Emperor: Battle for Dune part II

Westwood Studios heeft officieel bekend gemaakt dat de opvolger van Dune 2000 zal verschijnen. Het oude Command and Conquer genre wordt aan de kant geschoven en er wordt gewerkt aan een volledig nieuwe engine die volledig in 3D wordt aangedreven. Het draait allemaal om een planeet. De planeet heet Arrakis, ook wel bekend als Dune en is de meest kostbare planeet in het heelal. Het waardevolle spice melange dat ruimte navigators gebruiken om door het heelal te reizen is alleen daar te vinden. Diegene die deze planeet bezit, bezit de spice melange en regeert over het hele universum.

Now, three houses will fight to control Dune
Ook in Emperor: Battle for Dune zullen er drie families strijden die we al kennen uit de vorige delen:
House Atreides, nobele strijders die oorspronkelijk van Caladan komen, een planeet rijk aan water en natuur. De Atreides staan bekend om hun gulheid en bestaat uit een goed georganiseerde regering. Zij zullen de hulp inroepen van de inheemse bevolking the Fremen, een gevreesd volk met een enorme vechtlust.
House Harkonen, symbool voor het kwaad met aan het hoofd Baron Harkonnen. Je kunt beter vechten met als risico gedood te worden op het slachtveld of langzaam en zeer pijnlijk sterven in een van de kamers van de baron. Deze brute gewelddadigheid maakt hen zeer gevreesd, daarbij komt ook nog eens dat zij illegaal gebruik maken van atoomwapens.
House Ordos is een familie apart, doordat er niemand echt aan de macht staat. Toch is het uitkijken geblazen, want de Ordos staan bekend om hun meest geavanceerde wapens. Door smokkel en support van de rijkere families bestellen zij nieuwe technologie van Ix.

Nieuwe vooruitzichten
Oke, we weten dat Emperor: Battle for Dune zich weer gaat afspelen om de planeet Arrakis en dat de drie families nog steeds hetzelfde zijn gebleven, maar zijn er ook nieuwe vooruitzichten. Jazeker, Westwood legt eindelijk het oude C&C genre naast zich neer en komt met een volledig nieuwe 3D engine. Goed, misschien nog niet zo bijzonder, want er bestaan al meer 3D RTS games, denk maar aan Earth2150. Maar Westwood gaat nog een tikkeltje verder. Dit deel uit Dune zal ondermeer bestaan uit meer dan 33 maps als slagvelden, meer dan 100 missies elk met onverwachte wendingen en uitdagingen. Kies zelf in welke directie je gaat aanvallen en of je reserve troepen achter laat of niet. Het kan zelfs voorkomen dat je gedwongen bent om je terug te trekken, wanneer je de troepen te veel verspreid.
Er is ook een kleine uitbreiding gedaan aan de drie houses. Dit keer is het mogelijk om tijdens het spelen een alliance te sluiten met twee van de vijf subhouses. Dit geeft extra mogelijkheden in de ontwikkeling van militaire units en strategische tactieken.
En waarom zouden we spreken van een nieuw deel als er geen nieuwe units aanwezig zijn? Ik zal een aantal voorbeelden noemen:
Zo komen de Atreides met de MinoTaurus, een langzaam voertuig met een massieve bepantsering. Uitgerust met vier gigantische kanonnen vormt hij de ideale tegenstander voor troepen en infanterie.
Ook de Harkonnen komen met een afschuwelijk bruut voertuig, de Buzzsaw genaamd. Uitgerust met twee lichte en een gigantische soort van cirkelzaag, snijdt het vijandelijke units dwars doormidden. Verder is hij snel en verwoest alle specievelden dat onder zijn zaagblad terecht komt.
De Ordos pakken het wat voorzichtiger aan met een unit als de Dust Scout. Een jachtvoertuig dat vermomt onder het stof en zand rustig ligt te wachten om dan eindelijk zijn prooi toe te slaan.
Dit waren slechts enkele voorbeelden uit de nieuwe reeks van units. Ook zijn er natuurlijk een aantal hetzelfde gebleven, denk bijvoorbeeld aan de Devastator, de Saboteur of de Ornithopter.

Multiplayer
Voor de mensen die het spel liever samen dan alleen spelen, wordt er ook een multiplayer gedeelte toegevoegd. Hierin is het mogelijk om de missies samen als een alliance uit te spelen. Uiteraard is het ook mogelijk om een willekeurige map te starten en hier tegen of met elkaar te strijden. Westwood zal voor het internet een gratis dienst aanbieden Westwood Online (sm), waar spelers online elkaar te lijf kunnen gaan.

Conclusie
Emperor: Battle for Dune zal zeker een waardige opvolger worden van Dune 2000. Naar mijn voorspelling zal deze het oude Command and Conquer genre ver achter zich laten. Hoewel we misschien na dit succes ook weer kunnen wachten op een nieuwe C&C serie met behulp van deze engine, Westwood kennende. En ik geef ze geen ongelijk. Laten we hopen dat er snel wat meer bekend mag worden, want 2001 is nog een heel eind te gaan.

Meer Emperor: Battle for Dune

16/10/2000Emperor: Battle for Dune 1
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren