Mech Commander 2

MechCommander 2 Review

Het is druk dit jaar in de BattleMech universum. Begin dit jaar is MechWarrior 4 al uitgekomen en daar is recentelijk ook de tweede editie van de strategievariant MechCommander bijgekomen. Waar je in de MechWarrior games zelf als bestuurder van de ‘Mech (en squadronleider) bezig bent, is het doel in de MechCommander serie de bedoeling om een squad te leiden in het uitvoeren van de missie. Hierbij zit je niet in de Mech maar bekijk je het speelveld schuin van boven zoals bij Strategy games gebruikelijk.

Resources

Zoals iedere RTS game heb je ook in de MechCommander serie te maken met verschillende gevechtsunits en met bepaalde beperkte voorraden van het een of het ander. In dit geval zijn de beperkingen waar je rekening mee moet houden op verschillende vlakken te vinden. Tijdens langere gevechten moet je rekening houden met een beperking in de munitie die de Mechs mee kunnen nemen. Je moet dus een keuze maken tussen het gebruik van energiewapens, die zwakker zijn maar oneindig gebruikt kunnen worden, of de gewone munitie van een Mech die op een gegeven moment gewoon op is.

Verder heb je tijdens het uitvoeren van missies de mogelijkheid om secundaire hulpmiddelen in te zetten. Deze hulpmiddelen kunnen het leven op het slagveld een stuk makkelijker maken. Zo kan je onder andere reparatietrucks aanroepen, herstelvoertuigen om achtergelaten Mechs van de tegenstander te kunnen gebruiken en luchtaanvallen gebruiken. Om deze mogelijkheden aan te roepen heb je echter “Resource Points” nodig. Deze punten kan je verdienen door gebouwen of voertuigen van de tegenstander over te nemen.

Tactiek

In MechCommander speelt tactiek een grote rol in het succesvol uitvoeren van een missie. De gamewerelden zijn zo gebouwd dat je gebruik kan maken van hinderlagen en tactisch voordeel kan halen uit het terrein. Er wordt veel gebruik gemaakt van heuvels en je kan jezelf ook verschuilen achter gebouwen.

Ook zal je vooraf goed moeten beoordelen hoe je de missie aan gaat pakken en welke Mechs je daarvoor nodig hebt. Als je een snelle roofactie wil uitvoeren dan heb je niets aan logge Mechs met alleen medium range bewapening.

Variatie in missies

De missies in MC2 zijn voldoende gevarieerd en de eerste missies geven een goede inleiding van de moeilijkheidsgraad van de game. Daarna moet je echter wel rekening houden met een aantal pittige opdrachten die je niet in een keer succesvol uit zal spelen. Dit heeft ook te maken met een hardnekkig eigen willetje van de bestuurders van de Mechs zelf. Je moet altijd bovenop het nieuws zitten om te voorkomen dat de Mechs er zelf vandoor gaan als ze een tegenstander spotten.

Verder alles in orde

De basiszaken van het spel als graphics, besturing en geluidseffecten zijn allemaal van goede kwaliteit. Niet bijzonder mooi, maar zeker niet lelijk. De details zijn allemaal netjes uitgewerkt en de speelwerelden zitten mooi in elkaar.

Wat ook wel eens gezegd mag worden is dat de uitgebreide handleiding prima te lezen is en tijdens de installatieprocedure duidelijk wordt aangegeven wat er gebeurd en hoe. Tijdens de installatie wordt al wat informatie over het BattleTech universum gegeven zodat je niet helemaal onvoorbereid het spel invalt.

Al met al is MechCommander 2 biedt een leuke variatie op het thema RTS. Het spel is voldoende anders dan andere games in dit genre en uitvoering van de game is solide en uitdagend.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren