Half-Life: Azure Sheep

We hebben in en rond The Black Mesa Research Facility gelopen als wetenschappershulpje. Ook zijn we er geweest als soldaat. Zelfs als beveiligingsbeambte zijn we er doorheen gegaan. En nu gaan we opnieuw een reis door deze verborgen locatie maken. En wel als beveiliginsbeambte. Wat? Alweer? Ja, maar deze keer doen we het niet voor onszelf, maar gaan we Kate redden.

Kate
Inderdaad, je speelt weer een beveiliginsbeambte en ook deze keer heet hij weer Barney. Echter, deze keer geen Barney Calhoun, maar Just Barney. Want Barney heeft zoveel aan zijn hoofd, dat hij zijn eigen naam niet eens meer weet. Het begint allemaal zo onschuldig die ochtend. De wekker gaat en Barney staat op. Even aankleden, daarna gelijk naar zijn post bij één van de ingangen van het Black Mesa instituut, op nog geen minuut lopen van zijn kamer. Nee, deze keer geen ellenlange rit in een tram die gaat vervelen, maar even de benen strekken. Ondertussen zegt hij nog gedag tegen zijn vriendin Kate (codenaam: Azure Sheep), van wie hij nog net een glimp opvangt door het raam van het trappenhuis. Vervolgens dus echt naar zijn post, waar hij plaatsneemt naast een andere Barney en Barniel. Barniel? Ja, het Black Mesa insitituut is een ‘equal opportunities’ werkgever, dus ook vrouwen mogen er bewaken. Alleen niet in de delen waar Gordon Freeman, Adrian Shepard en Barney Calhoun rondlopen, zo lijkt het… Maar in ieder geval, Barney staat dus op zijn post en wie komt er gezellig binnenrijden? Eerder genoemde Gordon Freeman in zijn sportwagen (waardoor hij dus wel even in de buurt van een Barniel komt!). En hoewel hij zo’n snelle wagen heeft, is hij wel te laat. Maar Barney kan dat niet veel schelen. Hij gaat weer een lange, saaie dag tegemoet. Of niet? Want enkele uren later horen hij en zijn collega luide knallen en zien ze enkele aanvalshelicopters en een heel vreemd vliegend voorwerp overvliegen. Haastig komt een derde collega van de WC aangerend, die vervolgens door een ontploffende helicopter een vervroegd verlof van het leven krijgt… Barney heeft het ondertussen heel druk met aliens die uit het niets verschijnen. Nadat die niet meer opstaan door een hoeveelheid lood in hun lichaam, besluit hij dat het tijd is om iets nobels te doen. En wel zijn vriendin Kate redden door achter haar aan te gaan.

Experience
Azure Sheep is een ‘Half-life single player experience’ van 51 levels en, om gelijk met de deur in huis te vallen, stukken beter dan Blue Shift. Dat komt allereerst door de originele invalshoek die het spel heeft. Want in plaats van het ontsnappen uit het Black Mesa instituut, zoals dat dus al drie keer gedaan is, ga je nu juist het instituut in, om je vriendin te redden. Daarna probeer je natuurlijk toch weer om te ontsnappen…wat dan wel betekent, dat je constant iemand op sleeptouw hebt. Je zult dan ook steeds opnieuw uit moeten kijken voor Kate, want als zij sterft, dan eindigt het spel en NIET op de manier zoals dat hoort. Kate is echter niet de enige met wie je rondrent. Er zijn nóg twee oude bekenden waarmee je ook een klein deel van het spel moet spelen en waarvoor je dus ook ‘verantwoordelijk’ bent. Ook zijn er een paar bekende lokaties uit de originele Half-life in Azure Sheep aanwezig. Welke bekenden en welke lokaties mag je mooi zelf uitzoeken, het zal je in ieder geval niet tegenvallen.

Maar even terug naar Kate. Want wat als zij nu gewond raakt? Zij kan zich verdedigen met haar pistool en een paar rake klappen uitdelen, maar er zijn vijanden die ook kunnen schieten en haar dus toch schade kunnen toe kunnen dienen. Gelukkig is hier rekening mee gehouden met een medikit, waarmee je de medische status van Kate kunt opvragen en waarmee je haar kunt helen. De ‘munitie’ hiervoor is echter schaars, dus is het over het algemeen beter om zelf vooruit te lopen en vijanden op te ruimen, alvorens Kate weer op te halen. Zelfs als je geen wapens draagt is dit een goede oplossing, bijvoorbeeld door in een glazen cabine, die aan het plafond hangt, op de ‘use’-toets te drukken en met behulp van de primary fire met een machinegeweer op de spawnende slaves te schieten (dat is dus een hint!).

