Operation Flashpoint

Operation Flashpoint moet een nieuw hoogtepunt worden in het oorlogssimulatiegenre van games. Want nu speel je niet een eenzame soldaat, tankchauffeur of helicopterpiloot, nu mag je ze allemaal spelen en ook nog eens je eigen peloton aanvoeren.

Realistische oorlogsvoering
Operation Flashpoint is een game met veel vrijheid. Je moet namelijk een missie opknappen en je kunt zelf bepalen hóé je dat gaat doen. De demo laat dit nog niet zo goed blijken: Dit is slechts zo’n beetje de eerste missie die in de game zit, namelijk eentje waarin je nog allerlei aanwijzingen krijgt over wat je moet doen, zodat je niet door de bomen het bos niet meer ziet en toch een gevoel krijgt voor de game. Hier heb je namelijk nog een commandant, die je later zelf zult kunnen spelen. De demo laat wel zien op welk punt de game van andere games in het genre zal gaan afwijken: De enorme omgevingen en de manier van verplaatsen. Hoewel Delta Force ook hele grote omgevingen heeft, kun je in datzelfde spel niet even in een jeep stappen en naar een bepaald punt op de kaart rijden. Of even een tank pakken en de vijand daarmee het leven zuur maken. In Operation Flashpoint kan dat dus wel en dat geeft behoorlijk meer vrijheid in hoe je een missie kunt klaren. Gelukkig hoef je niet speciaal te oefenen op het besturen van tanks en helicopters: Deze besturing is zeer eenvoudig en erop gemaakt dat je er direct mee aan de slag kunt, zonder eerst gefrustreerd te raken omdat je tien keer bent neergeschoten, voordat je weet hoe je je voertuig van zijn plaats krijgt.

Zoals gezegd zul je later ook een peloton kunnen leiden. Op dit punt heeft Operation Flashpoint weer veel weg van Team Fortress: Er zijn verschillende typen eenheden. Bepaalde soldaten dragen anti-tank wapens, andere kunnen beter met machinegeweren omgaan en er is bijvoorbeeld ook een medic. Het besturen van die eenheden moet heel gemakkelijk gaan, maar zoals hierboven al staat, is dat in de demo nog niet mogelijk en kunnen we dat nu niet beoordelen.

Realistisch is Operation Flashpoint in ieder geval. Je bent bepaald niet onsterfelijk en dat houdt in dat dekking zoeken een hele goede keus is als er geschoten wordt. Vanuit een liggende positie kun je ook nog eens beter raak schieten. Om te schieten biedt de game namelijk een crosshair en een raakpunt. Als dit punt in het midden van de crosshair ligt, dan schiet je raak als het crosshair op een vijand gericht is. Tijdens het lopen gaat dit raakpunt heen en weer over het scherm, want de loop van je geweer gaat alle kanten op. In een liggende positie beweeg je bijna niet en dus is raak schieten dan een stuk eenvoudiger. Maar raak schieten zal nog steeds niet gemakkelijk zijn, want de vijanden in de game zijn echt niet dom. Ook zij bewegen in groepen en weten dat ze naar de grond moeten gaan als er geschoten wordt. Houd dus de andere leden van je peloton ook in de gaten tijdens gevechten, want hoe meer je er over houdt, hoe makkerlijker de missie te voltooien is.
De game biedt ook een hoop detail. Als je bijvoorbeeld in derde persoonsperspectief speelt (je kunt tussen 1e en 3e persoon wisselen), dan zie je dat de figuur die je speelt een aantal dingen bij zich draagt, zoals een veldfles en een zaklamp. Deze onderdelen zijn als aparte objecten op de figuur aangebracht en lijken daardoor levensecht. Het terrein is ook erg realistisch, maar er ontbreken bollingen zoals in Delta Force. De terreinen zijn zoals gezegd erg groot en kunnen zelfs enkele tientallen vierkante kilomters beslaan. Opmerkelijk is het dat de framerate hier niet onder lijkt te lijden, hoewel de test pc wel over meer dan voldoende reken- en 3Dkracht beschikt. Een ander mooi detail dat we vonden tijdens het spelen was het instappen in een truck, waarmee ik en de rest van het peloton vervoerd werden. Elke keer als de soldaat die we speelden instapte, kwam hij daar terecht waar hij de truck inklom. En dat was niet elke keer dezelfde plaats en dat geeft weer een extra gevoel van realisme. Een laatste punt van detail: Naarmate een missie langer duurt zal ook het zonlicht meer of minder worden. Het is allemaal net echt!

Conclusie
Wat valt er verder nog te zeggen? Oh ja, het verhaal. Operation Flashpoint speelt zich rond 1985 af, waarbij er een crisis is tussen de westerse landen en de Sovjet Unie. Maar alsof dat je wat kan schelen als de kogels je om de oren vliegen. En er is een multiplayeroptie waarmee je met veel mensen oorlogje kunt spelen. Van Operation Flashpoint hoef je alleen maar het volgende te weten: Het is mooi, realistisch en het wordt zeker de moeite waard!

  1.   
    poestie's avatar

    Ziet er niet slecht uit ! Is deze game al oud ?