Flight Simulator 2002

Na achttien jaar ervaring is hier dan de allernieuwste versie van Flight Simulator: editie 2002. In die tijd heeft Microsoft een behoorlijke ervaring opgedaan en dat is te zien: Een meesterwerkje voor de liefhebber van vluchtsimulators. Naast de goede grafische kant is er vooral de besturing die bekend staat om zijn realisme. Laten we dan maar eens gaan kijken wat ons te wachten staat…

(noot van de redactie: het betreft hier een review van de Standard Edition. De gmax 3D modelleringstool en enkele nieuwe vliegtuigen zijn daar niet in opgenomen)

Welkom!

Bij het opstarten van Flight Simulator 2002 valt direct op dat dit een goed opgezet programma is. Een groot “Welkom” prijkt midden op het scherm in het menu. Aan iedereen is gedacht, dus ook voor de beginneling is er hoop. Speciaal voor degenen die nog niet eerder gevlogen hebben (in het echt of met Flight Simulator) is er een “Getting started” waar Martha en John King je vriendelijk welkom heten: “Well, hello fellow pilots!” Met behulp van filmpjes leggen zij uit welke functies de instrumenten hebben. Ook leggen zij je de beginselen van het vliegen uit. Dan stellen ze je voor aan Rod Machado, volgens Martha: ‘A fun guy!’ In werkelijkheid is hij jouw eigen instructeur vanaf dat moment. Samen met Rod ga je dan je eerste vlucht maken.

Helaas is de duidelijkheid van de introductiefilmpjes verdwenen en klinkt de stem van Rod Machado nu door de ‘koptelefoon’ die je op hebt. Daardoor is het geluid erg krakerig en komt hij nauwelijks boven het geluid van de motor uit. Gelukkig komt er regelmatig een balkje met tekst bovenin het scherm waarin staat wat de bedoeling is. De eerste ‘take off’ maak je al gelijk zelf, al is het met behulp van je instructeur. Hij legt uit welke snelheid je moet houden om goed te klimmen na de start. Eenmaal in de lucht ga je leren stijgen en dalen met behulp van de stuurknuppel. Ook leer je dat je van hoogte kan veranderen door het vermogen van de motor aan te passen. Daarna maak je een bochtje naar rechts en een bochtje naar links, waarna de landing weer ingezet wordt. Als je eerste vluchtje erop zit, wordt je gefeliciteerd door Rod, en kan je door naar les twee.

Made real by real pilots

Eigenlijk kun je hier niet echt spreken van een spel, maar van een simulatie. Je hoeft niemand neer te schieten, er hoeven geen punten gehaald te worden. Het vliegen staat centraal, niets meer en niets minder. Dit is ook het sterke punt van deze simulator. Maar de besturing blijft belangrijk, spel of geen spel. Zoals verwacht zijn de reacties van de vliegtuigen erg natuurgetrouw. Nu weet ik een beetje waar ik over spreek, aangezien ik wel wat vliegervaring heb (Joris doet o.a. aan zweefvliegen, red). Ook al heb je het ‘gevoel’ niet, het realisme blijft erg overtuigend.

Voor de beginner is het waarschijnlijk lastig om de besturing onder controle te krijgen, daar deze erg lastig en gecompliceerd kan zijn. Eenmaal onder de knie, is de lol alleen maar groter. Een joystick is absoluut aan te raden, omdat een toetsenbord alleen tot een rampzalige besturing kan leiden. De pijltjestoetsen kunnen beter als ‘trim’ gebruikt worden dan als primaire besturing. De nieuwe joystick van Microsoft zelf wordt meerdere malen met grote trots aanbevolen. Deze joystick is ook ideaal voor het vliegwerk, maar wees gewaarschuwd: aan dit stukje hardware hangt een flink prijskaartje. Mocht dit geen bezwaar zijn, dan is dit een absolute aanrader voor de complete vliegervaring.

Nieuwe toestellen

Er zijn uiteraard weer nieuwe toestellen toegevoegd, zoals de Cessna 172S Skyhawk SP, een klein éénmotorig vliegtuig. Ook is het nu mogelijk om in een echt watervliegtuig te vliegen, de Cessna 208 Caravan. Dit toestel biedt een geheel nieuwe ervaring. Het landen op water valt nog niet mee, en het spetterende water is erg leuk om te zien. Ook dobbert het vliegtuig op de golven als het eenmaal stil ligt. Als laatste toevoeging is er de Boeing 747-400, ook wel bekend als de Jumbo-jet. Dit is misschien wel het meest bekende vliegtuig, en niet zomaar: Het is een gigantisch bakbeest dat niet erg makkelijk onder controle te houden is. Om dit beestje de lucht in te krijgen, heb je een lange startbaan nodig!

