Half-Life: Opposing Force

Half-Life, gekozen tot beste 3D game van het jaar 1999. En dat heeft ie dan ook zeer zeker verdiend. Half-Life was anders dan alle andere 3D-shooters. In het spel ging het niet zo zeer om doelloos schietend in een aantal bebloede gangetjes rond te rennen, maar het geheel straalde een bepaalde sfeer uit. Dit komt doordat de jongens van Valve besloten om het spel in een adventure-achtig tintje te gieten. Zo zonk de speler steeds dieper en dieper in het verhaal weg, zodat het geheel zich voor zijn ogen bleef afspelen, nadat hij besloten had om 4.00 uur ’s nachts zijn bloeddoorlopen ogen in zijn bedje maar eens toe te knijpen. Voor diegene die nog nooit van Half-Life hebben gehoord, zal ik in het kort beschrijven waar het allemaal om gaat in dat spel.

Moedertje Half-Life
In Half-Life speel je de rol van Morgan Freeman, een onderzoeker die werkt bij het research center Black Mesa. Tijdens een wetenschappelijk experiment spelen er zich vreemde dingen af. Wat moest leiden tot wonderlijke wetenschappelijke resultaten, eindigde in een desestreuze ramp. Door het gehele gebouwencomplex verschijnen er aliens van verschillende soorten en maten. Helaas geen lieve E.T. die voor je neus verschijnt en alleen maar even naar huis hoeft te bellen, zodat deze na een paar uurtjes weer opgepikt kan worden. Nee, deze aliens schijnen zich hier op aarde wel te vermaken en geven de muren wel een heel verdacht rood kleurtje. Aan jou de taak om je een weg terug te banen uit het research center en hulp te halen aan het aardoppervlak; Black Mesa bevindt zich namelijk onder de grond. Onderweg krijg je niet alleen wat aliens op je dak, maar word je ook nog eens flink in de weg gezeten door de marine. Men probeert het geheel namelijk in de doofpot te stoppen. Zou er dan toch opzet in het spel zijn?

Een fragment uit het Opposing Force dagboek
Mijn ogen slaan open en ik blijk in een helikopter boven het land van het Black Mesa Research Facility te vliegen. Tijdens de vlucht krijg ik samen met mijn makkers de laatste instructies alvorens de aanval in te zetten. Op eens klinkt er een enorme explosie. “Mayday, mayday! We’re going down.”, hoor ik de piloot nog door zijn radio schreeuwen. “Housten, we’ve got a problem!”, probeerde ik nog uit te brengen. Maar het was al te laat. Niet voor de Apollo 13, die heeft het wel gered, maar wel voor de heli… Op dat moment verschijnt er een waas voor mijn ogen en probeer ik naar m’n eigen hartslag te luisteren. Een flits, gierende mortieren, enorme explosies… stilte! Weer die hartslag en iets dat lijkt op mijn gehijg. Nee, echt niet, het was niet één of andere erotische film, het was waarschijnlijk alleen de spanning. Na een aantal hartslagen begint uiteindelijk de waas voor mijn ogen dan toch te verdwijnen. Ik lig in een amateuristisch opgerichte eerste hulp. Links en rechts liggen een aantal gewonden en doden. Een aantal mannen, gekleed in een witte stofjas proberen hier en daar een dode tot leven te wekken. Ik schijn de enige marinier hier te zijn die al weer aardig op zijn benen kan staan. “Ah, Korporaal Shephard, ik zie dat u al weer aardig opgeknapt bent!” “Ja, anders zou het spelen van Opposing Force (OF) toch wel heel snel vervelen, lijkt me.”, riep ik terug. Maar de man in de witte stofjas schijnt niet naar me te luisteren en gaat gewoon door met zijn verhaal. Ergens in dit gebouw schijnt zich een radio te bevinden. Ok, dat moet niet moeilijk zijn en meteen ben ik op weg en zoek ik naar een radio, zodat ik mijn teamgenoten kan oproepen en opsporen. Vanaf dat moment begint Half-Life OF. De opdracht luidt: Dood zoveel mogelijk aliens, laat Morgan Freeman het Black Mesa Research Facility niet verlaten en succes met de lange reis door het Black Mesa Research Facility!

