De games van 2001

Het is weer voorbij, het jaar zit er weer op. En net als in de real-life world gebeurde er in de gameswereld ook behoorlijk wat: ION Storm ging ten onder, Bohemia Interactive Studio steeg ineens naar boven, er kwam geen Tomb Raider spel, maar wel een film en Duke Nukem Forever kwam ook nog steeds niet uit. Maar als je nieuws van het afgelopen jaar zoekt, kijk dan eens in ons nieuwsarchief. Want in dit artikel zul je alleen vinden van wat wij GN’ers, per persoon, de beste games vonden. Ook geven wij onze flop van 2001 op en kijken we alvast uit naar wat wij van 2002 verwachten.

Martijn Lohmeijer

Top 2001:

  1. Black & White, toen het ding eindelijk uit kwam bleek dat Peter Molyneux toch echt een genie op gamesgebied was. Jammer genoeg is de game minder toegankelijk en langdradiger dan verwacht. Je moet niet te snel willen en je moet dingen uit willen vissen. Grote pluspunten zijn de engine, je creature, gesture recognition en natuurlijk de AI van alles wat in het spel beweegt. De bugs wegen bij mij niet op tegen de vernieuwing die B&W heeft gebracht en de ballen die Molyneux heeft gehad om het gewoon zelf te gaan doen.
  2. Return to Castle Wolfenstein, toch maar boven Max Payne. Multiplayer + Single player van deze kwaliteit bij elkaar voor 100 piek is echt heel veel waar voor je geld.
  3. Max Payne, mooie graphics, vernieuwende bullet-time techniek, jammer van de lengte van het spel.
  4. MS Flight Simulator 2002, nu met Real-time ATC kom je het dichtst bij echt vliegen. Mijn vorige ervaring was met FS98 en mijn mond viel open van verbazing toen ik FS2002 voor het eerst zag.

Flop van 2001
Gereviewed: F1 2001. Dit spel had nooit in deze staat op de markt gebracht mogen worden en tevens zal het never nooitniet in de buurt kunnen komen van een echte F1 sim als ze niet eens heel snel iets aan de physics engine gaan doen.

Nooit gekomen: World Sports Cars. Vol verwachting klopt mijn hartje maar de waarheid is dat de West Brothers nu ook al zonder publisher zitten nu Empire het contract heeft opgezegd. Als maar de helft van wat de game kan zijn in de uiteindelijke versie terecht komt zal de gehele serieuze simracing community acuut zijn baan opzeggen om alleen nog maar te kunnen racen.

Hoogste verwachting voor 2002:
Sof 2, Unreal 2, WSC (tegen beter weten in)

Dennis van Dam

Top 2001:

  1. Stronghold, goed, kon grafisch beter, maar ik vergeleek het met Age of Empires en dan is het wel duidelijk. Verder oneindig leuk in multiplayer.
  2. Max Payne (Ziet er heel gelikt uit!! ).
  3. Commandos 2, ongetwijfeld een verslavende game, met nog betere graphics.
  4. NHL 2002 , ja, sportfreak, dit is een leuke game om met je vrienden te spelen.
  5. Fifa 2002, ben er vandaag nog mee bezig geweest, niet de game van 2002, maar het is wel leuk om te spelen).

Flop 2001:
De Domper van dit jaar vond ik Red Faction, het leek mij op het eerste gezicht wel leuk, maar het is niks meer dan de zoveelste Half-life kloon. En ik zie liever weer eens wat origineels in de Shoot ‘em up sectie, want dit genre begint nogal saai te worden.

Hoogste verwachting voor 2002:
Ik kijk op het moment nog uit naar The Return to Castle Wolfenstein. Dit lijkt me een Supergaaf spel, grafisch zal dit spel het uiterste uit deze computer moeten pompen. Want ik ben enorm benieuwd wat dit spel te bieden heeft. Deze is in elk geval een must voor 2002!
(Ach ja, sommige mensen raken het tijdsbesef helemaal kwijt in de vakantie 😉 ! Red.)

Joris Romeyn

Top 2001:

  1. Max Payne, kort, maar echt vernieuwend.
  2. Operation Flashpoint, strategie!
  3. Return to Castle Wolfenstein, ik heb het zien draaien op een P4 1,6GHz met GeForce3 en dat is cool!

Joris is een echte PlayStationfan en geeft daarom ook zijn PS2 top van 2001 op:

  1. Gran Turismo, het beste racespel ooit. Realisme troef.
  2. GTA 3, need I say more? (*little devil inside*)
  3. WRC 2001, mooie rally simulator.
  4. Silent Hill 2 (aah! w-wat was d-dat?).
  5. Shadow of Memories, een geinige RPG die het volhoudt tot Final Fantasy 10 er is.

Flop 2001:
Paris-Dakar rally (ook voor de PS2). Het spel leek wel uitgebracht voor de PSX, zo blokkerig waren de graphics. Jammer, als je ziet wat voor potentie de PS2 heeft.

