The Sims

Maxis is al lange tijd toonaangevend en vernieuwend in de wereld van de simulatiespellen. De grootste successen haalden ze met SimCity, maar nu slaan ze ineens een compleet andere weg in. Bouw een huis, stel een gezin samen en zet ze in dat huis. Zorg voor inkomsten, feestjes, betaal je rekeningen en let op de hygiëne van je bewoners. Al met al een akelig realistisch simspel.

Het spel
Het spel laat zich lekker makkelijk installeren en laadt vrij snel. Het eerste wat je ziet is een overzicht van de buurt. Als je wilt weten hoe het allemaal werkt, dan doe je er goed aan om met de familie Newbie te starten. Dan staat het huis al klaar en heeft meteen twee bewoners. Elke optie wordt nu stap voor stap uitgelegd. Je zult er al snel achter komen dat je Sims veeleisend zijn en een grote behoefte aan plezier hebben. Je moet een vriendenkring opbouwen, een baan hebben en deze nog houden ook! Naarmate je vordert met je baan, zul je ook meer vrienden nodig hebben. Veel feestjes geven dus en dan wordt het aardig lastig om je baan te houden.

Een eigen plek..een huis onder de zon?
Als je besluit om een nieuw gezin en een nieuw huis te stichten kun je even wat creativiteit kwijt. Let bij het samenstellen van een gezin erop dat je Sims niet meteen bij elkaar in bed kruipen. Dit is eigenlijk vrij logisch, ik stap ook niet zomaar bij een vreemde in bed (Red. Ow?). Eerst moeten ze elkaar leren kennen en vriendschap sluiten, dat wordt ook nog eens beïnvloed door de eigenschappen die ze hebben. Elke Sim kun je bepaalde eigenschappen meegeven, of hij netjes, actief, tactvol of juist erg lomp is. Stel je neemt een Sim die er netjes is en ééntje die wat aan de slordige kant is dan zullen er al snel ruzies volgen en kun je een gezinslid kwijtraken doordat ie gaat verhuizen. Voorzichtigheid is geboden dus!

Het bouwen van een huis voor je Sims gaat vrij simpel en spreekt voor zich met het handige menu wat hiervoor gemaakt is. Het hele spel wordt dan gepauzeerd en je kunt dus op je gemak je creativiteit kwijt. Let erop dat je genoeg ruimtes hebt. Een ruimte voor je keuken waarin, als het even kan, een eettafel past. Een ruimte voor je woonkamer, denk hierbij aan een bankstel, TV en een luie stoel. Maar het belangrijkste is natuurlijk de badkamer. Plaats een douche, wasbak en een WC en je Sims zijn al gelukkig. De wasbak hebben ze nodig om hun handjes te wassen als ze klaar zijn op de WC. De douche zorgt ervoor dat je Sims lekker schoon blijven. Dit is erg belangrijk, want iedere keer als de WC gebruikt wordt of als ze sporten gaat de hygiëne-meter als een baksteen naar beneden.

Alle ruimten moeten lekker groot zijn en ook een tuin is niet verkeerd. Een Sim vindt het heerlijk om in de tuin te vertoeven. Alle planten die je plaatst moeten ook weer onderhouden worden. Plaats er dus niet teveel, want je Sim heeft niet altijd tijd om de plantjes water te geven. Vergeet je de plantjes water te geven dan verwelken ze en sterven ze af, wat weer een negatieve invloed heeft op de stemming van je Sim. Plaats je een zwembad in de tuin dan kan het bijna niet meer stuk bij je Sim. Zwemmen doen ze graag en het draagt goed bij aan de stemming. Helaas is een zwembad alleen mogelijk als je daar genoeg centjes voor hebt.

Een baan en je rekeningen betalen
Om je rekeningen te betalen heb je een baan nodig, net als in het dagelijkse leven. Betaal je ze niet dan komt de deurwaarder aan je deur en die kan besluiten om wat spullen te gaan verkopen. Om een baan te vinden lees je de krant. Hier staat elke dag een andere vacature in, elke baan neemt weer andere risico’s en eisen met zich mee. Als je een loopbaan als ome agent gaat volgen moet je conditie ijzersterk zijn, ook je denkvermogen moet goed zijn. Je laat je Sim dan lekker zweten op een fitness toestel om de spierballen te kweken en een potje schaak spelen om het denkvermogen te verbeteren. Ook hier is weer gelet op realisme: Heeft je Sim meer zin om plezier te maken dan zal hij niet gaan lopen zweten, maar lekker onderuit gaan hangen op de bank met de TV aan. Als je Sim in een depressie zit, zal hij zelfs weigeren om een baan te zoeken. Plezier staat dus hoog in het vaandel bij je Sim.

