Jedi Outcast: Jedi Knight 2

De Star Wars-gerelateerde games van LucasArts die na the Phantom Menace verschenen zijn, zijn allemaal wel op de één of andere manier verbonden aan deze film. Het kon dan ook niet uitblijven, dat er een FPS-achtige titel met Episode I als achtergrond zou komen. Dit werd Obi-Wan, de onofficiële opvolger van Jedi Knight. Maar bij LucasArts vond men, dat de PC te weinig kracht had om het spel er ‘naar LucasArts-standaarden uit te laten zien’. Dus werd dit project ‘geschrapt’, om ‘ineens’ een XBox-titel te worden. Gelukkig kwam er enkele maanden geleden een andere verrassing. Jedi Knight krijgt er namelijk een officiële opvolger bij: Jedi Outcast: Jedi Knight 2.

Van lang, lang geleden…
In 1995 besloot LucasArts een FPS uit te brengen. Deze game heette Dark Forces en introduceerde Kyle Katarn. Kyle was een soldaat, die ooit het Keizerrijk had gediend. Nadat zijn ouders vermoord waren, ontmoette hij Jan Ors, die hem liet zien, dat het Keizerrijk hier achter zat. Daarna werd hij een huurling voor de rebellen. In de eerste missie van Dark Forces mocht Kyle de plannen van de Death Star uit Episode 4 stelen. Daarna mocht hij een ander plan van het Keizerrijk verijdelen: de Dark Troopers. Deze speciale Stormtroopers waren bijna onverslaanbaar en ze konden met gemak in hun eentje een vijandelijke basis uitmoorden. Dark Forces was overigens één van de eerste (zo niet, de eerste) FPS-titels waarin je kon springen. De engine voor de game was door LucasArts zelf gebouwd.

Na deze avonturen kwam er in 1997 een vervolg op Dark Forces. Deze game heette Dark Forces II: Jedi Knight en het bevatte iets wat opvallend afwezig was in Dark Forces, namelijk de Jedi. Sterker nog: Kyle werd zelf een Jedi en je kon dan ook eindelijk naast het standaard schiettuig een lichtzwaard en Force powers gebruiken. Tijdens het spelen was er zelfs nog een RPG-achtig element aanwezig, want jouw daden bepaalden halverwege de game, of Kyle vanaf dat moment aan de Light side of de Dark side van de Force leefde, met alle Force powers die bij de gekozen kant horen. Het doel van het spel was het tegenhouden van enkele Dark Jedi, die op zoek waren naar de planeet van de Jedi, waar ze immens sterk zouden kunnen worden. Ook bleken deze Jedi de moordenaars van Kyle’s familie te zijn. Als ondersteuning voor de game had LucasArts ook weer zelf een engine opgebouwd, die nu volledig 3D was. Ook kon er geschakeld worden tussen 1st en 3rd person view, iets dat zeker hielp tijdens als je het lichtzwaard ter hand nam. De game had ook nog eens bijzonder cutscenes, omdat deze nou niet eens volledig met de computer waren gemaakt, maar omdat er echte acteurs in meededen, die, in George Lucas-stijl, door verder door de computer gemaakte omgevingen liepen. Dankzij de voice overs, de enorme levels die vaak buiten speelden en de Star Wars-theme met bijbehordend lichtzwaard is deze game nog steeds aanwezig in mijn persoonlijke top drie van FPS games.

Jedi Knight kreeg nog een uitbreiding, in de vorm van Mysteries of the Sith. Deze uitbreiding had vooral een nieuw verhaal en een nieuw personage. De lezers van Timothy Zahn’s trilogie ‘In de schaduw van het Keizerrijk’ herkenden namelijk Mara Jade. Deze dame wilde ook volleerd Jedi worden en besloot daarvoor Kyle, die in deze uitbreiding definitief tot de Light Side behoorde, op te zoeken. Kyle had het snel daarna ontzettend druk met het onschadelijk maken van een nieuw wapen van het Keizerrijk, of wat daar van over was. Daarna ging hij op zoek naar de planeet Dromund Kaas, waarvan het Keizerrijk de bekendheid angstvallig geheim had gehouden. Ondertussen keerde het spel naar Mara Jade, die een tweetal missies voor de New Alliance moest uitvoeren. Daarna ging ook zij naar Dromund Kaas, waar een Sith tempel bleek te staan. Kyle was hier nogal uit zijn dak gegaan en Mara moest hem helpen niet naar de Dark Side over te stappen.

…naar het heden
Gelukkig volgt de Dark Forces serie niet de trend die de Star Wars-films nu zetten en gaat Jedi Outcast verder, waar Mysteries of the Sith ophield. Ook dit deel gaat over Kyle, maar hij is geen Jedi meer. Nadat hij op Dromund Kaas bijna zijn leerlinge had vermoord en ook bijna Dark Side was overgelopen, vond hij het genoeg geweest en besloot hij zijn lichtzwaard bij Luke Skywalker in te leveren. Meer wil LucasArts niet over het verhaal vertellen, behalve dan dat Jan Ors een belangrijke rol gaat spelen.

