Settlers IV

Wie kent die kleine leuke mannetjes van Settlers nog? Ze hebben ons al drie delen vermaakt. Als ze niets te doen hadden gingen ze een krantje lezen en als ze druk bezig waren kwamen er mooie paden tevoorschijn. Na dagen van opbouwen en beheren van een kolonie was het dan toch eindelijk gelukt en kon je door naar het volgende level. Maandenlang, wat zeg ik, nog steeds vermaak ik me met Settlers. Want zeg nu eerlijk, zijn ze niet schattig?

Jazekers, het volgende deel in de Settlers serie komt er weer aan! Ongeveer een jaar na het uitkomen van deel drie, komt deel vier alweer uit. Ook in dit deel weer een leuk verhaaltje. Morbus, een duister figuur, heeft het lef om de grote God te beledigen. Als straf wordt hij verbannen naar de ergste plaats die je je maar kunt bedenken, namelijk de Aarde. Eénmaal aangekomen ziet hij dat alles groen is en als hij ergens een hekel aan heeft, is het wel een levendige omgeving. Al snel besluit hij om samen met zijn Dark Tribe de boel op stelten te zetten en alles te vernietigen. Inclusief het volk dat er al leeft! En, je voelt de bui al hangen, jij mag je hoed weer opzetten en een goede kolonie op gaan bouwen om Morbus tegen te houden. Je moet een bloeiende economie op gaan bouwen, hout laten hakken, ijzererts laten delven en omsmeden en ga zo maar door. Al die grondstoffen zal je nodig hebben om je te kunnen verweren tegen Morbus met zijn duistere volkje.

In de vorige delen speelde het strategie-gedeelte nog niet zo’n grote rol. Het was aanwezig maar kwam zelden voor. Hooguit een kleine schermutseling en daar bleef het meestal bij. De nadruk lag dan ook op een zo’n goed mogelijke inkomstenbron op te starten. Vaak een leuke uitdaging en steeds werd het lastiger. In dit deel zal de strategie een grotere rol gaan spelen. Er is zelfs gedacht aan een zeevloot! Elk ras, dat zijn er drie, heeft zijn eigen speciale eenheden. De nadruk zal nu dus ook op strategie liggen en niet meer alleen op het bouwen van een leuk stadje met goede inkomsten.

Zoals eerder vermeld zijn er drie rassen aanwezig. De Maya’s, de Romeinen en de Vikingen. Elk ras heeft zijn eigen unieke bouwwijze en eenheden. Voor elk ras is er ook een apart scenario gemaakt, elk met een eigen doel. Dus je zou kunnen zeggen dat je met één spel drie spellen hebt. Dat is natuurlijk altijd leuk voor een beetje gamer, drie spellen voor de prijs van één! Verder zijn er nog wat nieuwe eenheden opgenomen in dit deel, een saboteur die, hoe kan het ook anders, de hele boel op kan blazen en weer snel vertrekt. Voeg daarbij een mogelijkheid om Spells te gebruiken en je hebt een interessante game.

Of het nu wel goed zou zijn om deel vier uit te brengen? Geen idee, maar leuk is het wel. Heel de Settlers-serie is opgepoetst en vervolgens onder gedoopt in deel vier. Als ze met deel vijf ook zoveel verbeteringen en extras toevoegen, mag van mij deel vijf ook uit komen!

  1.   
    johan2's avatar

    dit spel is zeker grappig