Heb je een kind in de familie dan zal je deze goed bij moeten houden. Hij moet op tijd de schoolbus hebben en zal ook de nodige uurtjes moeten studeren. Besluit je om een kinderloze familie te gebruiken en krijg je daar later spijt van, geen nood. Als alles goed gaat binnen de familie, krijg je vanzelf een telefoontje van het weeshuis of je een kind wilt adopteren. Denk hier niet te licht over, je krijgt eerst een baby. Zorg daar extra goed voor anders wordt hij na drie dagen weer net zo hard afgenomen. Zorg je er goed voor dan zal de baby veranderen in een gewoon kind.

Om te promoveren met je baan moet je elke keer blijven trainen en een grotere vriendenkring opbouwen. Hoe verder je promoveert des te meer centjes je verdient en des te meer luxe je kunt aanschaffen. Ook de luxe is erg belangrijk voor je Sim. Zet een lekkere bank neer of een luie stoel waar hij lekker in kan relaxen. Doe je dit niet dan wordt hij al snel lekker knorrig en gaat chagrijnig naar zijn werk waardoor hij geen promotie krijgt. Er zijn verschillende baantjes variërend van agent tot professionele crimineel.

Soms zit het mee….
Zoals elk “echt” mens honger krijgt, zal ook een Sim honger krijgen. Het is dus handig als je in de keuken een gasfornuis, koelkast en eventueel een magnetron hebt geplaatst. Om het koken een beetje soepel te laten verlopen doe je er het beste aan om één van de gezinsleden een kookboek te laten lezen. Hoe meer ze daarvan gelezen hebben des te sneller zullen ze koken. Maar het belangrijkste is eigenlijk nog wel dat er dan geen ongelukjes voorkomen in de keuken. We hebben het hier niet over gewone ongelukjes, maar over een heuse brand! De Sims lopen dan in paniek door de keuken heen en weer te rennen en met een beetje pech rent hij de vlammenzee in en komt om het leven. Dit kun je voorkomen door de Sim dus kookboeken (staan in de boekenkast) te laten lezen. Maar ook door een rookmelder op te hangen in de keuken. Een andere mogelijkheid is om gewoon de brandweer te bellen.

Heb je een leuk huisje met een leuke inboedel opgebouwd dan kun je wel eens bezoek krijgen van meneer de inbreker. Deze zal als het even kan je complete huis leegroven en je verzekering vergoed niet de volle 100%. Wat ik jammer genoeg mis met deze gebeurtenis is het volgende: Als je een inbreker in je eigen huis tegenkomt, zul je al snel je hond op hem af sturen of de honkbal knuppel van je broertje even lenen. In het spel kun je maar één ding doen, de politie bellen. Al loop je langs de inbreker, je Sim zal niet reageren. Mocht de politie op tijd komen dan krijg je nog een bonus omdat je hem aangegeven hebt. Komt de politie niet op tijd dan wordt je nog even lekker uitgekafferd omdat je voor niets gebeld hebt. Hier had Maxis even leuk in kunnen springen door een mogelijkheid in te bouwen om met de inbreker op de vuist te gaan.

Beter een goede vriend dan een verre buur
Vrienden zijn voor Sims erg belangrijk, niet alleen voor je werk in verband met promoveren, maar ook voor de sociale contacten. In het begin, als je nog maar net in de buurt woont, ken je nog niemand en kun je niemand bellen om te vragen of ze langs komen. De andere bewoners van de wijk komen zelf langs om even kennis te maken. Als je ze eenmaal kent, kun je ze ook opbellen. Verwacht nu niet dat als je er ééntje opbelt om te vragen of hij langskomt, hij dan ook meteen komt. De Sims kunnen heel erg creatief zijn om smoezen te bedenken zodat ze niet langs hoeven te komen. Kennis maken alleen is vaak niet genoeg. Om een echte vriend te krijgen moet je veel met die Sim praten, complimentjes geven, grappen vertellen, bezig houden en je hebt de mogelijkheid om er mee te flirten. Pas daar mee op want je huisgenoot kan dan jaloers worden en klappen of beledigingen uit gaan delen. Voordeeltje van flirten is dat de Sim verliefd op je kan worden en zelfs bij je kan komen wonen. Deze neemt dan ook het vermogen mee dat hij heeft opgebouwd met zijn eigen huis en baan.

Een goede manier om snel vrienden te maken is door een kind in een familie op te nemen. Deze maakt heel snel vrienden en is over het algemeen altijd vriendelijk. Het verhaal van trouwen en samenwonen gaat dan wel niet meer op. Nodig je aardig wat Sims uit om langs te komen dan kun je een feestje houden. Je Sims hebben het dan prima naar hun zin. Duurt het feestje te lang, dan komt de politie aan je deur met het verzoek om je feestje te beëindigen. Nadeel van een feestje is altijd weer het opstaan de volgende morgen en op tijd komen op je werk. Doe dit dus niet te vaak, want je Sim gaat er uiteindelijk aan onderdoor.

Mooie graphics en perfect geluid
Over de graphics en het geluid kan ik vrij kort zijn. Perfect gewoon. Nu is dit wel erg makkelijk om te zeggen, maar het is zo. Als je inzoomt zijn er mooie details zichtbaar. Wanneer je Sim gaat schilderen, zie je, wanneer je inzoomt, gewoon een schilderij, variërend van moderne kunst tot een simpel portret van een getrouwd paar. De Sims zelf zien er ook mooi uit en zijn goed gedetailleerd. Wat het geluid betreft, elk geluidje is mooi om te horen. Ik kan eigelijk wel zeggen dat The Sims een voorbeeld is voor toekomstige simulatie spellen. Elk geluidje is op zijn plek, zet de stereotoren aan en je hoort de muziek. Het mooie hiervan is dat je van muzieksoort kunt switchen, schakel je over naar rock dan krijg je rock. Heb je een voorkeur voor klassiek? Dan zet je toch klassieke muziek aan. Ook de Sims maken leuke geluidjes, als ze aan het koken zijn hoor je een leuk “pom pom pom” en als ze zichzelf snijden hoor je een keer “ouch”. Ze fluiten en als ze praten is het weliswaar onverstaanbaar maar leuk om te horen.

Conclusie
Om de Sims goed te spelen is bijna strategisch inzicht nodig. De tijdsverhouding klopt niet altijd. Om op te staan hebben ze al snel een half uur nodig, ontbijt duurt een uur, een douche ongeveer 45 minuten en zo verder. Dit is eigenlijk het enige minpuntje wat ik kan vinden in The Sims. Aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat het uitdagend blijft, je leert hiermee om te gaan door alles steeds beter te gaan plannen. Ook de extra uitbreidingen die op de site staan voegen elke keer een extra stukje waarde toe. Mensen die verslaafd zijn aan simulatie spellen mogen dit spel zeker niet missen!

 1.   
  jenn1991's avatar

  Ik moet je zeggen, een fantastische en duidelijke uitleg van The Sims.
  Ikzelf heb The Sims 8 in 1 en ik vind het super. Alleen nu wat probleempjes, ik kan ineens geen familie’s meer maken. Ik heb nog zeker ruimte over om huizen te bouwen, en ik heb dat ook alweer gedaan zodat er al een leefplek is. Maar zodra ik klik op het icoontje om een familie te creeren sluit het spel zich ineens af. 🙁
  Ook weet ik niet hoe ik moet verhuizen 😕 dus dat schiet ook al niet op.
  Kan jij, of iemand anders me hier misschien mee helpen?

  Alvast bedankt,

  groetjes Jennifer 🙂

 2.   
  Game Angel's avatar

  Verwijderen en opnieuw installeren? Volgens mij heb je een foutje in je systeem

 3.   
  cod4's avatar

  inderdaad dat zou kunnen ik hoop dat het je lukt 😀

 4.   
  nightgamer's avatar

  leuk spel alleen ik snapte nooit wat ze zeiden welke taal is dat wat ze gebruiken

 5.   
  dumdu12's avatar

  jammer ik heb dat spel niet 😥 lijkt me wel leuk!!! 🙄 😀

 6.   
  jeryboy's avatar

  whaha… ik zet die poppetjes altijd in de fik 😳

 7.   
  Selective93's avatar

  Blijft origineel.

 8.   
  X-doos's avatar

  Ik heb de portable versie op mijn usb-stick, dan kan ik het altijd en overal spelen 🙂 Ook op school!