Wat wél bekend is, is dat het spel in samenwerking met Ravensoft wordt geproduceerd. Naast het feit dat Ravensoft altijd al goede FPS-games aflevert, is er nog een iets dat gamers zeer zal verheugen: Ravensoft heeft tot nu toe alleen maar gebruik gemaakt van Quake-engines en Jedi Outcast zal geen uitzondering zijn. Jedi Outcast breekt hier met de traditie van FPS-games van LucasArts die op eigenhandig gemaakte engines lopen, want Jedi Outcast zal als kloppend hart de Quake III:Arena engine hebben! Dat staat in ieder geval garant voor spetterende grafische effecten, waardoor bijvoorbeeld de lichtzwaarden eindelijk een echte gloed hebben, iets wat in de voorgaande games ontbrak (afgezien van het licht dat op de omgeving scheen natuurlijk). De omgevingen zullen ook een stuk levendiger zijn. In hangars zullen bijvoorbeeld een groot aantal R2 units rondwaren. Ook zal het mogelijk zijn om met je lichtzwaard, dat Kyle dus toch weer op de één of andere manier krijgt, gloeiende krassen te zetten op muren en dergelijke. Verwacht echter geen GeoModding, zoals in Red Faction.

Wat Ravensoft ook meebrengt bij deze game, is de GHOUL-engine. Deze engine zorgde in Soldier of Fortune voor de 26 verschillende hit-zones. Bij elke hit-zone hoort een andere reactie van de figuur, die daar geraakt wordt. Het is niet zeker of je in Jedi Outcast op die manier lichamen kunt ontleden zoals in Severance, want het ontwikkelteam is er nog niet over uit of ze dat wel willen. Op een presentatie van de game kon het overigens wel en ook in de eerste Jedi Knight zag ik wel eens een ledemaat afgehakt worden. Jedi Outcast zal ook over een veel betere AI beschikken, dan Jedi Knight deed. In hun eentje zullen Stormtroopers bijvoorbeeld veel banger reageren, dan wanneer ze vergezeld worden door een moraalopbeurende officier. Dood jij echter die officier, dan zullen de troopers zich zo snel mogelijk uit de voeten proberen te maken. Iets anders dat als slimme AI werd opgemerkt, is het teruggooien van een granaat door een vijandig figuur… Ook zal een andere groep tegenstanders heel erg slim zijn. Deze groep wordt gevormd door Jedi, die het niet zo met jou ophebben en dus zeer waarschijnlijk tot de Dark Side behoren. Je zult dus weer duellen met deze tegenstanders moeten uitvechten en die zullen ongetwijfeld weer alleen met het lichtzwaard te winnen zijn. De grafische effecten en de AI zullen voor dramatische duels zorgen. Voor de grafische effecten moet je de screenshots bekijken en wat de AI betreft, bleek het volgende tijdens de presentatie: Een tegenstander van Kyle wist perfect over Kyle’s lichtzwaard te springen en ervoor te duiken, waarna Kyle eens flink door zijn tegenstander’s wapen getroffen werd. Een nieuw ‘polygon-to-polygon-hit-detection-system’ moet ook voor een natuurgetrouwer gevecht zorgen. Naast het lichtzwaard zul je over de meeste andere wapens uit Jedi Knight beschikken. Ook de Force powers zijn natuurlijk aanwezig. Er zullen een aantal nieuwe powers naast die uit Jedi Knight ter beschikking staan. Één ervan is de Jedi Mind Trick, waarmee je vijanden dingen kunt laten doen of juist niet. Er was namelijk nog niet helemaal bekend wat je er precies mee zal kunnen, maar het laten open maken van deuren door een vijandig persoon was een mogelijk gebruik.

Conclusie
Ik weet zeker dat Jedi Outcast een goede opvolger van Jedi Knight gaat worden. Ik kan dan ook niet wachten tot het klaar is, maar dat zal wel moeten. De release staat vooralsnog in maart 2002 gepland. In de tussentijd zal mede-ontwikkelaar Ravensoft ons nog met Soldier of Fortune 2: Double Helix vermaken. Van die laatste game waren al zeer hoge systeemeisen bekend. Jedi Outcast heeft de volgende:

  • Minimum – PII 300 MHZ With 64 MB RAM And VOODOO3 Accelerator
  • Mid-Range – PIII 700 MHZ With 128 MB RAM and GeForce 2 Accelerator
  • High-End – P4 – 1.5GHZ With 256 MB RAM And Next-Generation Accelerator
  • Meer Jedi Outcast: Jedi Knight 2

    1.   
      perrysport's avatar

      is een leuk spel als je kan cheaten hiet zijn er een paar:

      tik in: helpusobi 1

      daarna kan je cheaten:

      god : onsterfelijk

      sabercolor green of rood of paars of blauw of geel of oranje : geeft je lightzwaard andere kleur

      setforceall 9 : krijgt alle forcepowers op beste niveu

      give all : alle health, wapens, schild en items

      fly_xwing : laat jedi outcast crashen

      drive_atst : je zit in een atst

      ik hoop dat je er iets mee kunt 😕 😀