Commandos 2: Men of Courage

Het leven in het leger is erg hard. Om de trainingen goed te kunnen doorstaan moet je tot het uiterste gaan. Als je er in slaagt om de harde training te doorstaan word je ingezet in een missie als een speciale eenheid ofwel een Commando. Hier begint het spel waarin jij het Commando team zal gaan leiden in zijn weg op en rond het slachtveld.

De voorgangers van Commandos 2 waren Commandos – Behind the Enemy Lines en Commandos – Behind the call of duty. Dit waren toppers waarmee je wel een aantal weekenden zoet was. Het grote succes van deze games was vooral te danken aan de moeilijkheidsgraad in combinatie met dat je niet zomaar in het wilde weg kan schieten, anders gaat er een alarm af waardoor je de missie al snel verliest. Met vreugde keek ik uit naar Commandos 2. De installatie ging vlekkeloos, ondanks dat er wel minimaal 1.5 gigabyte vrij op je harde schijf moet zijn, eigenlijk is het beter om 2.5 gigabyte vrij te hebben. Ik koos voor volledige installatie, wat wel inhield dat ik bij het installeren twee keer van cd moest wisselen, maar onder het spelen van Commandos hoefde ik niet van cd te verwisselen. In Commandos 2 krijg je missies in de locaties India, Frankrijk, Duitsland en Japan, waaronder Shimano, het Japanse vliegdekschip in de Stille Oceaan. In dit vervolg is het de bedoeling dat je met een aantal speciale eenheden, elke eenheid met zijn eigen vaardigheden, de militaire missies uitvoert.

Het commando team
Je kunt kiezen uit 9 verschillende commando-eenheden en voor elke missie krijg je een of meerdere van deze 9 tot je beschikking. Hieronder staan de commando eenheden die je tot je beschikking krijgt:

Groene Baret:
De groene Baret is het grootste lid van de groep. Hij gebruikt graag zijn mes of met blote handen om de tegenstander te verzwakken of doden. Tevens is hij de op een na snelste loper van je commando’s.
Spion:
De Spion heeft veel kennis van personen binnen het Duitse leger. Deze zijn herhaaldelijk nuttig geweest voor de Engelse geheimedienst. Hij gaat vaak te werk in een gestolen uniform om het vijandelijke gebied te infiltreren. Hij gebruikt graag de injectiespuit met dodelijk gif om zijn tegenstander geluidloos uit te schakelen.
Explosieven expert:
De explosieven expert dankt zijn naam aan het plaatsen van explosieven. Verder kan hij ook goed overweg met granaten, bazooka’s, vlammenwerpers. Hij plaatst ook graag mijnen. Hij is alleen niet erg snel, dit mede door de zware rugtas vol met explosieven.
Duiker:
De duiker is getraind voor missies op en onder water. Met zijn harpoengeweer en duikuitrusting op zak kan hij het uren volhouden op of onder het water. Op het land is het een goede messenwerper en kan hij in bomen of gebouwen klimmen.
Chauffeur:
De chauffeur kan goed overweg met het besturen van allerlei soorten voertuigen. Hij kan ook goed overweg met onder andere gasbommen, rookbommen, en draad om mijnen mee af te laten gaan.
Sluipschutter:
De sluipschutter ligt graag op donkere plekken, waar hij onzichtbaar is voor de tegenstander. Vanuit die posititie schakelt hij graag zijn tegenstanders uit met dodelijke schoten. Hij kan over grote afstanden nog zijn tegenstanders het leven zuur maken,maar hij heeft nooit veel van deze snipper kogels op zak hebben.
Verleidster:
Natasha, ookwel de verleidster genoemd, spreekt verschillende talen, maar is ook uiterst dodelijk. Ze kan zo de vijand verleiden waarna je teamgenoot haar zal assisteren en een eind zal maken aan het leven van de tegenstander.
Dief:
De dief is de kleinste en ook de snelste van je commando team. Hij is uiterst geschikt om door kleine ruimtes te kruipen, in huizen in te breken of in palen te klimmen. Hij kan ook goed sloten breken of kluizen openbreken. Hij heeft ook een tamme rat genaamd Spike die getraind is om de tegenstander af te leiden met zijn kunstjes.
Wiskey de hond:
Wiskey is uiterst handig voor het transporteren van voorwerpen van het ene commandolid naar de andere en dan gewoon dwars door vijandelijk gebied. Hij kan ook de vijand afleiden door voor ze te gaan blaffen en door om ze heen te gaan rennen. Met zijn betrouwbare neus kan hij ook nog mijnen ontdekken, maar ze natuurlijk niet onschadelijk maken. Elk commandolid kan hem in zijn rugzak dragen.

Gameplay
De gameplay in Commandos 2 is net als in de vorige delen weer erg goed. Zodra je eenmaal bezig bent in een missie, ga je volkomen mee in de situatie. Je moet uitzoeken hoe je het beste een vijandelijke soldaat onschadelijk kan maken zonder geluid. Je probeert ook steeds te bedenken hoe je het volgende doel weer moet aanpakken. De mogelijkheid bestaat om een missie op verschillende wijze uit te spelen. Ik geef je een voorbeeld hoe je twee soldaten onschadelijk kan maken, die elkaar dekking geven bij een poort waar je langs moet. Dit kan je doen door een soldaat weg te lokken door middel van de pieper van je groene baret. Dan sla je deze soldaat neer en bind deze vast waarna je zijn wapens en kleding pakt en deze aan je spion geeft. Je spion kan dan ongezien langs de poort lopen. De tweede optie is bijvoorbeeld een valkuil te maken en hier de soldaat heen te lokken. Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden. Ik vond het erg spectaculair om met je duiker te zwemmen in een school vissen. Je zal wel denken “Hoe kan dat nou?”. Nou het is mogelijk vissenvoer in je rugzak te hebben, deze kan je gebruiken om vissen te lokken. Deze vissen zullen bij je duiker blijven in hoop meer voedsel te krijgen. Zo kan je dus ongezien langs een paar wachters zwemmen die de uitkijk hebben over het water. Ook een mooie toevoeging aan het nieuwe deel van Commandos was wel het draadval. Je zal wel denken “Wat is dat nou weer?”. Eigenlijk is het gewoon letterlijk het draad waardoor je valt. Je legt bijvoorbeeld een sigarettenpakje achter dit draad neer. Een soldaat die het pakje ziet, wil erheen lopen maar valt over het draad. Hiermee kan je voor korte tijd een soldaat uitschakelen.
De omgevingen van alle missies lopen sterk uit elkaar, van bijvoorbeel het oerwoud tot de noordpool. Op de noordpool zal je andere kleren moeten dragen dan in het oerwoord. De makers van Commandos hebben ook nog iets leuks bedacht voor de echte die-hards onder ons, want als je alle puzzelstukjes verzameld in de missies krijg je een extra missie. Deze puzzelstukjes liggen verborgen in de missies. Je kan ze verwachten in kastjes en soms worden deze gedragen door een soldaat.

Besturing
De besturing is vrij simpel, je bestuurt het spel grotendeels met de muis, waarbij je gebruik maakt van het toetsenbord om bijvoorbeeld het aanzicht te veranderen. Je kunt vanuit 4 verschillende invalshoeken rondom kijken. Steeds stappen van 90 graden eromheen. Dit is een stuk beter kijken dan in Commandos 1. Je kunt je camera nu veel beter instellen, om betere posities te krijgen voor het volgende doel dat je moet vervullen. Dit verander je met ALT in combinatie met de cursor toetsen. Een grote vernieuwing aan de game is dat je nu ook door ramen kan kijken en dat je ook alle huizen in kan. Ook kan je duiker nu dieper en ondieper onder water zwemmen. Hiermee kan hij bijvoorbeeld mijnen in zee onschadelijk maken.

Saving Private Ryan
De introfilm weer erg goed en de stukjes film onder de game ook. Aan het begin van de missie wordt weer goed uitgelegd wat je precies moet doen. Pyro heeft weer netjes zijn best gedaan om hetoorlogsarchief erbij te gebruiken. Tijdens de missies zal je bekende dingen zien uit de film als: Saving Private Ryan en Bridge Over The River Kwai. Je kunt ook inzoomen in de game, alleen worden dan de pixels vergoot, waarmee je dus eigenlijk niet veel vooruit komt. De weerseffecten zijn erg mooi en de explosies ook. Het ziet er echt realistisch uit. Het geluid in de game is erg goed, want het past goed bij de vorm van de missie en het klinkt gewoon goed. Het geluid vormt zelfs geen irritatie na het spelen van een aantal uren. De uitspraken van je commandoleden is weer wat minder, want die doen vaak dezelfde uitspraken. En als je dan al 3 uur aan dezelfde missie zit is het niet leuk om dan steeds dezelfde stemmen te horen. Reken op een hoop gepieker tijdens het spelen, want de moeilijkheidsgraad is tamelijk hoog. Daarom is hij niet weggelegd voor alle gamers onder ons. De levels zijn ook erg groot waardoor je ook snel zal denken dat het erg moeilijk is, al valt dat soms erg mee. De hoge moeilijkheidsgraad zorgt wel voor langer game plezier en dat is wel weer een voordeel.

Conclusie
Commandos 2 mag zich een klassieker van 2001 noemen. Het is een goed spel waarin je zeker niet moet verwachten dat het om knallen gaat, maar waar het denkwerk veel belangrijker is. Als je een spel wilt hebben met lang speelplezier en je van het sluipwerk houdt, dan is Commandos 2 een aanrader. Voor strategiespelers onder ons is dit een top game. Reken er alleen niet op dat je achter elkaar de missies zult halen want dat is niet aan de orde. Het is een spel waar je een boel tijd in moet steken om een beetje vooruit te komen. Toch heb ik al veel plezier met deze game gehad en het zal voor mij zeker een topper van 2001 zijn!

  1.   
    Rebsojer's avatar

    prachtgame

  2.   
    jipjan's avatar

    ziet er wel vet uit

    istie nog te koop?

  3.   
    Hartmann's avatar

    jipjan schreef, "ziet er wel vet uit

    istie nog te koop?"

    denk het wel heb hem zelf goeie maar moeilijke game 😕

  4.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Vette spel! Zeker een aanrader!!

  5.   
    forzaa's avatar

    fijne game zit aan missie 7
    heb de tortual stuk of 3keer moeten uitspelen voor dat ik alles heel tegoei begreep
    je moet het regelmatig save heel handig na
    ik doe het bijna na elke dood