Unreal Tournament

Vandaag de dag komen er steeds meer spellen op de markt die puur gericht zijn op het spelen in multiplayer mode. Dit kan op verschillende manieren; via een netwerk, een modem of gewoon via internet. Wat is er nu nog mooier dan tegen of met elkaar te spelen net zo lang, totdat er maar één winnaar overblijft. Nee, dit is niet Quake Arena, maar Unreal Tournament. Als maker van een steengoede 3D shooter kun je natuurlijk niet achterblijven.

Het verhaal
Eeuhm, tja, het verhaal. Is er eigenlijk een verhaal?

Het spel
Zodra het spel wordt opgestart, krijg je een menu te zien waar je een aantal instellingen kan verrichten. Ondanks het feit dat Unreal Tournament een multiplayer game is, is er toch de mogelijkheid om het spel te spelen in single player. Er kan namelijk gekozen worden voor een aantal bots, oftewel een aantal spelers die bestuurd worden door de computer. Om het allemaal een beetje aantrekkelijker te maken, zijn de bots op een bepaald niveau in te stellen. Er zijn acht niveaus te selecteren, van novice tot en met Godlike. Als speler kun je dus prima uitvogelen tot welk niveau jij kan spelen. Het is zelfs mogelijk om elke bot apart in te stellen. Je kunt ze defensief of aanvallend instellen. Agressief of bang, snel of langzaam, springerig of kruiperig, je kunt het zo gek nog niet bedenken.

Goed dan, laten we maar beginnen met het spel en we zien wel wat het wordt. Er is de keuze om een tournament te beginnen of om een practice session te openen. Een practice session is handig om gewoon tussendoor even een level te spelen. Bij een tournament is het de bedoeling om in elk level een aantal kills te behalen. Wanneer deze behaald worden, begin je opnieuw, maar dan in een ander level en een stapje moeilijker. Om deze manier van spelen kun je jezelf dus ideaal trainen voor later in multiplayer mode. Je zult zien dat het stapje voor stapje beter gaat, oefening baart nu eenmaal kunst. En of dit kunst is!

Ok, ik kies voor een practice session met het niveau op skilled. Ik heb tenslotte wel enige ervaring met 3D shooters en speel toch ook vrij regelmatig via het netwerk. Ships! Dat valt nog even vies tegen. Met dikke zweetdruppels op mijn voorhoofd weet ik nog net op tijd de twintig kills als eerste te bereiken. Ondertussen ben ik zo’n kleine 15 keer afgemaakt door mijn tegenstanders. Ik moet zeggen dat de AI gewoonweg fantastisch is. Natuurlijk ook vanwege het feit dat het niveau makkelijk is aan te passen, maar ik zou eigenlijk niet willen weten hoe de bots zullen spelen op het niveau Godlike. Tja, er kan er natuurlijk ook maar één de winnaar zijn.

You Suck!
Een uitspraak van een bot die ik ondertussen even een impact hammer in zijn reet heb geramd. Zowel met de bots als met de mede-netwerkspelers kan nu gecommuniceerd worden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een teamgenoot de opdracht geven om je rug te dekken. Een bot zal netjes zeggen: ‘Red leader, I’ll cover your back!’. Of een mede-netwerkspeler dat ook zal doen, is nog maar de vraag. Naast het geven van opdrachten kan er een potje gescholden worden of een aantal arrogante mededelingen worden weggegeven. Genoeg gepraat dus!

Impact Hammer?
O, dat was ik jullie natuurlijk helemaal vergeten te vertellen. Een impact hammer behoort tot je standaard uitrusting en zal geen munitie verbruiken. Een zuinig apparaat dus, waarmee je behoorlijke klappen uit kan delen. Het lijk wel op een soort pneumatische hamer, die het meest geschikt is op kleine afstanden. Voor de wat grotere afstanden bestaat er ook nog altijd de Enforcer. Een zeer licht pistooltje die op twee verschillende manieren gevuurd kan worden. De linker-muis-knop vuurt langzaam, maar wel gericht en de rechter-muis-knop vuurt zeer snel, maar minder gericht. Niet een al te dodelijk wapen, hoewel ze in dual-uitvoering behoorlijk wat schade aan kunnen richten. De tweede Enforcer kan vaak worden afgepakt van een overhoop geschoten tegenstander. Verder hebben we nog een Shock-Rifle, deze kan electrische stoten afvuren, ook weer op twee verschillende manieren. De Pulse Gun heeft er misschien wel een klein beetje van weg, hoewel deze als tweede vuuroptie een enorme vernietigende Pulse straal kan uitspuwen. En wat zou een 3D shooter niet zijn zonder een machine geweer. De zogenaamde minigun kan met een enorm sneltrein tempo al je kogels er doorheen jagen. Zowel slecht voor je ammo als voor je tegenstander. Ook beschikbaar is de Rocket launcher. Deze is werkelijk formidabel. De Launcher heeft namelijk meer dan twee mogelijkheden om te vuren. Door één keer op de linker-muis-knop te klikken zal hij slechts één raket afvuren, maar door de knop langer in te houden zal hij blijven herladen tot de knop wordt losgelaten of totdat het limiet van vijf bereikt wordt. Zo kan er een saldo raketten op de tegenstander worden afgevuurd. Voor de rechter-muis-knop geldt eigenlijk precies hetzelfde, alleen worden de raketten als granaten afgevuurd. Het duurt dus enige seconden voordat de raket zal exploderen, mits ze eerder in aanraking komen met een tegestander.

Graphics & Audio
Ik verbaasde me er nogal over dat het spel behoorlijk snel te spelen valt. Bij Unreal was het namelijk zo dat wanneer het nogal druk werd op het scherm mijn computer nogal naar adem begon te happen. Tot twee keer toe heb ik mijn systeem uitgebreid en tot twee keer toe bleef Unreal haperen bij drukte. Ik moet zeggen dat de jongens van Unreal Tournament dit uitstekend hebben opgelost. Ook de levels zijn prachtig om te spelen, zowel grafisch als voor de gameplay.

Ook het geluid mag er zeker wezen, het vuren en de explosies bulderen door de boxen van mijn versterker. Gewoonweg prachtig!

Conclusie
Ook al heb je een 28k8 modem, neem gewoon even de moeite om binnen een paar uurtjes de demo van Unreal Tournament te downloaden. Speel je niet via het netwerk? Dan nog is het spel uitstekend te spelen op single player. Het spelen blijft leuk, doordat de bots altijd anders zijn in te stellen en dus altijd anders zullen reageren. Dit effect zul je niet bereiken op de netwerkclub. Zolang de volledige versie nog niet tussen mijn cd-roms verschijnt, zullen jullie je nog even zoet moeten houden met deze preview en screenshots. Let’s go and kick some *beep*!

 1.   
  nightgamer's avatar

  dit is echt een goed spel ook al is tie al wat oud geworden het blijft leuk

 2.   
  lord ian's avatar

  heel leuk

 3.   
  AKA_The_Creator's avatar

  oud mr onwijs gaaf

 4.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Unreal tournament is gewoon dope, oud.. maar wreed

 5.   
  nightgamer's avatar

  je moet wel toegeven voor een oud spel is tie nog leuk om te spelen

 6.   
  Snijplankje's avatar

  Speel al 4 jaar UT, begon met een demo!
  Inmiddels heb ik een keer in de winkel the Anthology gekocht! En ben een pro met de GOTY versie!:D

  Unreal blijft voor mij de beste onder de shooters, just my type of game! 😳