Fifa 2002

Fifa, een begrip in de game wereld, een spel dat elk jaar nog mooier en beter is, en toch hetzelfde… EA sports lanceerde de jongste telg uit de Fifa seriel onder het motto “Hét Voetbal spel voor de pc opnieuw uitgevonden”. Meer precisie, controle en mooiere graphics die alles overtreffen. Met in Nederland onze eigen Ruud van Nistelrooy op de cover, maar zonder Nederlandse competitie! Maar wat zien we nou écht in het nieuwe Fifa spel, is die nou écht zoveel beter en leuker als beweert wordt? Wij van Gamersnet namen een kijkje.

Kickoff
En na de installatie, waar je voor het eest een heus serienummer moest invoeren kon ik aan de slag met een potje. De gewoonlijke opties staan er, hoewel het speltype “Vriendschappelijk” overbodig wordt gemaakt door de optie “Nu spelen” in het hoofdmenu. Na de “Nu spelen” optie in het hoofdmenu vinden we in het speltype menu de opties: Vriendschappelijk, FIFA World Cup Kwalificaties, Multiplayer, Seizoen, en Toernooien met onder andere Europese toernooien en de mogelijkheid zelf een toernooi te maken.
De meest voor de hand liggende optie is trouwens gewoon “Nu spelen”. Wij willen immers gewoon voetballen!
Nadat ik de wedstrijd ben begonnen merk ik dat het passen en het schieten wel heel erg lastig is. Terug naar het hoofdmenu dus, maar dan valt mij pas op dat er geen mogelijkheid is om naar het trainingsveld te gaan….HELP!?!?
Vooral nu, met deze versie van Fifa, waarbij je jezelf het passen, schieten en mikken opnieuw moet aanleren kun je dit alleen maar in de wedstrijd zelf leren. Ook de vrije trappen, waar ik zo goed in was in voorgaande versies is nu daardoor een stuk lastiger want je kunt het gewoonweg niet trainen. Een groot gemis dus, en dat is erg jammer.
Wat ik erbij moet zeggen is het volgende; Als je de controle eenmaal beheerst, dan is het geweldig spelen, omdat je zeer mooi doelpunten kunt maken.

Tackles
Wat ik nu vooral niet mag vergeten is het vernieuwde tackle-systeem hier. Na het spelen van enkele wedstrijdjes op amateurniveau ben ik het spelletje eindelijk een beetje aan het leren. Zo kun je nu ook passen met een krul, en ook op doel schieten met een krul. Het krullen van de bal vindt ik wel heel gaaf, leuk om te weten is dat ik zelfs precies vanaf de achterlijn heb weten te scoren dankzij een krul knop. Met deze knoppen (standaard “z” en “c”) kun je een effectbal maken die naar buiten draait of naar binnen draait. Dit is erg leuk tijdens het overspelen.
Goed, met het krullen wil de aanval wel lukken, maar het verdedigen is ook lastiger geworden omdat het tacklesysteem volledig is omgegooid. Zo kun je niet zo één-twee-drie iemand tackelen door op A te drukken. Je moet je tackle ook daadwerkelijk op de desbetreffende speler mikken want als je dat niet doet, dan gaat de “sliding tackle” volledig mis. Oh, in het begin kun je bijna onmogelijk géén rode kaart halen, iemand van achter neerhalen blijkt ook al niet te mogen. Dat maakt het aanvallen al gelijk een stuk leuker. Verdedigen is minder leuk. Mijn advies is dan ook om alleen een sliding tackle te maken als het echt nodig is. En verder niet al te veel die te gebruiken, net als in het echte voetbal. Nogmaals, ook al het tackelen als verdediger minder leuk, daarmee bedoel ik dat het een potje voetbal juist spannender en leuker maakt. Pluspuntje hier.

Meer realisme?
Hier kan ik m’n hart ophalen! Op sommige screenshots zijn fakkels vanuit het publiek te zien (zie de Fifa site van EA Sports), maar om alle misverstanden uit de wereld te helpen; die zitten er in de pc versie niet in. De graphics zien er niet alleen zeer gelikt uit, er zitten zelfs authentieke gezichtenin! Een speler zoals Beckham lijkt ook echt op Beckham en ook van Nistelrooy lijkt toch erg goed. Dan heb ik het nog niet over Rául, Campbell, en Figo gehad. En zo zijn er nog een aantal meer die ook daadwerkelijk gelijkenis vertonen. Knap gedaan. De lichteffecten zijn nu ook verbeterd. Er zijn lichteffecten die in de vorige delen ontbraken. De spelers glimmen in het licht zoals in het echt, tenminste, dat heeft ea geprobeerd te suggereren. Toch is dit iets te fanatiek gebeurd. De spelers glimmen naar mijn idee net iets teveel.
Het commentaar is in deze Fifa een stuk kleurrijker. Het publiek hoor ik niet veel nieuwe dingen juichen, en de spelers die juichen ook niet. De veldgeluiden zijn volgens mij ook hetzelfde gebleven, hoewel het “paal geluid” nu wel nóg mooier klinkt. Dat is wel netjes. Wat niet realistisch is, dat zijn de namen van sommige teams. EA beweert dat alle echte namen erin zitten, maar wanneer je met het Nederlands elftal gaat spelen, dan valt je waarschijnlijk al gelijk op dat alle spelers, nummers zijn. Wat een geluk dat je er zelf namen in kunt zetten.

Terug naar het spelen zelf, want we hebben het hier immers over realisme, maar wat is er dan realistischer aan het spelen zelf? Wel, om te beginnen is het van belang dat je de vrije ruimtes zelf vind. Je zult sommige spelers opeens zien sprinten, en dan is het handig om daar de bal naar te passen, want meestal sprinten die spelers dan juist naar de vrije ruimtes. Je moet dan goed opbouwen en de kansen goed uitspelen, als je al kansen kunt creëren. De verdedigers van je tegenstander kunnen al een stuk beter verdedigen. Ze blokken je schoten op doel als je niet vrij staat en ze zijn niet makkelijk uit te dollen met de pirouette knop uit de vorige Fifa versie. In Fifa 2002 kun je ook trucjes uithalen zoals scharen, maar de tegenstanders zullen je er dan nog niet zomaar doorlaten. Met de spatie kun je daarom een mooi 1-2’tje maken, dus als de situatie het toelaat druk je op de spatie, en een 1-2’tje is geboren. Heel erg nuttig hier.

Dan is er nog één ding hier wat me aanspreekt, en wat in zekere zin ook realistisch is, en dat is het buitenspel. Mocht iemand buitenspel staan krijg je daar een mooie herhaling van te zien, die soms goed duidelijk is. Dat is leuk om te zien. De herhalingen van foute sliding tackles zijn daarentegen vervelend. Als je ze vier of vijf keer hebt gezien, dan heb je het wel weer gezien.

Tot slot
Last but not least zal ik maar zeggen. In tegenstelling tot vorige versies is er nu een award systeem. Je kunt door toernooien te spelen en te winnen bepaalde opties beschikbaar maken, zoals cheats. Zover ben ik zelf helaas nog niet gekomen omdat ik een groot deel van de tijd doorbracht met het perfectioneren van m’n speltechnieken, het passen en het schieten.
Het heeft namelijk even geduurd voordat ik er achter kwam dat ik een bal hoog in het doel kon krijgen door de power bar ingedrukt te houden tot deze rood is. Ach, het zal het enthousiasme wel geweest zijn.
Ik ben nog niet helemaal klaar, want speciaal voor alle Hollanders is het penalty schieten ook iets veranderd. Je kunt nu namelijk ook een écht Jaap Stam Pingel nemen…20 meter over. Zo kun je ook de lat, de paal en de kruising raken. En ja, naast-schieten behoord ook tot de mogelijkheden. Penalty’s nemen is nu moeilijker geworden, penalty’s houden niet, dat is toch makkelijker, want je hoeft nu niet meer naar de vier hoeken te duiken. Links of rechts duiken is nu voldoende.

Conclusie
Naar mijn mening hebben de makers het spel op het laatste moment toch iets afgeraffeld, waardoor sommige shirts van teams niet kloppen, en transfers nog niet juist zijn. Dat kan beter. Ook de maffe glans over de spelers mag wel wat normaler. Toch biedt de nieuwe techniek om te passen en te schieten veel nieuwe mogelijkheden tijdens het spelen, waardoor je niet meer de standaard goals hoeft te maken. Dat is een leuke afwisseling, omdat het nu dus bijna elke keer net iets anders is wanneer je een doelpunt maakt. Ik kan het spel voor een beginner niet echt aanraden omdat de trainingsoptie dan een te groot gemis is. Ben je al bekend met Fifa, dan kan ik deze versie wel aanraden, voor beginners natuurlijk ook, maar die zullen een stuk meer moeten oefenen. Fifa wordt elk jaar verbeterd, ik hoop dat Fifa 2003 nóg beter wordt dan deze versie, en dan in elk geval met de Nederlandse KPN-Telecompetitie licenties.

Meer FIFA 2002

  1.   
    ms13694's avatar

    heerlijk om te reageren op zoiets oud 😀

  2.   
    WhySoSerious?'s avatar

    martinschoon schreef, "heerlijk om te reageren op zoiets oud 😀 "

    Echt wel 8)

  3.   
    Tollos's avatar

    prachtig oud spel

  4.   
    Dotz's avatar

    jezzz schreef, "prachtig oud spel"

    Zker maar als je ziet wat er verbetert is/wordt.. is dit echt saai… 😆 Maar zker een klassieker Toch? de echte klassieker is Fifa’98 voor de Snes 😆 die heeft een vriend van mij 😛

  5.   
    Dotz's avatar

    (Srry voor overtollige emcoticons 😆 )

  6.   
    KleineHenkie's avatar

    Geweldige fifa versie de beter was dan zijn opvolger 2003 en die ongeveer even goed (maar wel heel anders) was dan 2004

    Vooral creatiecentrum was vet 8)

  7.   
    X-doos's avatar

    KleineHenkie schreef, "Geweldige fifa versie de beter was dan zijn opvolger 2003 en die ongeveer even goed (maar wel heel anders) was dan 2004

    Vooral creatiecentrum was vet 8) "

    En de mogelijkheid om de keeper onderuit te tackelen als hij uit wou trappen 😆