Amsterdoom

Bij het woord Davilex zullen veel mensen meteen denken aan de A2 Racer serie. Het wordt door de meeste mensen afgekraakt maar staat toch in de lijst van best verkochte spellen. Waarom? Omdat er een stukje herkenbaarheid in zit. Davilex probeert die weg te blijven volgen door Amsterdoom uit te brengen. In Amsterdoom ben jij uitverkoren om Amsterdam te verlossen van de Grøbbers.

Het verhaal
Waar men al lange tijd voor vreesde is gebeurd. Amsterdam is bezet door buitenaardse wezens. De VN veiligheidsraad is bij elkaar gekomen en heeft besloten om Amsterdam te evacueren en in te grijpen. Als hier te lang mee wordt gewacht zullen de Grøbbers slagen in hun opzet, de mens vernietigen! Amsterdam wordt omgeven door een groot krachtveld, geleerden hebben een manier gevonden om deze te openen. Het enige nadeel hiervan is dat het maar heel even kan, net lang genoeg om één persoon naar binnen te sturen. De voorzitter van de VN besluit om jou in te zetten. Aan jou de taak om de Grøbbers tegen te houden en Amsterdam te bevrijden.

Installatie en intro
De installatie is zoals we gewend zijn van Davilex lekker simpel, er kan gekozen worden voor een minimale, 50Mb, of een complete van 150Mb. Voordeel van de complete is dat het spel lekker soepel loopt. Zodra de installatie gedaan is en je start het spel op kun je lekker onderuit zakken en even genieten van een filmpje. In het filmpje zie je wat er allemaal gebeurt, de evacuatie van de stad en tenslotte wordt je nog even ingelicht door de VN. Je beseft al snel dat er aardig wat verantwoordelijkheid op je schouders rust. De kwaliteit van het filmpje is best goed en er komen wat bekende namen in voor, zij het een beetje aangepast.

Het spel
Waar het natuurlijk allemaal om draait is het spel zelf, om te zeggen dat het spectaculair is….nee. Is het spannend? Niet echt, maar leuk is het wel. De besturing is lekker simpel gehouden en de keuzes in wapens is beperkt. Er zijn slecht vijf wapens beschikbaar, vier gewone en één superwapen. Voor het superwapen moet je onderdelen verzamelen die je onderweg tegenkomt. De vijf wapens zijn:

De magnum: Het krachtigste handwapen van menselijke makelij. Schiet niet snel maar wel nauwkeurig.

Streetsweeper: Een dubbelloops shotgun met zeer dodelijke lading op korte afstand. Door de spreiding van het schot is het effect minder wanneer je op doelen schiet die wat van je verwijdert zijn.

Grøbbermitrailleur: Met dit hightech Grøbberwapen kun je een enorme
hoeveelheid kogels richting vijand schieten. Houd je munitie wel in de gaten want dat raakt snel op met dit wapen.

Grøbberraketwerper: Met deze Grøbberbazooka kun je raketten afvuren die bij de inslag een enorme ontploffing veroorzaken. Gebruik dit wapen nooit in kleine ruimtes.

Superwapen: Dit experimentele wapen is gebaseerd op de giftige groene substantie waarmee de Grøbbers de mensheid proberen uit te schakelen. Zorg daarom dat je dit wapen nooit afvuurt op een nabij gelegen doelwit.

De variatie aan wapens is niet zo groot, maar dat bederft de pret zeker niet. De wapens die beschikbaar in het spel zijn krachtig genoeg. Davilex heeft ook hier weer de formule van simpelheid gehanteerd. De besturing is ook lekker simpel gehouden, dit komt het spel zeker ten goede omdat je nu geen Twister hoeft te doen op je keyboard.

De locaties in Amsterdoom zullen voor velen herkenbaar zijn, De Dam, Amsterdam Centraal station, de Wallen, het Rijksmuseum en Schiphol. Allemaal locaties waar je in rond loopt. Je brengt ook een bezoekje aan het wassenbeeldenmuseum waar mensen hun agressie kwijt kunnen op Big Brother Ruud. Bijna alles wat je onderweg tegenkomt kun je kapot schieten, auto’s, kaartjesautomaten, dozen, flessen, bussen, telefooncellen en nog veel meer. Voor de mensen die een keer in Amsterdam zijn geweest en een bekeuring hebben gehad wegens fout parkeren, er lopen parkeerwachters rond die je lekker neer kunt knallen.

De omgevingen zijn vrij gedetailleerd, Davilex heeft dan ook een team op pad gestuurd naar Amsterdam om overal foto’s van te maken. Deze zijn later in het spel verwerkt. Het enige minpuntje wat de omgevingen betreft, bij sommige dingen lijkt het wel alsof ze er in zijn geplakt. Dit zal zeker de opzet van het spel niet bederven. Veel fun voor weinig centjes.

Bloed?
Mensen die verslaafd zijn aan games waarin ledematen eraf geschoten kunnen worden en veel bloed in voor komt zullen hier weinig aan vinden. In heel het spel komt niet één spatje bloed voor. De Grøbbers die je neer schiet vallen om en vervagen gewoon. Kinderen kunnen het spel spelen, de opties van het spel zelf zijn makkelijk te wijzigen en de Grøbbers zelf zijn ook niet al te moeilijk.

Multiplayer
Amsterdoom ondersteunt geen netwerk of internet mogelijkheid. Waarom Davilex dit niet gedaan heeft? Ze wilden een spel op de markt brengen dat voor iedereen geschikt is. Van 9 tot 99 jaar, nu kan ik me best voorstellen dat opa van 78 jaar niet zit te wachten op een potje multiplayer. Volgens Davilex willen ze even kijken hoe dit loopt en bij het volgende deel zal er misschien wel multiplayer bij zitten.

Conclusie
Ook nu is Davilex er weer in geslaagd om een leuk product op de markt te brengen voor weinig geld. Het zal dan ook niet lang duren voor deel twee in de schappen zal liggen. Mensen die niet goed of onbekend zijn met Quake kunnen met Amsterdoom een lekker potje oefenen. Iedereen die van een simpel spelletje houd en bekende omgevingen wil zien zal het spel aanschaffen. Dat zijn die vijf tientjes wel waard.

Meer Amsterdoom

 1.   
  help me met dit spel's avatar

  snap iemand hier van dat instellen met die hasgun of ammo ? en hoe voer je die codes in want als ik een nieuw spel begin en bijv killer intype kan ik toch doodgaan?

  help me!!!!!!

  groeten

  van frits hendrixen

  😕

 2.   
  stormtrooper's avatar

  ik vind het een leleijk spel, maar mijn reactie is ook al laat, Ik zou deze nooooooiiit kopen

 3.   
  Pimkingetje's avatar

  Mag ik saai zeggen? Ik denk dat dit niet egt de winkels uitvliegt!! 😆

 4.   
  Bakura's avatar

  Ik had “Amsterdoom” op school gepeeld, en het wast niet echt vermakelijk.

 5.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Als het met een lage prijs is gemaakt (maar dan ook echt onder 10 euro) Dan ga ik deel 2 maken 😛 jeweetwel Grahpics een beetje CoD maken hahaa:P Fock dit man is wel vermakelijk:P

 6.   
  jefke gamer's avatar

  lache!!!

 7.   
  DutchFreeze's avatar

  ziet er heel gaar uit, lijkt wel op soldier of fortune 1!

 8.   
  WiGr's avatar

  Dit spel speelde 7 jaar geleden regelmatig, ondanks dat het zo makkelijk is heb ik er nog geweldige herinneringen aan! 😛 Ze zeggen wel dat het kut is ‘omdat het van Davilex is’ maar eerlijk is eerlijk: toen hij uitkwam zag het spel er redelijk goed uit, was zeker wel te spelen en is daarom ook zeker geen kutspel.