Aan de vliegtuigen zelf is een hoop aan te passen. Het oefenen van een haperende motor of de brandstofhoeveelheid aanpassen is mogelijk, evenals het veranderen van het vluchtnummer. Ook online vliegen is mogelijk. Met meerdere mensen in een gebied vliegen kan erg leuk zijn. Maar raak je elkaar daar dan niet kwijt? Nee, want er is een speciale lock-on optie waardoor je iemand kan volgen in de lucht, zonder er erg moeilijk over te hoeven doen.

New York

Ook FS2002 heeft geleden onder de aanslagen op New York. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zijn er veel spellen uitgesteld door deze ramp, maar dit spel had een extra gevoeligheid. Zou ging al snel het gerucht dat de terroristen Flight Simulator (eerdere versies) hadden gebruikt om te oefenen, en zo de aanslag te plannen. Verder is het mogelijk om in New York te vliegen, daar waar de Twin Towers eens stonden. Een uitgestelde releasedatum was het gevolg. New York is nog steeds een vlieglocatie, maar de Twin towers zijn inmiddels netjes verwijderd.

New York is niet de enige plek om eens lekker rond te zweven. Er zijn meer dan 21.000 vliegvelden beschikbaar, waarvan 25 in Nederland. Van Gilze-Rije naar Schiphol? Geen probleem dus. Microsoft heeft een ingenieus systeem bedacht om al deze locaties in kaart te brengen. Door automatisch gebouwen, bomen en wegen te genereren krijg je een overtuigende omgeving. Er zijn dus maar weinig voorgeprogrammeerde steden, maar daar is niets van te merken. De computer past de gebouwen en begroeiing aan aan het gebied waar je je bevindt. Een knappe en goed werkende oplossing.

Wat een weertje!

Het lijkt wel of er een blik vol meteorologen is opengetrokken voor FS2002, zo gevarieerd is het weer. Alle seizoenen en alle weertypes lijken aanwezig te zijn. Bliksem, regen, schaapwolkjes, ondergaande zon, harde zijwind. Alles is mogelijk. Er is zelfs een optie om het huidige weer te downloaden van verschillende weerstations. In Japan was het erg mooi weer en in Nederland regende het toen ik dit artikel schreef. Een erg leuke toevoeging aan het realisme. Een verdere verfijning van het weer is ook mogelijk. Het aanbrengen van drukgebieden, wind, temperatuurverschillen en wolken op verschillende hoogtes veranderen behoort tot de mogelijkheden.

Geen reden om je alleen te voelen

Een enorme verbetering in de FS serie is het nu aanwezige interactieve vluchtverkeer. Andere vliegtuigen vliegen af en aan in een realistische manier. Geen harde bewegingen, maar nette bochten. Ook is er nu het zogenaamde Interactive Air Traffic Control (Interactieve Luchtverkeersleiding). Dit is de grootste verandering in de FS reeks. Er moet om toestemming gevraagd worden om te taxieën, te landen en op te stijgen. Dit allemaal om botsingen en gevaarlijke situaties te voorkomen, net als in het echt. Het duurt even om het IATC onder de knie te krijgen, maar het is een welkome toevoeging aan de beleving.

Wat opvalt is de afwezigheid van de pil die ook wel het handboek genoemd wordt. Er zit simpelweg geen handboek in de doos! Microsoft heeft gekozen voor een andere oplossing: alle informatie staat nu op de bijgeleverde cd-roms. Op zich een erg goede oplossing, aangezien ook alle info uitgeprint kan worden naar wens. Er is altijd nog een klein boekje aanwezig met de basisinformatie. Ook staan op de achterkant van het boekje de basisknoppen die gebruikt worden in de besturing.

A good landing begins with a good approach

Hét grote pluspunt van Flight Simulator 2002 is het ongelofelijke realisme. Het vlieggevoel is weer een stapje dichterbij. Microsoft heeft een goede zet gedaan met dit knap stukje werk. Een goede voorbereiding heeft geleid tot een geweldige simulatie. Een minpunt vind ik nog steeds de gebouwen die apart van de omgeving lijken te bestaan. Je ziet letterlijk dat ze los staan van de rest van de omgeving. Dit heeft meer te maken met de kracht van de huidige computers dan met het spel zelf. Grote omgevingen kosten veel geheugen en processorkracht. Begrijp me dus niet verkeerd, het ziet er allemaal erg gelikt uit, maar de perfectie is nog niet bereikt. Kopen dan? Als je felle actie zoekt denk ik dat je dan beter een ander spel kan kopen. Voor de liefhebbers van het simulatie genre: absoluut! Dit is dé vliegsimulatie van het moment, die ik niet snel verbeterd zie worden, behalve door zijn opvolger natuurlijk.

  1.   
    Tooobi's avatar

    hey at all! 😉

  2.   
    Mr. Frank's avatar

    Ik kan al een beetje vliegen, maar is er ergens een site wara je alle “vlieginformatie” in het Nederlands kan lezen?

    alvast bedankt!