volgens mij de filmpjes, deze zitten namelijk erg strak in elkaar. De karakters zijn met veel oog voor detail gemaakt, al oogt alles een beetje wazig in de standaard 1024-768 resolutie modes. De monden zijn vooral opzienbarend. Ze kunnen echt open en bewegen compleet synchroon met de tekst, bovendien zitten er nog echte tanden en een tong in en dan krijg je toch wel een mooier effect dan je gewend bent van filmpjes met spraak. De spraak zit op zich ook prima in elkaar met stemmen die niet nep klinken ofzo en er zijn altijd wel wat geluiden op de achtergrond. Je hoort Havoc sowieso vaak en dan maakt hij meestal coole opmerkingen, het is dan ook niet zo moeilijk om je een beetje in hem in te leven.

‘That was left handed!’

En dan de sound. Zoals sommigen wel weten heeft Westwood echt een goede soundstudio zitten daar, en dat hebben ze deze keer ook weer laten horen. De muziek is weer subliem en is echt zoals we al kennen van de RTS games. De geluidseffecten van de wapens en voertuigen zijn goed en redelijk overtuigend. Bovendien hebben de Nod mannetjes ook hetzelfde hoge stemmetje als ze dood gaan als in de RTS games, echt geinig. De sound is dan ook erg belangrijk voor dit spel, want door de goede sound heb je ook de hele tijd een C&C sfeertje over je heen, in zowel single- als in multiplayer. Tijdens het spel en vooral tijdens de filmpjes heb je ook de hele tijd Havoc die coole opmerkingen maakt als ‘That was lefthanded’ of zoals in een filmpje ‘One against hundred? Looks a little unfair to me.’ ‘Yeah, I know. Maybe I’ll shoot lefthanded!’. Echt de Command & Conquer stemming.

Gameplay???

Hoewel alles er tot nu toe goed uitziet, kleven er toch wat nadelen aan Renegade. Zo is de singleplayer mode wel heel erg kort, de easy mode speel je wel uit in 8 en de medium in 10 uur. Het is zo erg, dat ik dacht dat ik gewoon de eerste echte missie af had en nu verder kon gaan achter Kane aan. Maar niets daarvan, er verscheen opeens een aftiteling in beeld. Daar bovenop is de AI (Artificial Intelligence) heel erg beroerd. De Nod units kunnen helemaal niks behalve opzij lopen, en zelfs dat doen ze erg onhandig. Je kan ook het oude truukje toepassen waarbij je even de hoek om komt, om vervolgens één voor één de units neer te knallen als ze de hoek om komen lopen. Ik heb ze zelfs in de rij zien staan om de hoek om te komen, alsof ze niet om de muur én om mijn slachtvoer heen konden lopen. Misschien wordt de AI nog goedgemaakt in een patch, maar dit is belabberd. Wat wel goed in elkaar zit is de besturing. Als unit is het gewoon te besturen zoals iedereen altijd gewend is met shooters, maar de voertuigen vereisen natuurlijk een andere benadering. Dat is echter prima opgelost door te rijden met de pijltjestoetsen en te schieten en richten met de muis. Iedereen kan natuurlijk zijn eigen instellingen gebruiken, maar het is wel goed gedaan door Westwood. Bovendien raak je het gevoel voor de richting waarin je rijdt zelfs niet kwijt als je achter je aan het schieten bent, netjes gedaan hoor. De bewegingen van de units zijn mooi gedaan en alles verloopt gewoon vloeiend. Alleen een beetje vreemd dat dode units niet blijven liggen maar verdwijnen in een soort zilveren glans, maar dat was in C&C ook zo, dus… Nog een probleem wat ik vond tijdens de singleplayer is dat je eigen mannetjes ook dom zijn. Zo moet je op een gegeven moment iemand redden, maar die zal de hele tijd voor je uit rennen als je beweegt en dus wordt hij neergeknald. Hup, nog maar eens proberen dan. Sowieso is het rennen irritant, want het lijkt eerder of je wat aan het joggen bent zo langzaam ga je, en dat is dus vooral irritant in situaties als die hierboven. Als laatste nadeel liggen er ook wel erg veel powerups op de grond verspreid en Nod units laten ze ook geregeld vallen, het is dus eigenlijk best wel moeilijk om dood te gaan.

Multifun.

Waar Renegade in uitblinkt is dan ook de Multiplayer, ten minste in vergelijking met de singleplayer. Want Renegade is gewoon een goede shooter, maar niets opzienbarends. De kracht van deze multiplayer zit hem in twee dingen. Ten eerste: je vecht lekker veel met de voertuigen. En ten tweede: de C&C sfeer komt nog beter naar voren dan bij singleplayer. Je kan in multiplayer echt elke unit zijn die je wil en elk voertuig besturen die er in het spel zit, na de afgelopen patch zelfs een paar vliegtuigen. Het is de bedoeling dat je de basis van je tegenstander vernietigt terwijl je jouw basis heel moet zien te houden. Ook is het handig om je Harvester heel te houden, want dan krijg je geld binnen en daar kun je tanks en units voor kopen. Je kan ook winnen door aan het eind van de tijd meer punten te hebben dan de tegenpartij, die je haalt door op ze te schieten, of door een beacon voor een speciaal wapen op een bepaalde plek in een gebouw neer te zetten. Als die dan afgaat heb je automatisch gewonnen. Bovenal is deze multiplayer mode gewoon lekker veel fun om te doen en verlengt het de replay nog wel aanzienlijk.

Dus:

Als conclusie zou ik moeten trekken dat er zeker een paar foutjes in Renegade zitten, maar dat C&C fans in het bijzonder én shooter fans in het algemeen deze game zouden moeten checken. Het is leuk om te doen, de gameplay staat redelijk stevig, de graphics zijn prima in orde, de herkenbaarheid van C&C is geweldig en de multiplayer is dikke fun. Command & Conquer: Renegade scoort dan ook een dikke voldoende.

  1.   
    Overload14's avatar

    Ziet er grappig uit xD

  2.   
    michael88's avatar

    egt man wat een zielig spel. dit verknalt de reputatie van C&C:(:(:(