NHL 2002


Nu het begin van de herfst in zicht is brengt ook EA Sports de sport sims op de markt.
Ook NHL is nu in een 2002 winterjasje gestoken, met nieuwe mogelijkheden zoals collectable cards, Be the Hero, de “Break Away Camera” en de “Game Story” , die bepaalde momenten in het spel kan opnemen als “story” om als spelmoment te worden laten gezien Met deze nieuwe mogelijkheden is het spel klaar voor 2002.

IJskoud

De meeste sportspellen, zoals we die van EA Sports kennen, zijn elk jaar iets anders; met nét andere mogelijkheden en natuurlijk een ander jaartal achter de titel. De veranderingen aan de spellen zijn meestal datgene waar de liefhebbers naar uitkijken. Ook de grafische hoogstandjes mogen niet ontbreken, dit ook in NHL 2002.
Wat gelijk opvalt is het menu scherm van NHL 2002, die, in tegenstelling tot het 2001 deel, vele malen overzichtelijker is, en er ook nog eens gelikt uitziet.

NHL 2002 heeft ook nieuwe mogelijkheden, waarvan de “Collectable Cards” bij mij de meeste de aandacht trok. Maar daarover straks meer. Er is ook de mogelijkheid zelf je eigen spelers te maken. Het menu is eigenlijk dik in orde en heel duidelijk, ijskoud gewoon.

Face Off!

Grafisch is het spel even mooi als altijd, of er veel verbeterd is kan ik niet zeggen, het ziet er in elk geval mooi en realistisch uit als het vorige deel. Misschien dat er kleine details zichtbaar zijn voor het getrainde oog. Het geluid is wat de body checks betreft verbeterd ten opzichte van NHL 2001, deze klinken in dit deel nog pijnlijker en harder.Helaas is het geluid niet al teveel veranderd. Op de gameplay is zo goed als niets aan te merken, al moet ik erbij zeggen dat deze naar mijn mening toch iets soepeler is dan NHL 2001. Als leuke afleiding is het gelukkig ook nog steeds mogelijk je tegenstander flinke klappen te verkopen…

In het spel kun je uit verschillende spel opties kiezen, de meest bekende is de vriendschappelijke wedstrijd. Verder kun je kiezen uit een season, playoff, tournament en een shootout.

Emotion Meter

Nieuw in een wedstrijd is onder andere de “Emotion meter”, dit is een leuke optie die de emoties onder de spelers en het publiek aangeeft. Je kunt de meter gevuld krijgen door mooie acties, goede “body checks” of natuurlijk goals. Hoe voller de meter is, hoe harder het publiek zal schreeuwen en juichen, dit beïnvloed ook je spelers, want als de meter voller wordt dan kunnen je spelers zelfs boven hun eigen kunnen spelen. Dan wordt er veel beter overgespeeld en je spelers schaatsen aanzienlijk sneller. Is de meter leeg, of erger, je tegenstander heeft een volle meter, dan zul je het verschil duidelijk merken doordat je spelers slechter gaan passen, minder goed een body check kunnen uitvoeren en langzamer zullen schaatsen. En de tegenstander heeft dan natuurlijk ook meer kracht.

Break-away Camera

Onder het spelen is niet alleen de “emotion meter” nieuw. Ook is er nu een “Break Away Camera” aanwezig. De Break Away Camera houdt je spelers in de gaten en zodra een speler één op één op de goalie afkomt zie je de hele actie vanuit de ogen van de speler alsof het een film is. Je ziet dan zwarte balkjes boven en onder in beeld verschijnen. Het is enorm gaaf als dat gebeurd, en dit spreekt mij in elk geval enorm aan, je hebt echt het gevoel dat je zelf werkelijk op de goalie afkomt. Het is in het begin even wennen, maar echtwel de moeite waard! Een Pluspunt 1ste klas dus.
Nu we het toch over de camera’s hebben, onder het spelen kun je na bijvoorbeeld een goal ook een “EA Game Story” te zien krijgen, de “EA Game story” zet een bewuste speler in de spotlights en er wordt informatie over de speler gegeven, net als bij een echte wedstrijd! Nog een leuke optie dus, die dit deel een nieuwe, extra leuke dimensie geeft.
Met de Break Away Camera en de EA Game Story besproken is er nog één onbesproken beeld verandering die je tijdens de wedstrijd kunt zien, hoewel het kopje anders doet vermoeden, (nee aan de goal herhalingen is niks veranderd, een goal is dan nog steeds een goal) krijg je nu ook herhalingen te zien van hele harde body checks die je maakt en nipte reddingen van de goalie. Dit ziet er in het begin redelijk indrukwekkend uit. Ook met de zwarte balkjes die onder en boven in beeld verschijnen, maar omdat dit onder het spelen gebeurd, begint het na een tijdje irriterend te werken, omdat het je spel beïnvloed. Gelukkig kun je deze optie uitschakelen. Maar dit is een keus die ieder voor zich moet maken.

Collectable Cards

Zoals ik aan het begin zei, trok deze nieuwe optie gelijk mijn aandacht. Standaard staat deze op een default profile, je kunt ook een nieuw profiel onder je eigen naam aanmaken. Vervolgens kun je onder dat profiel wedstrijden gaan spelen. Na het spelen van een wedstrijd kun je punten verdienen, mits je die wedstrijd taken hebt uitgevoerd die in het collectable card venster zijn te zien. Daarbij kun je denken aan 5 face-offs winnen in 1 periode, 3 goals met 1 speler scoren, een pass van de tegenstander onderscheppen of 5 body checks in een periode uitvoeren. Voor alle taken kun je maar 1 keer punten halen. Met die punten kun je na de wedstrijd collectable cards kopen. Er zijn kaarten waarop een speler staat afgebeeld maar ook waarop een celebration of een easter egg op staan afgebeeld. Als er een speler op staat afgebeeld kan die speler met een bronzen kaart 1 period de hero zijn, met zilver 2 perioden en met goud 3 perioden. Als je speler een hero is kan hij sneller schaatsen, harder schoten afvuren en is hij beter bestand tegen body checks.

Met een Celebration card kun je nieuwe manieren van juichen ontgrendelen. Als je de “wildeman”-celebration card hebt kun je na een goal juichen als een wildeman door op de toegewezen knop te druk. Druk je na de goal bijvoorbeeld op de body check (deke) knop dan juich je als een wildeman. De easter eggs geven je de mogelijkheid om een wedstrijd met enorme hoofden te spelen, of als sumo-worstelaars. Je kunt in totaal 9 verschillende manieren van juichen en 9 easter eggs ontgrendelen.

Conclusie

Ik wil graag plus en minpunten over het spel opnoemen, maar je kunt zoveel zaken zelf instellen dat plus en minpunten er niet echt zijn. Omdat het spel grafisch gezien niet al teveel nieuws te bieden heeft en het geluid ook niet zóveel is veranderd moet je het op dat punt niet aanschaffen. Ik verwacht eigenlijk niet dat je dat na het spelen van NHL 2001 zou doen, want die was grafisch en qua geluid al dik in orde, maar met deze nieuwe mogelijkheden zou ik het spel zeker wel kunnen aanraden. Het is een leuke variatie en je hebt hiermee langer plezier van het spel. Het is in mijn ogen dus een waardig vervolg. Aanrader dus.

Meer NHL 2002

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren