Spider-Man

Spinnen. Veel mensen zijn er bang voor, terwijl dat niet nodig is. De meeste zullen je toch echt niet bijten. De kans dat je door een radio-actieve spin gebeten wordt is nog veel kleiner, maar daar moet je dan wel voor uitkijken! In 100% van de gevallen (1 geval bekend) trekken de mensen daarna een spandex pak aan, gaan ze misdaad bestrijden en veranderen ze hun naam in Spiderman!

Doc Oc, Venom, Carnage, iedereen is er!
Peter Parker, ook wel de hiervoor genoemde Spiderman genoemd, heeft dan ook een aantal slechte voorbeelden. In de stad waar hij woont, New York, zijn namelijk nog meer mensen die flippen. Neem nou Dr. Otto Octavius. Deze geleerde heeft, na een ongeluk in zijn laboratorium, mechanische armen naast zijn normale armen geregen en daardoor denkt hij dat hij ook maar gelijk crimineel moet worden. Of Eddie Brock, die een hekel aan zowel Peter Parker als Spiderman heeft en zich door middel van een buitenaarts symbioot in het Spiderman-achtige monster Venom kan veranderen. En er is ook nog Kasidy, een psychotische crimineel die net als Eddie Brock een symbioot-pak heeft en dus helemaal een gevaarlijke gast is. Alle vier de hiervoor genoemde personen zijn ook onderdeel van de intro van de bekeken Spiderman demo. Het verhaal is als volgt:
Peter Parker staat op een bijeenkomst van Dr. Octavius naar een voordracht van de geleerde te kijken. Deze heeft het over allerlei wetenschapsdingen en hoe goed dat wel niet is. Midden in zijn verhaal wordt hij door Spiderman gestoord, die er met een uitvinding van Dr. Octavius vandoor gaat, terwijl Peter Paker nog in de zaal staat! Eddie Brock, die ook in de zaal staat, wordt helemaal gek en doordat hij zich daardoor niet kan bedwingen, verandert hij in Venom. Als laatste zien we nog hoe Dr. Octavius en Carnage, die als Spiderman vermomd was, de gestolen uitvinding in werking stellen, waarna er één of ander gas de straten van New York onveilig maakt. En de politie wil gelijk Spiderman gevangen vanwege de diefstal. die hij dus niet geleegd heeft, nemen en dus wordt hij nu van alle kanten belaagd!
Een van de leukste details van het spel kan al uit de demo gehaald worden. De stemmen in de intro en ook die in het spel zijn namelijk door de cast van de tekenfilmserie ‘The New Spiderman’ ingesproken. Wie de laatste tijd Spiderman gezien heeft, voelt zich dus gelijk een beetje thuis in het spel, hoewel de figuren zelf weer niet getekend zijn zoals in die serie. Dat zal met copyrights te maken hebben, maar het is wel jammer. Toch is er dan weer iets anders dat het spel vooral voor fans interessant maakt: Stan Lee, de meesterschrijver van de Marvel Comics, is als verteller gebruikt en dat geeft weer extra sfeer aan het spel. Echte fans zouden dit spel dus niet kunnen weigeren.

Webslingeren
Bijna iedereen kent Spiderman, maar voor wie hem niet kent: Spiderman is eigenlijk Peter Parker die door een radio-actieve spin gebeten werd en sindsdien tegen muren op kan lopen. Verder heeft hij webschieters gemaakt, waarmee hij (je raad het al) webben kan schieten. Hiermee kan hij als een Tarzan tussen gebouwen slingeren en ook nog eens bad guys inpakken. Ook heeft hij een spinnenzintuig, waarmee hij weet dat er gevaar dreigt. Al deze elementen zijn aanwezig in het spel. Het gas uit de intro is er dan ook voor dat je aan de daken van de flats gebonden bent en dus echt tussen gebouwen moet slingeren met je webben. Want hoewel Spiderman zich met een goed gericht schot zou moeten kunnen redden van een val naar beneden, kan dit nu niet en kun je dus mooi opnieuw beginnen als je valt. Bad guys laten zich het makkelijkst verslaan door ze vast te leggen met een web. Let dan wel op je voorraad webvloeistof, want zonder kun je niet meer van gebouw naar gebouw slingeren. Gelukkig kan Spiderman ook nog drie-stappen-combo’s met vuisten en voeten maken, waardoor vijanden gelijk ook niet meer opstaan. En omdat hij supersterk is, ook dankzij de spinnenbeet, kan hij zware objecten oppakken en die naar vijanden toe gooien. En er zijn nog een paar extra moves met webben, zoals de webdome, waarmee hij een schild om zich heen creëert, dat na enkele seconden explodeert en daarbij vijanden van de kaart veegt.
Toch is vechten niet altijd direct de juiste oplossing, want het spel is eigenlijk een kruising tussen Spiderman en Thief. Inderdaad, je zult veel moeten sluipen, maar dat gaat als menselijke spin vrij gemakkelijk, omdat mensen vaak niet omhoog kijken en je dus lekker vanaf het plafond vijanden kunt verrassen. In het tweede level van de demo moet dat dan ook geregeld, want dan moet je gijzelaars redden en bankrovers uitschakelen. Als de bankrovers je in de gaten krijgen, dan schieten ze je lek of doden ze gijzelaars. Voor beide moet je het level dan weer opnieuw beginnen.

Besturing…
Spiderman is een derde persoons action/adventure, waarin je dus vooral moet sluipen om vijanden uit te schakelen. Het is ook de directe port van de Dreamcast en PlayStation versie van het spel en draait daarbij op dezelfde engine als Tony Hawk’s Pro Skater 2. De graphics zijn niet echt denderend en moeten bij voorkeur in 1024×786 (of hoger) met 32 bits kleuren worden getoond. De cutscenes zijn een ramp, want de personen zien er meer als bij elkaar geplakte kubussen uit. Zoals gezegd is zijn de stemmen in orde en de geluidseffecten ook wel. Qua muziek is vooral het Spiderman deuntje aan het begin van het spel een lekkere binnenkomer. De intelligentie van vijanden deden me nogal aan Metal Gear Solid denken. Vijanden lopen rondjes en zeggen wel eens wat tegen elkaar en ze hebben nogal kleine blikvelden.
Als laatste valt er nog wat over de besturing te vertellen. Deze lijkt het meeste op die van Mario64 (gespeeld op een PC) en die van EarthWorm Jim 3D. Met andere woorden: De besturing is een ramp! De vier richtingstoetsen laten ieder Spiderman de richting oplopen die je ermee bedoeld, maar de camera draait dan weer bij, waardoor je als je op links blijft drukken, Spiderman dus in rondjes blijft lopen. Erger is het nog als je naar achteren indrukt: Spidey loopt dan onder de camera door en daardoor ben je hem even kwijt. Door het draaien is richten onmogelijk en omdat tegen een muur aanlopen betekent, dat Spiderman tegen de muur oploopt, ben je gauw gefrustreerd. Muis support heeft het spel niet, dus zul je haast een joypad met analoge stick (zoals de consoles die dus hebben) moeten aanschaffen. Die zijn echter niet goedkoop… Er is wel een richttoets, maar die is alleen maar bruikbaar als je stilstaat, dus dat heeft tijdens het rennen, waar hij nogal van pas zou komen, geen nut. Over richttoets gesproken, dat is slechts één van de vele toetsen. Voor bijna iedere move heeft het spel wel een toets en daardoor raak je snel de weg op het toetsenbord kwijt en kun je het level opnieuw beginnen. Want ondertussen saven kan ook al niet.

Conclusie
Spiderman kan wel een hele mooie console game zijn, op de PC is het slechts een middelmatige game. De graphics zijn standaard en de besturing is flink slecht. Echte Spiderman fans zouden dit spel eigenlijk moeten hebben, maar dan alleen voor de waarde die Stan Lee aan het spel toevoegt. Andere mensen kunnen beter eerst de demo spelen om er zelf achter te komen dat het nou niet het meest ideale besturing biedt en het dus wel eens een slechte aankoop zou kunnen zijn.

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    😳