Microsoft Train Simulator

Na de korte voorbeschouwing van Microsoft Train Simulator is hier dan de volledige review van deze nieuwste uitbreiding van de simulatorserie van Microsoft. Is Train Simulator daadwerkelijk As Real As It Gets ?

De basis is in ieder geval sterk met 1000 kilometer spoor verdeeld over 6 trajecten in de VS, Japan, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Onder deze trajecten een van de uitdagenste vrachtroutes door de Rocky Mountains, de Oriënt Express en de nieuwe HSL tussen Baltimore en Philadelphia. Het hoofdthema van Train Simulator is het zelf besturen van treinen en losse locomotieven over deze trajecten en de gekozen locomotieven zijn de locomotieven die in het echt ook op deze trajecten rijden.

Het ‘wagenpark’ is onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Electrisch:
    • Acela Express Acela Express
    • Acela HHP-8
    • Odakyu Series 7000
    • Odakyu Series 2000
  • Diesel:
    • General Electric Dash 9-44CW
    • Electro-Motive Division GP38-2
    • KIHA 31
  • Stoom:
    • Golsdorf 380
    • LNER No. 4472 Flying Scotsman

Van deze locomotieven zijn de electrische in het spel verreweg het makkelijkst te leren. Diesellocs worden in TrainSim vaak gebruikt voor vrachtoperaties en zijn daardoor iets lastiger te besturen door de massa. De in het spel aanwezige stoomlocomotieven zijn duidelijk het moeilijkst te leren. Zeker als je echt voor het realisme gaat. Je moet in dat geval namelijk ook allerlei zaken rond de stoomvoorziening in de gaten houden en daardoor kan je het goed druk krijgen.

De eerste kilometers (installatie en introductie)

Nog voordat je de eerste kilometers kan afleggen moet het spel natuurlijk op de harde schijf. Voor de kleinbehuisden onder jullie kan dat nog problemen opleveren aangezien het spel, exclusief savegames, al 1.8 Gig van je harde schijf wil hebben. Dit is gedeeltelijk op te lossen door minder trajecten te installeren maar in tegenstelling tot andere games betekent dat NIET dat je met langere laadtijden te maken krijgt. Niet installeren is simpelweg niet rijden en zo wordt je toch gedwongen om uiteindelijk die ruimte vrij te maken.

Is de boel eenmaal geïnstalleerd, via een duidelijk installatieprogramma: dat hebben ze bij Microsoft toch echt wel goed voor elkaar, dan kan je beginnen met een “Introductory Train Ride”. Hierin wordt heel snel uitgelegd wat het spel is en kan en je maakt kennis met wat basisbegrippen die je later in TrainSim nog veel zult tegenkomen.

Na de introductie staan er een drietal (electrisch, diesel, stoom) tutorials op je te wachten die je de grondbeginselen van het betreffende type locomotief uitleggen. De tutorials helpen je een heel eind de goede richting op maar ze zijn gelukkig niet zo gedetailleerd dat er geen verrassingen meer zijn. Na de tutorial kan je aan de slag met missies die voor de verschillende locaties zijn vastgesteld. Naast de missies kan je ervoor kiezen om gewoon een eind heen te rijden en het traject te verkennen.

De missies variëren in moeilijkheidsgraad en lengte en de moeilijkste missie is meestal het afleggen van het volledige traject volgens dienstregeling. Dat klinkt eenvoudig maar door tijdelijke snelheidsbeperkingen, strakke dienstregelingen en de zorg voor je passagiers is het dat zeker niet.

Uitgerust ?

Vraag: Waarom zit er een dodemansknop in een echte trein ?
Antwoord: Om te voorkomen dat de machinist niet in slaap valt.

In TrainSim ben ik er achter gekomen waarom de dodemansknop zo uiterst noodzakelijk is in een echte trein. Regelmatig zal het voorkomen dat je enkele tientallen kilometers moet rijden naar het volgende station, missiepunt of vrachtlaadpunt. Zonder verdere afleiding. Of dat je anderhalve mijl moet afleggen met vijftien mijl per uur in verband met een snelheidsbeperking. Het is gewoon wachten tot je weer aan de slag kan als je het betreffende punt bereikt hebt. Tot die tijd kan je de trein bekijken vanuit verschillende standpunten en daar gaat de lol vrij snel vanaf kan ik je melden.

De plaatjes die je tijdens de rit te zien krijgt zijn zeker van goede grafische kwaliteit. Voor deze kwaliteit betaal je helaas een hoge prijs aangezien het soms echt een diashow kan worden als je niet een stevig systeem hebt staan. Microsoft geeft echter vrij lage systeemeisen op en daardoor kunnen toekomstige kopers op het verkeerde been worden gezet. Om een beetje framerate te krijgen zal er toch minstens een 600Mhz Athlon of P3 en een stevige grafische kaart in je systeem moeten zitten. Anders zal je op een resolutie van 640×480 met alle details uit moeten rijden en dan wordt het toch allemaal een stuk minder mooi.

Zelf knutselen

Ben je uitgekeken op de treinen en tracks in TrainSim ? Bij het spel wordt een toolkit geleverd die je in staat stelt je eigen treinen, trajecten, gebouwen etc. te ontwerpen. De community die is ontstaan rond TrainSim uitbreidingen is flink gegroeid de afgelopen periode en er zijn al enkele kunstwerkjes van internet af te plukken.

Dat je met de toolkit aan de slag kunt is dus bewezen. Over het gebruiksgemak is echter moeilijk een oordeel te vellen aangezien het allemaal heel erg gedetailleerd is. Voor dat detailniveau is een stuk gebruiksgemak opgeofferd maar voor zover ik het heb kunnen beoordelen kan je redelijk goed met de toolkit uit de voeten.

Conclusie

Train Simulator heeft een duidelijke doelgroep in de treinliefhebbers en modelspoor verenigingen van Nederland. Hoor je niet bij een van deze doelgroepen dan moet je hard gaan nadenken of Train Simulator de 149 gulden waard is die Microsoft er graag voor wil hebben.

Ik heb me geen moment treinmachinist gevoeld zoals je autobestuurder of vliegtuigpiloot kan zijn. Dit is deels te wijten aan het gebrek aan bewegingsruimte en deels aan het ontbreken van gevoel tijdens het rijden. In een auto- of vliegtuigsimulatie kan je nog gebruik maken van Force Feedback effecten om je een idee te geven wat het betreffende apparaat doet. In Train Simulator is dit logischerwijs niet van toepassing.

Ben je echter gek van treinen, kan je leven met de beperkingen van de rails of wil je aan de slag met het ontwerpen van treinen en trajecten ? Dan is Train Simulator voor jou een mooie mogelijkheid om dit op de PC goed aan te pakken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren