Flight Simulator 2002

Microsoft Flight Simulator, de langst lopende simulatieserie in de geschiedenis van de PC games, is alweer aan versie 2002 toe. Dit keer is het echter niet zomaar een upgrade met meer vliegtuigen, meer luchthavens en meer steden. Deze keer stapt FS 2002 echt de derde dimensie in en bevestigd maar weer eens de eigen slogan ‘As Real As It Gets’. In deze Sneak Peek een beschrijving van de nieuwe features van Microsoft Flight Simulator 2002 en enkele screenshots waarin een aantal van deze features goed naar voren komen.

‘We are not alone’
In eerdere versies van Flight Sim kon je regelmatig het gevoel bekruipen dat je ‘alleen op de wereld’ was. Een beetje onwerkelijk was het wel, maar niet onlogisch gezien de relatief beperkte mogelijkheden van de PC’s bij het uitkomen van betreffende versies. Daarnaast is het voor een simulatie natuurlijk van groot belang dat het overige luchtverkeer niet zomaar wat rondzweeft maar realistische vluchtbewegingen maakt en dat een belangrijke oorzaak geweest van het ontbreken van overig luchtverkeer in Flight Simulator games.

In FS2002 slaat Microsoft echter twee vliegen in een klap. Naast het feit dat er in FS2002 ook overig luchtverkeer is, heeft men bij Microsoft meteen de keuze gemaakt om Interactieve Air Traffic Control (ATC) in het spel in te bouwen. Zoals gezegd is de ATC interactief en real-time. Jij en de andere aanwezige vliegtuigen moeten reageren op de commando’s van de ATC en omgekeerd. Van taxiën tot medelingen over routes en het aanvragen van start- en landingstoestemming je krijgt er allemaal mee te maken.

Veertien vliegtuigen maar geen Concorde
Om met het laatste punt uit de titel te beginnen: in FS2002 is de Concorde helaas niet meer te vinden. Niet zozeer vanwege de crash bij Parijs en de daarop volgende negatieve publiciteit voor dit toestel maar omdat van FS2000 gebruikers het bericht kwam dat de Concorde niet het meest populaire toestel was (een combinatie van de uitdagende besturing en de vlieghoogte waarop de Concorde gevlogen moest worden). Tevens was de licentie van British Airways voor het gebruik van het toestel afgelopen.

Tussen de overige toestellen zitten een drietal nieuwkomers. Dit zijn de Boeing 747-400, de Cessna 172S Skyhawk en een Cessna Caravan watervliegtuig. Tevens heeft men belangrijke verbeteringen aangebracht aan de grafische kant van het spel met bijvoorbeeld verbeterde lichteffecten, condenssporen van de jetmotoren in de lucht en verbeterde detaillering van de toestellen, gebaseerd op de techniek van Combat Flight Simulator 2. Tevens kan je gebruik maken van een nieuwe 3D virtual cockpit met werkende instrumenten. Hierdoor ben je niet meer aangewezen op het heen en weer schakelen van gewone cockpitview naar virtual cockpit en terug om ook nog wat van de omgeving te kunnen zien.

Veertien vliegtuigen is echt het absolute minimum want de addon community voor Flight Simulator is zeer groot en om deze community verder tegemoet te komen zal bij het spel de gMax 3D modelleringstool worden geleverd. De bouwers van addon vliegtuigen krijgen hiermee de mogelijkheid om volgens een standaardmethode nieuwe vliegtuigen, scenery objecten etc. te ontwikkelen waardoor ook de uitwisselbaarheid van de ontwerpen vergroot wordt.

Adembenemende landschappen
De meest in het oog springende verandering die veel directer opvalt dan bovengenoemde zaken is de nieuwe ‘Autogen’ techniek om landschappen te genereren. Hierdoor worden automatisch gebouwen en begroeiing geplaatst die passen bij het soort gebied waar je overheen vliegt. Landelijk, stedelijk of gebergte, het maakt niet meer uit waar je overheen vliegt om een rijk gevulde scenery te hebben.

Flight Simulator 2002 lijkt alle ingredienten te hebben voor een succesvolle voortzetting van haar achttienjarige loopbaan en zal in het najaar van dit jaar in de winkels liggen in zowel de Professional als de gewone editie.

  1.   
    Faex's avatar

    FLIGHT SIMULATOR IS EEN COOL SPEL JOH ALLEEN HET VLIEGEN IS EEN BEETJE MOEILIJK MAAR VERDER IS HET HEEL MAKKELIJK!!! 🙂

  2.   
    Mr. Frank's avatar

    Het taxiën is zeer moeilijk, maar het vliegen is héél makkelijk!! 😆