Wapens en andere models
De Kate medikit is niet het enige ‘wapen’ dat je in dit spel voor het eerst tegen komt. De makers hebben namelijk nog meer wapens toegevoegd aan het standaardarsenaal. Zo vind je in het begin een keu, waarmee Barney laat zien dat hij heeft opgelet tijdens een Bruce Lee marathon. Ook is er een loden pijp, waarmee Barney vrijwel hetzelfde doet (er op los rammen). Verder is er nog het Beretta 92FS pistool, dat ‘slechts’ 15 patronen kan vasthouden, in tegenstelling tot de 17 van het normale pistool. De kogels uit dit pistool doen echter wel meer schade. Als laatste is er nog de M41A, een wapen van de Special Forces en vergelijkbaar met de originele MP5 (die je ook kunt vinden). De M41A kan wel sneller patronen afvuren. Maar wacht eens, zei ik daar Special Forces? Ja, want Azure Sheep kent ook nog enkele nieuwe personages! Kate is daar natuurlijk één van en de Barniels natuurlijk ook. En dus ook de Special Forces, al zijn dat slechts soldaten in andere kleding en met een ander gezicht. De stemmen en AI zijn wel hetzelfde. Ook zul je zo nu en dan Gus, die monteur is, tegenkomen. Niet dat je veel met Gus kunt, maar hij is er in ieder geval (geheugensteuntje: Blue Shift voegde niets toe!).

Ken je die explosieve Xen insecten nog, je weet wel, die je op kon pakken en op anderen kon gebruiken? Ze hebben grotere broertjes en die heten Toads. Tja, dus toch nog een extra wapen, hoewel ze ook wel eens rondlopen en jou aan kunnen vallen. Verder zijn er nog de Magenta Alien slaves (normale alien slaves met een paarse look) en de Archers. Deze laatste zijn waterwezens die een vreselijk irritant geluid hebben en die ook nog eens goed kunnen bijten! Ook zijn er agressieve ratten in het Black Mesa instituut aanwezig en kun je dus mooi de verdelger uithangen.

Maar is het nu allemaal lof over Azure Sheep? Nou, niet helemaal. Want de levelbouwers hebben er hier en daar nogal wat ruimtes aangebracht die helemaal niets toevoegen dan decoratie en waardoor je een beetje aan het dolen gaat. Ook begin je het spel met slechts 15% bepantsering en in de weet dat er ergens een HEVsuit is (in origineel Barney Blauw). Dat HEVsuit lijkt onvindbaar, maar als je daar alles over wilt weten, dan moet je de hints sectie van de Azure Sheep site maar eens bezoeken. Als je voorzichtig speelt, dan mis je het in ieder geval niet zo erg. Ook blijken er bepaalde plaatsen te zijn, waar Kate zichzelf vastloopt, maar die ben ik zelf niet tegen gekomen. Ook is Azure Sheep niet erg groot, eigenlijk ongeveer net zo groot als Blue Shift.

Conclusie
Blue Shift of Azure Sheep? Azure Sheep natuurlijk! Want Azure Sheep biedt qua lengte evenveel als Blue Shift, maar voegt daar veel extra’s aan toe, die bij Blue Shift ontbreken. En als je je nu afvraagt waarom je niets over Azure Sheep weet, of waarom je hem niet in de winkel kunt vinden, dan komt hier de grootste verrassing: Azure Sheep is een gratis mod! Hij kost dus helemaal niets! Je zult het 42 MB wegende zip-bestand nog wel moeten downloaden, maar dat is dan alles (naast de vereiste 1.1.0.0 of hoger Half-life patch, die nu al zo’n 75 MB groot is!). Azure Sheep voegt technisch misschien niet zoveel toe, maar het is gewoon leuk om te spelen en daar gaat het om. Check dus gewoon gelijk de Azure Sheep site en download die hap. Kun je gelijk zien dat de makers aan een nieuwe mod zijn begonnen!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren