The Flying Dutchmen, clan interview

Het online spelen van games neemt steeds meer een belangrijkere rol in. Tot voor kort ging het grotendeels om de single player mode en was de mogelijkheid om een game over internet te spelen een stuk minder belangrijk. In deze column zal het draaien om de “The Flying Dutchmen”. Een van de vele Nederlandse clans, maar waar ik een hele tijd heb ingezeten. Het leek me wel leuk om een stuk over hun te schrijven.

Tjah als lezer zal je natuurlijk snel afvragen “Waarom koos je voor die clan?”. Nou dat zal ik eventjes kort uitleggen. Ongeveer 2 jaar geleden heb ik me voor het eerst begeven op het online gamen. Ik begon met het spel “Tiberian Sun”, omdat ik een vrij langzame pc had en alleen Tiberian Sun hierop wel goed draaide. Na wat maandjes gespeeld te hebben vroegen ze of ik hun clan wilde joinen (= lid worden van een clan). Wat me in het begin, bij “The Flying Dutchmen” al meteen opviel was hun professionele website. Op deze site werden onder andere de scores erg mooi bijgehouden en de site zag er gewoon goed uit.

Ik zal hieronder gebruik maken van een interview met Indra van Osenbruggen [nickname: H0LLanD]. Hij is de oprichten van de clan, samen met Joost van Osenbruggen [nickname: LordGeo], die de website van “The Flying Dutchmen” voor zijn rekening neemt. De clannaam wordt overigens ook afgekort tot “FD“ en “FDNL”.
In deze column zal ik onder aan wat spelernamen plaatsen met hun functie binnen de FD.

Om nu in te komen begon ik met de vraag wat volgens hun een clan inhoud:

[H0lland]: Een clan is een groep spelers die het samen nemen tegen andere clans. Verder train je met je mede-members en je wisselt strategieën uit om steeds beter te worden. Verder is het een stuk gezelliger om samen met bekenden te spelen dan steeds maar alleen een game in te gaan.

Natuurlijk is het eerst belangrijk te weten: “In welke games kun je de FD vinden?”.
[Lordgeo]: Je kunt FDNL’ers vinden bij de volgende games:

 • Tiberian Sun, Red Alert/2 en het expansion pack hierop: Yuri’s Revenge
 • Diablo II en Lord of Destruction
 • Counter-Strike
 • Return to Castle Wolfenstein (clan in opbouw)
 • Commando’s 2 (clan in opbouw).

Daarnaast hebben we verzoeken (gehad) om ook ‘wat te doen’ aan Nox, maar dat is niet doorgegaan omdat er te weinig interesse was bij de bestaande leden.

Een vraag die snel in me opkwam was “Hoe kwam je op het idee om een clan op te starten en waarom koos je voor ‘The Flying Dutchmen’?”.

[Lordgeo]:
[Voor het volledige achtergrondverhaal bezoek deze link:
http://www.fdnl.nl/html/background.html]

Het begon allemaal in augustus 1999 met de aanschaf van Tiberian Sun. Nadat H0lland en ik alle missies hadden uitgespeeld, wilden we eigenlijk meer en zijn toen eens gaan kijken wat de”multiplayer versie” nou voorstelde. Daar leerden we dat je ook in teamverband (clans) kon spelen. Een clan oprichten was niet zo’n probleem, maar een leuke naam verzinnen wel.

Omdat een clan maximaal uit 20 leden kan bestaan, en er steeds meer mensen lid wilden worden, moesten we in februari 2000 al onze 2nd division openen [FD_NL], gevolgd door [FDNL] en [-FDNL-].
Momenteel zien we een verschuiving van Tiberian Sun naar Red Alert/Yuri Revenge en andere games, zoals Return to Castle Wolfenstein.

Vervolgens wilde ik eigenlijk wel weten hoelang “The Flying Dutchmen” bestaat?

[Lordgeo]: De clan is opgericht op 24 oktober 1999 en bestaat dus nu ruim 2 jaar.

Dit is wel eventjes genoeg geschiedenis, nu iets over waarom “The Flying Dutchmen” zich onderscheidt van de andere Clans in de games.

[Lordgeo] gaf me de volgende punten:

 1. De clan is opgericht met het doel om met meerdere personen plezier te beleven aan online games.
 2. Het lidmaatschap beperkt zich niet alleen tot het spelen van games, maar leden helpen elkaar ook onderling. Dat kan zijn met technisch advies voor een pc die het niet doet, een programma dat eigenaardige trekjes vertoond, maar ook op het persoonlijke vlak. Leden hebben zo nu en dan behoefte om hun persoonlijke problemen te bespreken en vinden dan ook een gewillig oor bij elkaar, maar ook bij de clanleiding.
 3. Als leden een clangame verliezen worden ze niet gelijk uit de clan verwijderd, wel kan op den duur gevraagd worden om in een lager echelon te gaan spelen.
 4. Als een van de weinige clans worden de behaalde Tournament en Clanscores op de website gepubliceerd. Omdat het inmiddels volledig geautomatiseerd is, kunnen de scores meerdere malen per dag worden bijgewerkt, maar minimaal 1 keer.

  Het zal natuurlijk veel tijd kosten om als leider van een clan vaak actief te zijn, maar heb je dat ervoor over?

  [Lordgeo]: Als je een clan opricht, dan mogen de leden van je verwachten dat je er ook iets extra’s voor doet. Hier moet je van tevoren rekening mee houden en ook bereid zijn om aandacht te besteden aan de sociale aspecten. Daarnaast kost het onderhoud van de programmatuur nogal wat tijd (bijv toevoegen scores van nieuwe games; nieuwe functies, leden administratie, etc.). Soms zoveel dat je nauwelijks meer aan het spelen van games toekomt. Ook heeft ons messageboard kent een redelijk hoge activiteit. Alle nieuwe berichten moeten gelezen en zonodig beantwoord worden.

  Ik heb gekozen om een aantal bekende spelers van de FD in het licht te zetten, dit zijn ook spelers waarmee ik vaak mee gespeeld heb.

  Nickname: DeHulk
  Member since: 6 November 1999
  Playing: Tiberian Sun / Counterstrike

  Nickname: uDIEiDONT
  Member since: 6 augustus 2000
  Playing: Tiberian Sun / Counterstrike

  Nickname: Ice4002
  Member since: 24 juni 2000
  Playing: Counterstrike

  Nickname ImUrDeRu
  Member since:
  Playing: RTCW/ Counterstrike / Diablo2

  Nickname: Pretvlek3
  Member since: 7 Maart 2000
  Playing: Tiberian Sun/ Diablo

  Nickname: Fux29
  Member since: 29 Maart 2000
  Playing: Tiberian Sun

  Nickname: HeLLiCe2k
  Member since:
  Playing:Red alert 2/ RTCW/ Counterstrike

  Conclusie:
  Ik hoop dat je als lezer een leuke indruk hebt gekregen over de “The Flying Dutchmen”. Ik heb er zelf overigens een mooie tijd in gehad en dat hoop ik zodra “Command and Conquer – Renagade” uitkomt, weer deel uit te maken van deze Elite. In de komende maanden hoop ik nog een clanverhaal te kunnen vertellen.

  Voor meer informatie over de clan:
  http://www.fdnl.nl

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren