Jumpgate

Het was een tijd van licht en een tijd van duisternis. De vier systemen groeiden sterk in kracht in de balans van vreedzame coëxistentie. Elk van de vier systemen had de anderen iets te bieden. De oude strijdbijlen waren millennia lang begraven gebleven tussen de de Octaviaanse traditionalisten en het rebellerende Solrainse Commonwealth. De venijnige Quantar en de Hyperiaalse troepen beslechtten hun meningsverschillen op een vredelievende manier. Maar toen gebeurde er het ondenkbare… een gebeurtenis die voor de één een religieuze Armageddon en voor de ander een onmogelijke kans betekende.

Tot op deze dag, weet nog steeds niemand wat er is gebeurd, maar de memoires van Desigrey Hettir, de eerste gouverneur van Station Cornea, proberen een goed beeld te geven van deze gebeurtenis.

Een grote geluidstrilling met onbekende oorzaak schoot door het universum en verscheurde gehele planeten binnen enkele ogenblikken. Ontelbare levensvormen en duizenden jaren van welvaart en technologie gingen verloren. Het was een tragedie zoals we nog nooit hadden meegemaakt, of ooit weer zullen meemaken.
– Desigrey Hettir, Memoirs of Time That Was

De game
Het spel heeft veel weg van de bekende klassieker Elite, of om een recentere game te noemen Wing Commander Privateer. De bedoeling in deze game is zoals die ook al in Elite was. Je hebt een ruimteschip dat niet veel voorstelt. Door geld te verdienen kan je het schip upgraden.
Dit upgraden kun je doen met het kopen van krachtigere wapens, sterkere schilden, snellere motoren, efficiëntere sensoren en nog veel meer. Later wanneer er genoeg geld is kan je zelfs andere schepen kopen en deze weer upgraden.

Keuzes maken
Hoe je het geld verdient is geheel aan de speler. Je kan handelen tussen de verschillende ruimtestations, missies doen voor je clan of voor de overheid, asteroids mijnen of simpelweg piraat worden. Alles is mogelijk. Je hebt de totale vrijheid om te doen en laten wat je zelf wilt. Doodgaan kan je gelukkig niet, dat zou ook een beetje zonde zijn bij een game wat zich geheel online afspeelt. Wel is het mogelijk je schip te verliezen. Maar zelfs je schip kan je verzekeren zodat je het bedrag terug krijgt.

Door een ras te kiezen bepaal je ook voor een groot gedeelte al je toekomst. Er zijn 3 rassen die in het begin te kiezen zijn. Te weten Octavius, Quantar en Solarian. Kies je voor Solarian dan word je vooraf bestempeld als trader. Octavius is meer voor de mijners onder ons. Quanatians staan bekend als echte jagers. Er is nog een erg agressief ras. Dit zijn de Conflux. Over dit ras is nog maar weinig bekend. Dit ras kan je ook niet zelf kiezen om mee te spelen. Meer rassen zullen worden toegevoegd naarmate er meer spelers het spel gaan spelen.

Het concept
Het concept is heel simpel: Je neemt een space-combat game en je stopt er een trade en resources manage element bij. De vrijheid die je in dit soort games hebt is altijd wat mij aantrekt. Wat wel geheel nieuw is, is dat de game zich geheel online afspeelt. Hierdoor ben je in ieder geval van het probleem af dat zelfs de meest beveiligde trade routes niet meer veilig zijn.

Hierbij komt ook nog kijken dat er een stukje politiek in zit. Een voorbeeld: Als je zomaar op schepen van een ander ras gaat schieten en je komt dan een keer in hun ruimte, terwijl je schip hoognodig gerepareerd moet worden, kan het zomaar gebeuren dat je niet mag landen op hun ruimtestation. Of dat je een prijs op je hoofd krijgt. Waardoor je ineens erg aantrekkelijk wordt voor andere spelers.

Jumpgate
Je kan het dus niet echt vergelijken met een space-combat game. Daar zitten vaste missies aan en bij succes krijg je toch wel een beter schip. Hier zul je veel moeite moeten doen om geld te verdienen. Hoe je het verdient, is geheel aan de speler. Het reizen tussen de verschillende sterren is alleen mogelijk via een Jumpgate, wat ook meteen de naam van het spel verklaart.

Conclusie
Zeker een spel om naar uit te kijken, al zul je hier wel van moeten houden. Het is niet voor iedereen even aantrekkelijk. Volgens de makers is Jumpgate rond februari beschikbaar. Wel zal je er op moeten letten dat er een maandelijks bedrag aan vast zit als je het gaat spelen. Het spel wordt in mijn ogen hierdoor een stuk minder aantrekkelijk. Een jaarlijks bedrag betalen vind ik zelf een stuk beter, met het idee ‘koop de game en speel een bepaalde periode gratis om het uit te proberen’.

  1.   
    Beukel's avatar

    Hmm,, Ik weet niet of het zo’n leuk spel is maar mis ga ik ut eens proberen