Yes Sir, Sergeant Sir!
Voordat je jezelf in het gevecht stort tegen de aliens, kun je eerst nog een aantal oefeningen volgen. Zo had je in Half-Life de zogenaamde Hazard Course die je kon volgen. Onderweg leerde je steeds meer over de bediening van Freeman en het omgaan met het grote assortiment aan wapens. In OF kun je een paar nachtjes logeren in Boot Camp. Reken niet op een heerlijk uitje en geheel verzorgd pension, maar verwacht een hoop commentaar en een hoop “Yes Sir, Sergeant Sir!”. Ook tijdens deze cursus leer je Korporaal Adrian Shephard te besturen en zijn vele nieuwe wapens te bedienen. Korporaal betekent dat je hoger in rang staat dan een soldaat, mag ik nu ook orders geven? Inderdaad, niet alleen tijdens de Boot Camp, maar ook tijdens het spelen van de single missions krijg je zo nu en dan het gezag over een aantal soldaten. Dit kan gewoon een stevige vechtjas zijn, maar ook een soldaat met een totaal andere functie, zoals een Medic of een Engineer. Zo kun je bijvoorbeeld aan de Medic om een flinke dosis drugs vragen, zodat je na een flinke spuit er weer voor de volle 100% health tegenaan kunt gaan. De Engineer kan weer op andere momenten van pas komen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je tegen een deur aanloopt die niet echt wil meegeven, maar waar je toch doorheen wilt. “No problem! Step aside, Sir!” En voordat je het weet last onze Engineer er een stukje op los. Nu nog een trap en voila… een nieuwe opening.

Nieuwe speeltjes
Uiteraard hoort er bij een add-on ook een serie nieuwe wapens. Wat mogen we hiervan verwachten? Maak je maar niet ongerust, want met het aantal nieuwe wapens dat OF voor jou in petto heeft, zit het wel snor. Zo moest ik in Half-Life nog vijftien keer met een breekijzer op een houten kist rammen om deze aan puin te slaan, in OF gooi ik er gewoon een BaCo tegenaan. Deze is niet alleen lekker voor de dorst, maar ook nog eens erg effectief tegen houten kisten, tonnen en natuurlijk de boosaardige aliens. Voor de echte Rambo fanaten onder ons kan er ook nog gebruik worden gemaakt van een speciaal overlevingsmes. Of je ermee kan overleven is een tweede, maar er is een mogelijkheid om deze te hanteren. Verder is er nog een pistool met laservizier, een sniper-geweer en een 5.56mm machinegeweer waar bijna geen enkele alien tegen bestand is. In totaal zijn er zo’n negen wapens bijgekomen, waaronder ook nog een aantal futuristische alienkillers. Er kan ook nog gebruik gemaakt worden van een aantal in het veld gemonteerde machine geweren. Deze zijn niet alleen ontzettend vernietigend, maar kosten bovendien geen enkel kogeltje uit jouw kostbare assortiment. Voor de echte frag-fanaten is er dus weer voluit keus.

Grafische pracht en praal
Je kunt je natuurlijk afvragen of het gebruik van de Quake engine niet een klein beetje achterhaald is. Nou is deze engine al behoorlijk aangepast bij het maken van Half-Life, maar ook OF maakt gebruik van deze zelfde engine en komt bovendien nog iets beter voor de dag dan zijn voorganger. Half-Life was in zijn tijd ook geen geweldige trendzetter qua graphics, maar Valve had naar mijn mening toch zeker iets meer kunnen doen om er een stuk spektakel aan graphics aan toe te voegen. Vooral als er een vergelijking wordt gemaakt tussen Half-Life en de nieuwe 3D spellen, zoals Unreal Tournament en Quake III. Ook de levels schijnen uit dezelfde fragmenten te zijn opgebouwd als in het originele deel. Uiteraard spelen beide delen zich af in het Black Mesa Research Facility, maar beide volgen toch een totaal andere weg door het gehele gebouwencomplex. Dat moet ook wel, anders zou de uitbreiding slechts een simpele uitbreiding met nieuwe wapens en vijanden zijn, maar er zijn gangen en gebouwen die verdacht veel op het oude deel lijken. Aan dit geheel is dan ook weinig toegevoegd.

Conclusie
De liefhebbers van Half-Life zullen dit keer ook stevig genieten van deze wonderlijke add-on. Hou er echter wel rekening mee, dat het geheel een stuk minder speeltijd biedt dan het vorige deel. Bij het spelen van Half-Life werd ik voortdurend opnieuw verrast met een nieuw complex aan gebouwen en omgevingen, terwijl ik stiekem dacht er al bijna te zijn. OF heb ik echter vier keer zo snel uitgespeeld dan zijn moedertje Half-Life. Diegene die het puzzelen in Half-Life niet zo zeer waardeerden, kunnen in OF de frustraties eindelijk eens goed uiten. De oplossing is een stuk makkelijker te vinden en lijkt soms verdacht veel op de oude oplossingen uit Half-Life. Al met al weer een fantastisch spel, maar dan wel alleen voor diegene die Half-Life al in hun bezit hebben. Het geheel heeft namelijk nog wel de oude versie om het spelen van Half-Life OF mogelijk te maken.

  1.   
    b00m666's avatar

    9 jaar late reactie maar vet awesume xD alle half life en valve games zijn top

  2.   
    Killafist's avatar

    hahaha ik lees hier een fout er staat morgan freeman maar het is gordon freeman 😆 😆 😆