Hoogste verwachting voor 2002:
Dat is moeilijk, Ik twijfel hierbij tussen 2 grote spellen (voor de PS2) die uit gaan komen. Dan heb ik het over Metal Gear Solid 2 en Final Fantasy X. MGS2 om zijn geweldige gameplay en spanning en FFX om zijn super verhaal.
Als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor Metal Gear. De grafische kant van dit spel is werkelijk ongeloofelijk mooi en de actie is geweldig spectaculair. Ik moet hierbij wel zeggen dat Final Fantasy X wel heel erg in de nek van Solid snake hijgt. (*grin*)

Danny Dam Wichers

Top 2001:

  1. Operation Flashpoint, dit spel kwam uit het niets en heeft mij de meest realistische oorlogsvoering tot nu toe gegeven. Ook beloofden de makers uitbreidingen gratis te verspreiden en dat is, op de nieuwe campaign na, ook zo gebeurd.
  2. Max Payne, 2001 was het jaar van Max Payne, want hier werd op gewacht (net als wat andere games die ineens tot 2002 werden uitgesteld…).
  3. Tom Clancy’s Ghost Recon, Delta Force heeft er een geduchte tegenstander bij! Ghost Recon maakt van de actie van Delta Force samen met sqaud based gameplay en een strakke grafische engine een game waar je als tactische shooterfanaat niet omheen kunt!
  4. Giants: Citizen Kabuto, ook dit spel kwam, net als Operation Flashpoint, vrijwel uit het niets. Het zou een mix van RTS, FPS en wat jet-ski racing worden. Dat is gelukt, met een fantastisch grafisch sausje erbij!
  5. Red Faction, gewoon een lekkere verhaalgedreven FPS, waarvan er al vrij weinig goede uitkwamen in 2001. Geo-modding is cool, het spel was lekker lang en had veel wapens, wat wil je nog meer? Vaak winnen in multiplayer! En vooral daardoor vind ik het zo’n goede game 😉

Flop 2001:
Half-life: Blue Shift. Dit spel is de Half-life naam niet waardig! Het was veel te kort, te makkelijk en er zat geen enkel nieuw element in!. Origineel zou het een DC of PS2 titel worden of zo, maar ze hebben er maar een PC game van gemaakt, om nog wat extra geld te verdienen. Zonde van dat geld! Down liever Azure Sheep (Mod van 2001?) van http://www.halflifeitalia.com Die is gratis en een stuk beter!

Hoogste verwachting voor 2002:
Jedi Outcast: Jedi Knight 2. C&C Renegade lijkt me te gehyped, Duke Nukem Forever zal wel tot 2005 worden uitgesteld en als ik tussen Soldier of Fortune en Jedi Knight moet kiezen, dan blijk ik toch net iets meer een Star Wars-fan te zijn!

Joost Hofman

Joost is de webmaster van GamersNet. Hij houdt zich vooral bezig met het maken en verbeteren van GamersNet. Daarom had hij geen tijd om zijn visie op de games van 2001 uiteen te zetten. Hij wist alleen in een moment tussen het coden het volgende samen te stellen:

Beste plaatsen op het Internet:

  1. GamersNet
  2. Het forum van GamersNet
  3. De demo’s van GamersNet
  4. PizzaWeb, hé, een mens moet toch eten?
  5. http://www.mailorderbrides4u.com, ??? Wij willen het niet eens weten…

Flop 2001:
De ‘Informatie en vragen aan onze medewerkers’-sectie van GamersNet. Die sectie werd namelijk niet bezocht!

Hoogste verwachting voor 2001:
Een gemiddeld aantal bezoekers van 20.000 per dag voor GamersNet. ‘Dat moet toch lukken’, horen we hem nog zeggen.

Om toch nog iets nuttigs uit hem te krijgen, hebben we het volgende aan hem gevraagd:

Meest gelezen artikel in 2001: The Sims: Livin’ Large
Meest gedownloade demo in 2001: Max Payne
Het meeste aantal hits op GamersNet op een dag in 2001: dat loopt op in de duizenden 🙂

Conclusie:

De beste game van 2001 is volgens ons Max Payne, dat blijkt wel uit het aantal nominaties. Daarna volgen Return to Castle Wolfenstein en Operation Flashpoint op de tweede plaats. De derde plaats wordt door de rest van de genoemde games bezet.

Een duidelijke flop van 2001 is er niet. Wij komen er ook niet uit, wat wij van 2002 moeten verwachten op gamesgebied.

Laten jullie ook eens wat van je horen! Spring direct naar het forum!

  1.   
    nickykolkie's avatar

    oude games hadden jullie toen al mebers we zitten nu in 2008 en het gaat volgens mij behoorlijk goed
    😆 GN rocks

  2.   
    Sa.'s avatar

    ”kolkie95″ schreef, "oude games hadden jullie toen al mebers we zitten nu in 2008 en het gaat volgens mij behoorlijk goed
    😆 GN rocks"

    wezitten in 2009 hoor 😆